Vijf jaar later wilden wij wel eens weten waar de Kraan nu is

Hey Kraantje, alles goed met je?

Ja hoor, ik ben wel heel moe. We waren deze ochtend te gast bij ‘De Grote Peter Van De Veire Ochtendshow’. Vannacht zijn we vanuit Rotterdam hierheen gekomen. Ik had genoeg wijn gedronken en ben laat gaan slapen maar dat maakt niet uit. Ik ben heel blij dat ik weer in Vlaanderen ben. (lacht)

In 2012 scoorde je je eerste hit hier in België. Hoe kijk je terug op die tijd? 

Toen was het heel leuk. Ik had zelf niet door dat we zo hard gingen. Pas toen we veel boekingen hadden en ik niet in Antwerpen kon rondlopen zonder herkend te worden besefte ik hoe goed we bezig waren in België. Vroeger was ik hier in Vlaanderen meer poppin’ dan Nederland, maar dat is ondertussen helemaal gedraaid.

Vind je dat erg? 

Ergens vind ik het wel jammer, want ik heb het altijd erg naar m’n zin hier. Maar ik denk niet dat het per sé aan mijn muziek ligt. De radio neemt het gewoon niet echt meer op.

Onlangs zei je in een interview dat je geen fan was van het accent van Vlaamse rappers, is dat nog steeds zo? 

Ik kan me oprecht niet voorstellen dat ik dat heb gezegd (kijkt bedenkelijk). In de periode van 2012 was ik hier heel poppin’ en werd me altijd gevraagd wat ik van de Vlaamse rap scene vond. Hoewel Nederland dat nog niet was, was ik altijd wel mee met de Vlaamse rap. Als voorbeeld gaf ik vaak Eigen Makelij, vooral Safi & Spreej. Die vind ik echt heel tof. Ik heb trouwens ook eens met Safi & Spreej in de studio gezeten, maar die track heeft nooit een plaat gehaald.

flus-kraantje-pappie-interview-2

Welke show in België is je bijgebleven?

Rock Werchter was wel speciaal, maar voor mij is het eigenlijk heel simpel: als ik goed ontvangen word, de show was goed en ik kan daarna nog chillen is het voor mij gewoon geslaagd. Als alles gaat hoe het hoort te gaan is het perfect.

Heb je ooit al shows gedaan buiten de Benelux? 

In de zomer deden we wel veel shows met Totally Summer. Dan gingen we langs Spanje en Portugal, bestemmingen waar veel Nederlanders komen. Ook Curaçao en Kroatië stonden op de planning. Ik heb ook eens in Duitsland getourd maar dat vond ik maar niks. Curaçao was veruit het leukste!

Een tijdje geleden deed je een sneaker fotoshoot met een Belgische fotograaf. Hoe was dat? 

Dat was echt zo vet. Nicolas en ik hebben al jaren contact via twitter en instagram. Hij weet van mijn passie voor sportschoenen en stelde me voor om een shoot te doen voor hem. We zouden een deel van onze beide collecties bij elkaar gooien om een foto te maken met als titel ‘Sneakerking’. Er lagen zoveel schoenen die ik graag wou, ik voelde me net een kind in de snoepwinkel.

NME KRAANTJE PAPPIE SNEAKER KING - SWOOSH

Als morgen je huis in brand staat en je mag maar één paar meenemen, welke zijn dat dan? 

Zonder twijfel, Jordan 4 White Cement! Dat is gewoon de tofste schoen die er is. Daar heb ik nog twee paar nieuw van in de doos liggen, zo kan ik een poosje verder. Vroeger kocht ik vaak schoenen dubbel maar daar ben ik mee gestopt. Als ik er heel coole vind dan durf ik dat nog wel eens doen. Nike blijft sowieso mijn favoriete sneaker brand. Jordan en Asics doen tegenwoordig ook heel coole samenwerkingen. Verder draag ik gewoon heel vaak Vans.

Beperkt de obsessie zich tot schoenen of heb je nog andere zwakke plekken? 

Schoenen en tatoeages. Beide armen, heel m’n voorkant, vol vol vol. Er zijn een paar stukken nog niet verbonden maar dat komt nog wel. Voor de eerste sleeve had ik alles mooi ingepland, maar nu maak ik gewoon een afspraak en kijk ik de dag op voorhand wat op google waar ik zin in heb. Ik heb er ook genoeg pijn voor geleden (lacht). Ik vind het ook niet meer leuk die pijn, ik vind het wel altijd heel gezellig in de shop. Ik ga altijd naar Blitz in Groningen. Het is als een soort relatie en ik ga niet vreemd.

Zelf heb je ook een label. Ben je heftig opzoek in de nieuwe generatie van rappers wat er bij je label zou passen of ligt de focus ergens anders? 

Nu bij mijn label heb ik de jongens waar ik altijd mee gehangen heb. Dat zijn vrienden en toevallig maken we allemaal muziek. Daar probeer ik nu een extraatje aan te bieden, dat ik hun kan helpen door middel van promotie. Wat niet is, kan nog komen, maar op het moment houd ik het bij mijn jongens. Het is vooral allemaal heel leuk en daar word ik gelukkig van!

In een interview vertelde je dat ‘Crane III’ het laatste is wat we van jou zullen horen…

Goh, het is wel het laatste in de ‘Crane’-serie. Maar wat ik hierna ga doen weet ik nog niet om heel eerlijk te zijn. Op dit moment heb ik gewoon heel veel zin om de studio in te gaan, dus dan gaat dat ook gebeuren, maar ik sluit nooit wat uit. Ik ga gewoon met de flow en zie wel wat ik doe.

Wat was je beste verse op dat album? 

De track met Sticks van Opgezwolle, ik ging ervan uit dat hij mij ging overtreffen. Heel veel mensen vinden hem de beste, dus om daar een liedje mee te maken was wel een uitdaging. Ik was echt bang dat ik dat niet kon, maar verder moet je beseffen: ik heb vijftien liedjes op mijn plaat staan, ik heb vijftig demo’s gemaakt en wat losse flodders, dus de verses die er op staan zijn sowieso al de beste verses. Ik heb ook een track waar ik heel snel op aan het rappen ben, daar ben ik ook best wel trots op! Mijn beste verse moet ik, denk ik, nog schrijven.

Wat zijn de vreemdste dingen die je al van fans hebt gekregen of gehoord? 

Ik krijg heel veel naaktfoto’s… Ook wel veel cadeautjes op kantoor, brieven enzo…

En veel groupies? 

Die zijn er wel ja… (Grijnst)

Hoe ga je daar mee om?

Niet! (Lacht) In het begin wel, maar dat word je ook beu. Ik heb ondertussen ook al lang een vaste vriendin, ik ben heel trouw!

En hoe gaat je vriendin er mee om?

Zij gaat daar heel goed mee om! Ze is een hele goede support voor mij, als ze tijd heeft gaat ze mee. We praten ook heel veel, en dat doet veel. Zij gaat er heel goed mee om, bijna beter dan ik soms (lacht)! Het is ook wel eens een keer fout gegaan, ik ging al eerder met haar. Maar net voor ik mijn break had liep het fout, toen was ik wat te afgeleid. Maar nu zijn we weer een al een hele poos cool!

flus-kraantje-pappie-interview-3

Op een schaal van 1 tot 10, waar zit je qua je hebt bereikt in het leven?

Qua muziek? Als ik zou zeggen wat ik echt zou willen dan zit ik misschien op een 6,5 maar als ik kijk op wat we bereikt hebben en hoeveel dat we zelf in de hand hebben dan zit ik op een 10. Want alle andere dingen die ik heel graag wil, die heb ik zelf niet in de hand. Ik kan zeggen dat ik de Lotto Arena wil uitverkopen, maar ja, ik kan niet harder werken…En ik heb bijvoorbeeld wel platina singles, maar nog geen gouden album. Dat zijn dingen dat ik zelf niet in de hand heb.

Moest morgen je carrière eindigen, is er niets dat je niet gedaan zou hebben dat je zou willen doen?

Ja, dan ben ik helemaal tevreden, want er is niet iets dat ik had kunnen doen dat ik niet gedaan heb.

Vanavond speel je in de AB te Brussel, waarom moeten jouw fans daar zijn?

Voor de mensen die sinds “Waar Is Kraan?”, of misschien eerder fan van mijn muziek zijn: thanks for the support, really! Ze hebben de afgelopen dire jaar het zelf moeten uitzoeken hier in Vlaanderen want de media deed dat niet meer, dus dat apprecieer ik echt wel. En ik zou zeggen, we hebben een hele nieuwe lives how in elkaar gezet met alle nieuwe muziek en een paar oude tracks! We gaan er in ieder geval een topavond van maken, de tour in Nederland was in ieder geval geslaagd!

Voor diegene die nog een kaartje wil kopen kan dit via deze link.

Foto’s

Yaqine Hamzaoui

over de auteur

Ana Isabel Mendes

Website Twitter