Ice P: “Muziek hielp me uit het straatleven te geraken”

In tegenstelling tot de titel van zijn aankomende ep “Trouwen Met De Streets” wil de Antwerpse rapper de jeugd hoeden voor het straatleven. “Ik heb nummers waarvan jongeren me zeggen: door die ene track van jou ben ik me op school gewoon gaan gedragen.”

Maar liefst anderhalf uur later dan voorzien komt Ice P aan voor het interview. Naast veel zelfvertrouwen en een heleboel goede bedoelingen heeft hij ook zijn producer Luviuz meegenomen. Een belangrijk persoon, zo blijkt. Ice P: “Drie, vier jaar geleden deed ik voor het eerst een studiosessie bij Luviuz op een eigen beat. Daarna liet hij me wat beats horen en ik was meteen verkocht. Sindsdien ben ik altijd bij hem blijven opnemen. Ik heb me aan hem vastgeklampt. Hij geeft me veel raad, ik zie hem zelfs als een vaderfiguur.”

flus-luviuz-ice-p-together-2Ice P met producer Luviuz

Mede door Luviuz is Ice P’s leven sinds hij hem heeft leren kennen rustiger geworden. “Vroeger was mijn leefwereld drukker en gevaarlijker”, vertelt hij ietwat mysterieus. “Ik was vaak op straat in de buurt van Borgerhout en Stuivenberg. Daardoor werden we automatisch in het oog gehouden door de politie, omdat ze weten dat het er een crimineel milieu is. Op een gegeven moment dachten we daaruit te geraken door toch het een of het ander te doen. Toen dacht ik muziek te maken. Samen met AJ heb ik Antwerp Finest opgericht en brachten we onze tape “The Lost Diamond” uit. Die heeft duidelijk gemaakt dat Ice P en AJ een van de hardste rappers zijn. Spijtig genoeg kon die glorie niet lang duren. AJ zit ondertussen al 21 maanden in de cel.” (Ice P wil de precieze feiten niet vertellen.)

 

“Ik heb vrienden gehad die straatratten waren en vandaag succesvolle ondernemers zijn geworden”

 

Jullie waren toch het goede pad opgegaan?

We moeten eerlijk zijn: muziek maken is leuk, maar er komt veel bij kijken. Er zit een grote druk achter en jij moet dat als rapper in bedwang kunnen houden.

Dan heb je toch je handen vol om niets fout te kunnen doen?

Nee, net niet. Je hebt nog wel de ruimte om iets fout te doen en daar loopt het soms verkeerd. Dat is wat met AJ is gebeurd. Hij zit nu in alle rust zijn straf uit. Als hij terugkomt, dan gaan we gewoon voort.

Hoor je hem nog?

Ik heb regelmatig contact met hem. We bellen met elkaar of ik stuur hem brieven. Ik stort soms ook iets op zijn rekening. Hij is veel volwassener geworden, het kan alleen maar beter zijn voor zijn carrière.

Was hij een jeugdvriend?

Ja, al van op mijn achtste. Ik speelde voetbal in Deurne, hij in Luchtbal. We speelden vaak tegen elkaar. Op een dag gingen we gewoon bij hem in de buurt chillen. Sindsdien zijn we in contact gebleven.

Ben je zelf ook in contact gekomen met de politie?

Ja, spijtig genoeg wel.

Je hebt je herpakt?

Zeker, op tijd. Voor het volledig misliep.

Inspireer je jouw buurt door de focus op je muziek te leggen?

Vaak. Met mijn ep zal dat zeer duidelijk worden. Probeer niet meer te hervallen, probeer stappen te zetten, dat wil ik meegeven. Ik heb nummers waarvan jongeren me zeggen: ‘Door die ene track van jou ben ik me op school gewoon gaan gedragen.’ Dat doet mij wel iets.

Heb jij jezelf ook laten inspireren?

Zeker. Ik heb vrienden gehad die straatratten waren en vandaag succesvolle ondernemers zijn geworden.

 

 

Hoe ben jij eigenlijk met muziek begonnen?

Ik ben nu al negen à tien jaar bezig. Toen we indertijd begonnen was het echt puur voor het plezier. Er was nog geen Facebook en YouTube, enkel MSN en Myspace. We stuurden toen tracks via MSN door naar vrienden en vriendinnen, het was niet eens opgenomen in een studio. Tegenwoordig hebben we sociale media waarmee we een heel groot publiek kunnen bereiken. We dachten daarom om dat serieus te nemen en clips te schieten.

 

“Ik weet zeker dat er dit jaar iets gaat losbarsten”

 flus-ice-p-portrait

En nu is het tijd voor een volgende stap?

Ik denk sowieso dat dat gaat gebeuren. We hebben hier en daar een paar goede dealtjes (hij blijft er vaag over, S.C.) gemaakt. Ik weet zeker dat er dit jaar iets gaat losbarsten.

Wat doe je naast het rappen eigenlijk?

Binnenkort wil ik beginnen met jonge rappers helpen te producen, ik wil hen ook leren schrijven en spitten op een beat. Er zijn veel young boys, we kunnen daar niet omheen. Met de nodige subsidies hopen we daar onze boterham mee te verdienen. Werken zit er momenteel niet meer in, maar ik voel mij daar niet te fier voor. Moest dit niet lukken over vijf jaar, dan zou ik zonder problemen mijn boterhammetjes smeren en naar de haven gaan. Het ding is: als je werkt, zit je van acht tot vijf op je werk. Als je dan nog naar de studio gaat, dan kan jij je niet meer honderd procent focussen op je muziek. Ben je op je werk, dan zit je met muziek in je hoofd. Daarom heb ik voor een van beide gekozen.

Je hebt toch een inkomen nodig?

Dat wordt wel gegenereerd. We zijn bezig met een paar shows en wat merchandising, dat zorgt toch wel voor een basis.

Wat heb je van opleiding gedaan?

Handel. En ik was al een handelaar voordat ik handel deed dus… (lacht)

Werken rappers hard genoeg?

Ja. Ik vind eigenlijk dat dat wordt onderschat. Je stapt als rapper met wat inspiratie in de studio, maar wie heeft je verzekerd dat dat geld gaat opbrengen? Als je vijf uur in de studio zit, heeft niemand je nog betaald. Fans zien alleen de shine, maar nooit de uren die je zit te kloppen bij een producer met kinderen die zelf de dag erna moet gaan werken.

Wat deed je vroeger van werk?

Ik heb een jaar in een contactcenter gewerkt, maar dat was niets voor mij. Het lukte wel, ik overtuigde mijn klanten en haalde mijn targets. Maar ik werkte voor een droom van een baas. Nu vind ik dat het tijd is dat mensen deel uitmaken van mijn droom.

En wat is jouw droom?

Om zelfstandige te worden en een bedrijfje op te starten, geen idee in welke sector. Mijn droom is om zelf de baas te worden.

flus-ice-p-portrait-2