Frank Telli: “Clips maken was nooit een keuze, eerder een roeping”

Vroeger was hij het jongetje dat altijd alles filmde, tegenwoordig maakt hij videoclips voor Top Notch en ging hij met Yellow Claw mee op Asia Tour. Telli is bezeten door zijn vak en gedraagt zich soms zelfs als een camera. Voor het eerst brengen we het verhaal van de clipmaker die gewoonlijk achter de spotlights staat.

Vaak verschieten mensen ervan hoe hij in dezelfde week een popvideo kan releasen en een paar dagen later een hardcore streetvideo. “Het liefst doe ik de donkere, abstracte en mysterieuze video’s”, vertelt hij. Er schuilt ook enige mysteriositeit in zijn naam ‘Frank Telli’. Die is fictief. “Het is een dope klinkende naam, that’s all. Ik heb hem gewoon verzonnen, mensen vragen me vaak waar mijn naam vandaan komt.” Zijn echte naam klinkt namelijk net wat ingewikkelder. “Mijn roots liggen in Tsjetsjenië, in 1999 ben ik naar België gekomen. Intussen ben ik 25 jaar. In het middelbaar heb ik Economie-moderne talen gestudeerd, maar ik ben gestopt in het vijfde. Binnen mijn vriendenkring was ik altijd die boy met de handycam of een fototoestel bij de hand, wat we ook deden. Ik heb zo veel verschillende dingen gedaan in mijn jeugd. Om maar wat op te sommen: van judo, kunstacademie, voetbal, muziekschool, basketbal tot kickboksen. Vroeger maakte ik ook beats. Dat was – en is eigenlijk nog steeds – mijn grote ambitie. Op een dag breng ik een donker crossover album uit van R&B en trap muziek.”

 

“Diep vanbinnen ben ik nog altijd die kleine boy  die met zijn vrienden video’s maakt”

 

flus-frank-telli

“Ik ben een heel zelfstandig persoon, je zal me niet snel om hulp horen vragen. De belangrijkste beslissingen in mijn leven heb ik zelf genomen. Toch heb ik ook veel hulp en steun van mijn vrienden gekregen en heb ik alles te danken aan mijn ouders. Ik heb dat nooit als vanzelfsprekend beschouwd en dat weten ze ook. Ik kom van heel ver. Toen ik begon, had ik niemand om raad of hulp aan te vragen binnen de videowereld, dat was frustrerend. Ik heb een lange tijd gedacht dat ik niet goed genoeg was, dat denk ik nog steeds. Ik kreeg niet de juiste kansen, terwijl niemand zo hard werkte als ik. Ik heb periodes gehad dat ik vier clips uitbracht in één week. Mijn visie over video’s is ondertussen veranderd. Nu kan ik ervan genieten om video’s maken. Ik hou tegenwoordig amper rekening met feedback of commentaren van mensen. Top Notch sprak me aan op het juiste moment. In die vier jaar dat ik clips deed, had ik al bijna met elke rapper in België een clip gemaakt, dus dacht ik: what’s next? Farid, de A&R (Artist and Reportoire, een soort talentenjager, S.C.) van Top Notch kon het niet beter timen, daar ben ik hem dankbaar voor.”

 

“Ik heb amper tijd voor mijn familie en vrienden. Ik heb strakke deadlines en weinig slaap.”

 flus-frank-telli-3

 

Hoe ga je om met bekende artiesten?

Dat zijn ook allemaal maar gewone mensen. Nu is dat dagelijkse kost voor mij. Ik zie meer appreciatie van bekende artiesten naarmate ik groei in Nederland en dat is best wel bijzonder. Diep vanbinnen ben ik nog altijd die kleine boy die met zijn vrienden video’s maakt.

Je bent een dikke fan van Ronnie Flex en nu werk je met hem samen.

Ja dat klopt, ik heb eigenlijk al sinds onze eerste ontmoeting een goede vibe met hem gehad. Ronnie en ik hebben dezelfde absurde humor en daarom komen we goed overeen, denk ik. We checken elkaar af en toe op DM.

Je leven lijkt wel een droom.

Nee, zeker niet. Ik heb amper tijd voor mijn familie en vrienden. Mensen zien alleen het eindproduct verschijnen, maar vaak vergeten ze dat ik aan één project meer dan 7 dagen werk. Soms lopen acht projecten door elkaar. Ik heb strakke deadlines en weinig slaap.

 

“Toen ik met Miles en Hef in New York was voor de video van Droom, hebben we echt diepgaande gesprekken gehad over muziek, familie en persoonlijke struggles. Ik kreeg er kippenvel van.”

 

 

Hef deed laatst een shout out naar je in Cho’s clip “Kan het niet geloven”. Vanwaar komt jullie verwantschap?

Met Hef heb ik een heel goeie band. Ik ben een real persoon, iemand als Hef voelt dat meteen aan. Toen ik met Miles en Hef in New York was voor de video van “Droom”, hebben we echt diepgaande gesprekken gehad over muziek, familie en persoonlijke struggles. Ik kreeg er kippenvel van.

 

“Vaak zeggen mensen dat ik verlegen overkom, maar eigenlijk observeer ik alles rondom mij in stilte”

 

flus-frank-telli-2

 

Het valt op: artiesten appreciëren het om met je te werken. Hoe komt dat?

Als ik een video voor een artiest maak, help ik hem ook daarbuiten: ik geef raad, denk strategisch mee en bied mijn volledige support aan. Bij elk project geef ik iets extra van mezelf en dat appreciëren ze. Ik help graag mensen. Tegenwoordig krijg ik dagelijks mails van jongeren die mijn werk appreciëren en voor mij willen werken. Ik help ze met plezier.

Hoe ben je in de omgang?

Optimistisch, koppig en rechtuit. Vaak zeggen mensen dat ik verlegen overkom, maar eigenlijk observeer ik alles rondom mij in stilte, ik kan niet lang rond luidruchtige mensen hangen. Op de set ben ik altijd de eerste die onnozel doet of grappen gaat uithalen. Als de camera loopt, ben ik serieus en streng.

Bepaal je zelf het concept?

Ja. Ik vertel de artiesten ook niet hoe hun muziek moet klinken, ze laten mij gewoon mijn werk doen.

Keek je vroeger vaak naar MTV?

Ja, absoluut! Mijn favoriete shows waren “Punk’d” en “MTV Making Of” waarbij je een behind the scenes van een recente video kreeg en op het einde speelden ze de video af. Ik vond die show gewoon magisch. Toen had ik eigenlijk al moeten beslissen om regisseur te worden. Rapmuziek geeft je de mogelijkheid om heel creatief te zijn met video’s, vooral omdat het genre zo breed is. Clips maken was eigenlijk nooit een keuze, eerder een roeping.

 

“Ik wil de stap maken naar de States. Mijn plan is om in California te wonen wanneer ik een gezin start.”

 

flus-frank-telli-4

Welke clips vind je zelf heel goed?

Bijna alle video’s van Missy Eliot zijn straight fire! Een van de beste video’s van de voorbije drie jaar is “Waiting All Night” van Rudimental. Die video ontroert me steeds. “What Goes Around…Comes Around” van Justin Timberlake is een van de beste video’s all time! Op een dag maak ik zo’n video.

Wat zijn je verdere ambities?

Het zou echt dope zijn om in de UK wat dingen uit te proberen. Ik wil Europa veroveren en natuurlijk ook de stap maken naar de States. Mijn plan is om in California te wonen wanneer ik een gezin start.

Waar ben je het meest fier op?

Mijn vader en moeder zijn trots op mij, daar ben ik het meest fier op.

Je vermeldde eens “De Alchemist” in een van je tweets. Dat is het bekendste boek van Paulo Coelho. Welke betekenis schuilt er in dat verhaal?

De filosofie achter het boek is dat je je moet openstellen voor het onbekende en je buikgevoel moet volgen, ook al lijkt het op het eerste zicht eng. Vroeger las ik meer, door mijn werk is dat fel verminderd. Ooit wil ik zelf een boek schrijven.

 

Showreel 2015 – Frank Telli

 

over de auteur

Sander Carollo

LinkedInTwitter