FLUS zoekt vrouw: Zulu Moon

Ze woonde eerder al in Nepal, Hong Kong, de UK en Oostende, maar noemt Gent sinds vier jaar haar thuis. Ze werkte als consultant, documentairemaker en journalist maar richt zich naast haar lessen Filosofie aan de universiteit van Leuven sinds kort voltijds op de muziek. Maak kennis met Zulu Moon, powerlady with bars.

 

Zulu Moon is een artiestennaam, hoe kwam je daar op?

Dat was heel spontaan. Ik brainstormde namen, en plots kwam Zulu Moon bovendrijven. It has a ring to it. Er is in het begin weinig over die naam nagedacht, het ontstond allemaal heel organisch. Nadien begon het wel steeds meer sense te maken. Zulu nation, Zulu warriors,.. Ik zie mezelf wel als een female warrior. De maan heeft veel betekenis voor me, ze heeft een bepaalde energie. Bovendien verwees mijn moeder vroeger in een lullaby naar mij als ‘Moon’.

Als je maar drie woorden mag gebruiken om jezelf te beschrijven, welke zijn dat dan?

nomadisch, veelzijdig, naturelle

Waar ben je het meeste trots op?

Ik ben heel trots op het feit dat ik altijd afmaak waar ik aan begin. Ik heb al heel wat verschillende dingen gedaan: in de journalistiek gewerkt, documentaires gemaakt, gewerkt met kinderen met autisme, etc. Maar in alles heb ik doorgezet, eens ik ergens mijn zinnen op zette liet ik niet meer los. Hetzelfde met muziek, sinds ik het doorheb… het is een vorm van expressie voor mij. Ik ga door, ik stop niet. Alles gaat om vooruitgang, beter worden. Ik streef constant naar die stappen voorwaarts.

 

“Hiphop helpt mij om te connecten met mezelf on a deeper level, juist omdat ik zo echt kan zijn on stage”

 

Waarvoor staat hiphop, in al zijn facetten, volgens jou?

De waarheid, het is voor mij de puurste vorm van expressie. Ik kan verhalen schrijven als reporter of filmmaker, maar daar kan ik alleen maar proberen om neutraal te zijn. Binnen hiphop probeer je gewoon de meest echte versie van jezelf uit te drukken. Wanneer je op het podium staat is het alsof mensen door je kunnen kijken. Als je dan een act opvoert of een masker ophoudt zien mensen daar voorbij. Hiphop helpt mij in het leven. Het helpt me om te connecten met mezelf on a deeper level, juist omdat ik zo echt kan zijn. Moet zijn.

Wat was het eerste album dat je kocht en grijs draaide?

“3 Years, 5 Months & 2 Days in the Life Of…” van Arrested Development. Het kwam uit mijn vader zijn muziekverzameling.

 

Welke artiesten beïnvloedden je aanvankelijk en welke artiesten beïnvloeden je vandaag nog?

Aanvankelijk: A Tribe Called quest, Queen Latifah, MC Lyte. Vandaag de dag vooral artiesten zoals Rapsody, Hawk House, Oddisee and Anderson Paak. Dichter bij huis inspireren artiesten zoals Salomé, maar ook J. walker uit Gent mij enorm. J. Walker is één van de beste MC’s die ik al ben tegengekomen. We werken samen aan een paar projecten. Met Salomé jam ik heel vaak.

 

“Vrouwen die rappen krijgen minder aandacht van het grote publiek, maar ze zijn er wel, je moet gewoon op de juiste plekken kijken”

 

Welke andere kunstvormen inspireren je en op welke manier?

Vooral de andere elementen van hiphop. In Londen, Nederland en België zag ik veel breakdancers. Mijn ex en richtten destijds de Funky Fresh Movement op, zo organiseerden we workshops breakdance, turntablism etc. Ook in Nepal verzorgden we een maand lang hiphop workshops voor kinderen.

Hoe komt het dat hiphop nog steeds veelal een mannenwereld is en wat is daarvan voor jou het belangrijkste gevolg?

Ik moet toegeven dat ik er ook zo over dacht toen ik net begon als MC. Er is wel altijd een grote aanwezigheid geweest van female MC’s, maar de aandacht van de mainstream voor vrouwen is altijd veel kleiner geweest, en de mainstream is wat de mensen informeert. Ik denk dat er dus niet per sé een groot gebrek is, maar dat mensen zich er gewoon minder bewust van zijn, dat vrouwen ook hun ding doen. Vrouwen die rappen krijgen minder aandacht van het grote publiek, maar ze zijn er wel, je moet gewoon op de juiste plekken kijken.

Met wie zou je graag samenwerken en waarom?

Kendrick! Dat is de absolute droom. Wat local talent betreft zou ik graag eens samenwerken met de Antwerpse Grey. Een project met Zach De La Rocha van Rage Against the Machine lijkt me ook wel iets.

 

“Sal droomt, staat op, eet, maakt muziek, repeat. Elke dag opnieuw. That kind of dedication is going places.”

 

Wie is volgens jou een artiest om in het oog te houden?

Sal. Zij is zo productief, en super gek. Ze droomt, staat op, eet, maakt muziek, repeat. Elke dag opnieuw. That kind of dedication is going places. Shaka Shams, is ook een young guy om in de gaten te houden. En Big Whoop, de live funk band uit Gent.

Met die laatste werk ik aan het project Zulu And The Moon Tribe, we hebben al een paar keer samen gespeeld, en deze zomer staan we samen op het Antwerpse festival Borgerwood.

Heb je nog andere dromen naast je huidige carrière?

Mijn vader is Krav Maga instructeur. Hij geeft les in Hong Kong. Als ik niet met muziek was begonnen, dan was het Mixed Martial Arts geworden. Elk jaar ga ik op bezoek, en leer ik wat bij. Het is zo’n intuïtieve sport. Ik wou dat ik veel vroeger was beginnen trainen, er zit een echte vechter in mij.

 

“Als ik niet met muziek was begonnen, dan was het Mixed Martial Arts geworden. Er zit een echte vechter in mij.”

 

Wat mogen we in de nabije toekomst van jou verwachten?

Ik werk momenteel aan mijn EP. Er is een single in the works voor deze zomer. Ik heb ook een paar demo’s liggen met DJ Iron van DJ Grazzhoppa’s DJ Big Band. Met de Amerikaanse producer IAMISEE werk ik ook aan iets, genaamd “Ghost Moon”. En natuurlijk mogen jullie je verwachten aan mijn project met Zulu And The Moon Tribe, dat volgend jaar uitkomt.

 

Eerder in deze reeks van ‘FLUS zoekt vrouw’ verschenen:

SalElli, Zoey Hasselbank, SoeRita en Bibi Seck

Hieronder kan je Zulu Moon haar eerste EP “Exoplanets” beluisteren.

 

over de auteur

Lies Jo Vandenhende

FacebookTwitter