Ongezien: Vlaamse hiphop krijgt eigen stage op Laundry Day

BizzyBlazza, Zwartwerk, Cedje, Yuboy Jeffrey, Ramzi, Ice P, Porto en Chahid: ook zij zullen dit jaar optreden op Laundry Day (3 september). Zulke namen op een extravagant (dance)festival, dat is ongezien. Ze krijgen zelfs een eigen “BARS”-podium. FLUS vroeg een woordje uitleg aan Hans ‘Murdock’ Machiels, medeprogrammator van het Antwerps festival. “Er zitten enkele acts tussen die over een paar jaar op mainstages van andere grote festivals gaan staan.”

Eerder raaakte al bekend dat onder andere Woodie Smalls en NoMoBS er zouden optreden, maar de acht nieuwe namen zijn toch een verrassing. “Er komt terug meer plaats voor ontluikend talent”, legt Hans Machiels uit, die dit jaar voor het eerst bij de organisatie van Laundry Day betrokken is en er Vlaamse rappers in de kijker wil zetten. Als dj en organisator is Murdock een grote naam in de drum & bass- en dubstepscene, maar wat velen niet altijd weten is dat hij al 25 jaar hiphop luistert. “Ik heb vroeger zelfs nog gerapt”, bekent hij. “Ik organiseer ook stiekem links en rechts feestjes waar hiphop de plak zwaait. Hiphop is mijn eerste liefde wat muziek betreft en voor mij ook voor een groot deel de basis van genres als drum&bass en dubstep.”

Studio Brussel stelde donderdag enkele Laundry Day-rappers voor

 

Passen deze podiumkansen in de traditie van Laundry Day om jonge artiesten een boost te geven?

Ja, absoluut. Laundry Day was het eerste festival dat dj’s op een podium zette in broad daylight en ze zo aan een nieuw publiek toonde. Mensen konden er nieuwe dingen ontdekken, dj’s konden hun territorium verbreden en kregen nieuwe kansen. Er hebben in de eerste jaren van het festival rappers opgetreden en ook een hele hoop urban dj’s.

 

 “Hopelijk nemen andere festivals dit initiatief over en gaan ze ook wat meer van deze gasten op hun podia zetten”

 

Murdock - FLUS

Sommigen hebben nog niet veel podiumervaring. Is het dan geen risico om hen meteen op een groot festival te boeken?

Iedereen op de line-up heeft wel al wat podiumervaring, maar omdat de podiumkansen voor deze acts erg beperkt zijn, hebben ze nog niet veel kunnen roderen, om het zo te zeggen. We verwachten nu ook niet dat er vanaf de eerste keer 10 000 mensen voor onze hiphop stage gaan verzamelen. We zien we dit ook als een groeikans. Hopelijk nemen andere festivals dit initiatief over en gaan ze ook wat meer van deze gasten op hun podia zetten. Zo doen ze meer ervaring op en zijn ze klaar om volgend jaar op een groter podium te staan op Laundry Day.

 

“Hiphop heeft niet het beste imago. Maar het is straat, het is rauw, het hoort er gewoon bij. Ik heb ondertussen zoveel mensen uit de hiphopscene leren kennen dat ik ook goed weet dat het gewoon goede gasten zijn, hoe hard ze ook vloeken in hun teksten.”

 

U bent medeprogrammator, heeft u anderen moeten overtuigen om deze namen te strikken?

Ik heb gezien hoe hiphop in Nederland is ontploft en hoe de Nederlandse acts in België ook het mooie weer komen maken. Hun sound is echt ontstaan op festivals en grote feesten. Ik bedacht me dat de Belgische acts die kansen nog helemaal niet hadden gekregen. Ik heb wat mensen over de streep moeten trekken, maar dat ging snel: er zijn nog andere hiphopfans op het Laundry Day-kantoor.

Hiphop heeft niet het beste imago, weet je. De hoodies, de beefs, de lyrical content… Dat is niet altijd de beste reclame voor het genre, maar het is straat, het is rauw en het hoort er gewoon bij. Ik heb ondertussen zoveel mensen uit de hiphopscene leren kennen dat ik ook goed weet dat het gewoon goede gasten zijn, hoe hard ze ook vloeken in hun teksten.

 

“Zowat elk festival in Vlaanderen is bijna helemaal blank en Vlaams. Hopelijk ontdekken een hele hoop nieuwe mensen dat ze bij ons ook welkom zijn.”

 

Willen jullie hiermee ook een nieuwe doelgroep naar Laundry Day lokken?

Zowat elk festival in Vlaanderen is bijna helemaal blank en Vlaams. Dat is spijtig, vind ik. Laundry Day vindt plaats in Antwerpen en die stad krijgt steeds meer kleur. Mensen met een andere afkomst willen ook feesten of zijn zelf muziek aan het maken. Daarnaast is hiphop de dominante stroming in de hedendaagse popmuziek. Er zijn oneindig veel vertakkingen en hiphop heeft heel veel invloed op andere muziekgenres. Dat moet dan toch echt een goede plaats krijgen op een festival als Laundry Day. Hopelijk ontdekken een hele hoop nieuwe mensen dat ze bij ons ook welkom zijn.

Waarom moeten mensen naar hun optredens komen?

Er zitten enkele acts tussen die over een paar jaar op mainstages van andere grote festivals gaan staan. Dan wil je kunnen zeggen dat jij die eerst hebt gezien op een kleine, coole stage op Laundry Day. Plus: support your own homegrown beats, vette lyrics, catchy hooks… Deze artiesten hebben echt vette shit in huis die makkelijk kan concurreren met wat er uit Amerika komt aanwaaien.

 

“ChickyBangbang van Bizzy Blaza is een van mijn favoriete nummers”

 

 

Welke van deze artiesten kunnen u zelf bekoren?

“ChickyBangbang” van Bizzy Blaza is een van mijn favoriete nummers. Wat een supervette beat. En die gast heeft nogal een flow op dat nummer, echt ongelofelijk! Bovendien zit er zoveel humor in en het klinkt écht. Ik geloof echt wat hij vertelt en ik heb het gevoel iets bij te leren over zijn leefwereld. Verder ben ik op een of ander moment van elk van de acts die ik geboekt heb wel onder de indruk geweest van een hook op een track of een feature hier en daar. Recent heeft Cedje me nog omvergeblazen met “In De Trap”. Ik was ook altijd blij als “Jongen Van De Straten” van Ice P op de radio voorbijkwam en ik vond “1 Uit De Duizend” van Ramzi heel gemeend klinken. Ik ben ook Porto heel hard gaan appreciëren om zijn strakke boom bap flow.