FLUS zoekt vrouw: Rita

Er wordt steeds vaker naar haar verwezen als de Nederlandstalige Jhené Aiko. De 19-jarige Rita tekende vorig jaar bij het Mechels collectief Zwartwerk. Ze komt uit Nederland, maar woont tegenwoordig in Leuven waar ze criminologie studeert.

Als je maar drie woorden mag gebruiken om jezelf te beschrijven, welke zijn dat dan?

gemotiveerd, blij, vriendelijk

 

“Ik zeg vaak tegen mensen: “Hier ben ik mee bezig, dit is mijn muziek!” Ik ben gewoon heel trots op wat ik doe.”

 

Waar ben je het meeste trots op?

Het is gek hoe ver ik met muziek ben gekomen op zo’n korte tijd. Stiekem was het altijd al een kinderdroom. Toen ik in Mechelen het jeugdhuis ROJM bezocht liep ik daar de jongens van Zwartwerk tegen het lijf, ze hielden van mijn stijl en we begonnen samen te werken. In een paar maanden heeft mijn carrière een enorme lift genomen, zo heb ik sinds kort ook veel contact met radiostations enzo. Ik zeg vaak tegen mensen: “Hier ben ik mee bezig, dit is mijn muziek!” Ik ben gewoon heel trots op wat ik doe.

Waarvoor staat hiphop, in al zijn facetten, volgens jou?

Voor mij is hiphop een manier om te zeggen wat je niet met woorden kan uitdrukken. Ik zet mijn emoties en gedachten op papier en deel ze via mijn muziek. Hiphop brengt heel veel jongeren bij elkaar, het is een echte gemeenschap.

Wat was het eerste album dat je kocht en grijs draaide?

Eén van de eerste albums van Chris brown, ik danste toen ik klein was altijd op zijn muziek.

Welke artiesten beïnvloedden je aanvankelijk en welke artiesten beïnvloeden je vandaag nog?

Aanvankelijk luisterde ik veel Chris Brown. Wat later ontdekte ik J. Cole, zijn teksten zijn echt prachtig. Tegenwoordig inspireren Drake, Bryson Tiller en Ty Dolla $ign me enorm. Dat is echt de vibe die ik ook wil brengen met mijn muziek.

 

“Het feit dat de hiphop cultuur al zo lang gedomineerd wordt door mannen zorgt ervoor dat vrouwen weinig moed hebben om op te staan en ook te rappen, of wat dan ook.”

 

Welke andere kunstvormen inspireren je en op welke manier?

Dansen en tekenen. Ik teken heel graag. Dat is ooit begonnen omdat mijn oudere broer met graffiti bezig is. Zelf heb ik nooit gespoten en werk ik liever op papier. Elke week maak ik iets nieuw, m’n muur hangt al helemaal vol. Intussen ben ik gestopt met dansen, dat gaat alleen nog verder thuis voor de spiegel (lacht).

Hoe komt het dat hiphop nog steeds veelal een mannenwereld is en wat is daarvan voor jou het belangrijkste gevolg?

Hiphop is begonnen bij mannen. Het feit dat de cultuur al zo lang gedomineerd wordt door mannen zorgt ervoor dat vrouwen weinig moed hebben om op te staan en ook te rappen, of wat dan ook. Vrouwen worden in de game nogal snel veroordeeld, dan is het logisch dat er een drempel is.

Ik krijg vaak berichten van meisjes die zeggen dat ze ook graag muziek willen maken, maar niet zo goed durven. Dat vind ik heel jammer, je zou je helemaal niets mogen aantrekken van wat anderen denken.

 

“Het is mijn droom om jongeren in jeugdhuizen of zelfs jeugdgevangenissen via muziek op het juiste pad te krijgen”

 

Met wie zou je graag samenwerken en waarom?

Ik zou heel graag eens samenwerken met Hamza of Woodie Smalls. Hamza heeft een stijl waarin ik me enorm kan vinden. Woodie heeft gewoon een heel goede stem. Hij is één van de weinige Belgische artiesten die in het Engels rapt die ik écht goed vind.

Wie is volgens jou een artiest om in het oog te houden?

Malik, de Antwerpse rapper! Hij gaat op een dag gewoon exploderen. Zeker ook mijn broertjes Chardy en Bouzzy van Zwartwerk.

Heb je nog andere dromen naast je huidige carrière?

Met mijn diploma criminologie wil ik graag iets doen met probleemjongeren en muziek. Het is mijn droom om jongeren in jeugdhuizen of zelfs jeugdgevangenissen via muziek op het juiste pad te krijgen.

Wat mogen we in de nabije toekomst van jou verwachten?

Binnenkort komt er een nieuwe clip uit van het nummer “Obsessie”. Met Zwartwerk werken we momenteel aan een nieuw album “Staande Ovatie 2”, waar tracks van ons allemaal op komen. Zelf heb ik nog heel wat losse nummers liggen die ik één voor één de wereld in wil sturen.

 

over de auteur

Lies Jo Vandenhende

FacebookTwitter