FLUS zoekt vrouw: Soe Nsuki

Soe Nsuki is een creatieve duizendpoot. Ze is net geen decennium bezig met breaking, staat op het podium met stand-up comedy en is DJ. Bij ‘Soe’s Bgirl Studio’ zijn meisjes vanaf 12 jaar welkom om te leren breakdancen. Soe zit in haar laatste jaar journalistiek en deed onlangs stage bij het online magazine Charlie. FLUS draaide de rollen om en stelde haar een paar vragen.

Als je maar drie woorden mag gebruiken om jezelf te beschrijven, welke zijn dat dan?

Positief, spontaan en opgewekt.

Waar ben je het meest trots op? 

Dat ik nog steeds mijn eigen pad volg. Ik heb me nooit iets aangetrokken van wat mensen zeiden en heb steeds mijn gevoel gevolgd.

Waarvoor staat hiphop, in al zijn facetten, volgens jou?

Het lijkt cliché, maar hiphop staat voor mij voor peace, love & unity. Het draait niet enkel om technieken van kunstvormen onder de knie krijgen. Het gaat vooral om samenkomen.

Wat was het eerste album dat je kocht en grijs draaide?

(zonder nadenken) Fugees – “The score” !

 

“Vandaag de dag word ik vooral beïnvloed door vrouwen rond mij die sterk in hun schoenen staan en gewoon hun eigen ding doen”

 

Welke artiesten beïnvloedden je aanvankelijk, en welke artiesten beïnvloeden je vandaag de dag nog?

Aanvankelijk, de Spice Girls! Alles wat zij deden was supercool. Toen ik net begon te breaken inspireerden vooral de gasten waar ik mee trainde en de jongens die ik tegen het lijf liep op battles me. Ik wou koste wat het kost kunnen wat zij deden.

Vandaag de dag word ik vooral beïnvloed door vrouwen rond mij die sterk in hun schoenen staan en gewoon hun eigen ding doen. Dan heb ik het bijvoorbeeld over de dames van Charliemag, Samira en Nouha, de meisjes van Navitas en de andere leden van The Female Takeover.

 

“Als ik me omring met straffe madammen voelt wat we doen aan als een movement”

 

Welke andere kunstvormen inspireren je, en op welke manier?

Ik zoek zo veel mogelijk indrukken op om te kunnen gebruiken bij wat ik doe. Zo lees ik veel boeken en strips. Mijn favoriete stripreeks is Calvin & Hobbes. Ik kan ook enorm genieten van films en series.

Hoe komt het dat hiphop nog steeds veelal een mannenwereld is?

Dat valt eenvoudig uit te leggen als je naar de geschiedenis kijkt. Hiphop is vooral vanuit een mannenwereld ontstaan. De eerste jongens die begonnen met breakdance deden dat omdat ze met die battles een alternatief zochten voor het vechten. 50 jaar geleden stonden vrouwen bij wijze van spreken nog de was te doen in een tobbe. Sindsdien is er veel veranderd, maar het heeft tijd nodig. Er waren weinig voorbeelden van vrouwen binnen hiphop. Als vrouw ga je niet snel denken “ah Jef doet dat, dus ik wil dat ook doen”. Met een vrouw identificeer je jezelf. “Ik wil zoals hààr zijn”. De grenzen vervagen stilaan, en dat is maar goed ook.

 

“Er waren weinig voorbeelden van vrouwen binnen hiphop. Als vrouw ga je niet snel denken ‘Jef doet dat, dus ik wil dat ook doen.’ “

 

Met wie zou je graag samenwerken en waarom?

Ik hou er van om in multidisciplinaire groepen te werken, zoals het geval was binnen The Female Takeover. Als DJ zou ik graag iets doen met Bibi Seck. Samen iets organiseren of een back-to-back set spelen zie ik wel zitten.

 

“Onlangs zag ik een vriendin die bezig is met waacking en voguing. Dat wil ik eigenlijk ook kunnen.”

 

Heb je nog andere dromen naast je huidige carrière?

Onlangs zag ik een vriendin die bezig is met waacking en voguing. Dat wil ik eigenlijk ook kunnen. Verder droom ik er van om te kunnen leven van wat ik nu doe.

Wat mogen we in de nabije toekomst van jou verwachten?

Ik ben al een tijdje bezig met “Hiphop Hoera”. Dat is een concept waar ik als gastvrouw samen met een paar straffe gasten de verschillende elementen van hiphop uit de doeken doe en het publiek voorstel aan the art of mc-ing, breakdance, graffiti en turntablism. Het is een soort van showcase die mensen wil laten zien wat hiphop echt is, los van het beperkte beeld dat ze krijgen door mainstream media. In het najaar zijn er nog twee voorstellingen. Verder plan ik in september samen met Jens Dendoncker een comedy tour door Vlaanderen onder de naam “Jong bloed”. Zeg maar dat de mensen ons nog kunnen boeken! (lacht)

 

Foto door Koen Bauters

 

 

over de auteur

Lies Jo Vandenhende

FacebookTwitter