FLUS zoekt vrouw: Zoey Hasselbank

De 24-jarige DJ Zoey Hasselbank uit Antwerpen palmde afgelopen jaar zowat alle decks in.

Hoewel ze nog maar net begonnen is prijkte haar naam al op affiches van o.a. Bloody Louis, VIVID, The Villa, Club la vilaine, Vibestr en Magic. Zoey werkt halftijds, zit in haar laatste jaar Retail Management, en begon vorig jaar te draaien. Maak kennis met Mrs.’Guaranteed-to-make-you-dance’ Hasselbank.

Zoey Hasselbank is een artiestennaam. Hoe kwam je daar op?

Mijn echte naam is Sarah, maar het maakt me niet echt uit hoe mensen me aanspreken. Zelfs mijn moeder noemt me sinds kort soms Zoey. De voormalige hoofdcoach van Antwerp FC heette Jimmy Floyd Hasselbank. Ik vond dat een enorm charismatisch man, en bedacht dat als ik ooit een naamsverandering zou willen, ik die achternaam zou gebruiken. Het moest wel iets vrouwelijker, dus koos ik een korte meisjesnaam. Zoey leek me perfect.

 

“Mijn echte naam is Sarah, maar zelfs mijn moeder noemt me sinds kort soms Zoey”

 

Als je maar drie woorden mag gebruiken om jezelf te beschrijven, welke zijn dat dan?

Voor mensen me echt leren kennen, denken ze vaak dat ik streng en zelfs wat bitchy ben, maar eigenlijk ben ik heel lief. Zachtaardig is dus zeker een woord dat in dat lijstje moet komen. De twee andere woorden zijn levensgenieter en eigenwijs.

Waar ben je het meest trots op? 

Dat ik altijd in mezelf ben blijven geloven. Wat er ook gebeurde, ik ben altijd mijn eigen ding blijven doen. Er zal altijd kritiek zijn, wat je ook onderneemt. Ik ben er van overtuigd dat je pas echt iets kan bereiken als je een visie hebt en die volgt. Ik heb best wat tegenwind gehad in het begin, maar dat hoort erbij. Jezelf oppeppen en weer doorgaan is de boodschap.

Waarvoor staat hiphop, in al zijn facetten, volgens jou?

In mijn ogen staat hiphop voor samenhorigheid, fun, en jezelf kunnen zijn.

Wat was het eerste album dat je kocht en grijs draaide?

Ik heb alles van de Spice Girls helemaal stuk gedraaid.

Welke artiesten beïnvloedden je aanvankelijk, en welke artiesten beïnvloeden je vandaag de dag nog?

Toen ik jonger was was ik grote fan van Missy Elliot en Ciara. Tegenwoordig volg ik Future, Drake en Young Thug echt op de voet. Elke move die zij maken is voor mij relevant. Ik gebruik dan ook veel van hun muziek in mijn sets.

Welke andere kunstvormen inspireren je en op welke manier?

Omdat ik heel geïnteresseerd ben in beeldende kunst bezoek ik regelmatig musea. Onlangs ben ik naar een audiovisuele tentoonstelling van Toetanchamon geweest. Dat was voor mij echt wauw.

 

“Als ik een set ga spelen en een jurk aanheb, is het niet de bedoeling dat het publiek meer daar mee bezig is dan met de muziek”

 

Hoe komt het dat hiphop nog steeds veelal een mannenwereld is, en wat is daarvan voor jou het belangrijkste gevolg?

Ik denk dat veel vrouwen schrik hebben om écht stappen te zetten in deze wereld. Vaak worden we als lustobject gezien, ook wanneer we er zelf niet bewust mee bezig zijn. Als ik een set ga spelen en een kleedje aanheb, is het niet de bedoeling dat het publiek meer daar mee bezig is dan met de muziek. Zelf wil ik echt gehoord worden omwille van wat ik kan. Als vrouw is het uiteraard een voordeel om je seksualiteit te kunnen uitspelen, maar we kunnen meer dan staan mooi wezen.

Hoe sta jij tegenover het vrouwonvriendelijke imago dat hiphop kreeg door o.a. videobeelden en teksten? Hoe ervaar je dat als je er middenin zit?

Ik heb niet het gevoel dat ik echt anders behandeld word dan mannelijke collega’s. Toch hoor ik mensen regelmatig zeggen dat een vrouw ergens geraakt omdat ze er op een bepaalde manier uitziet. Ik heb het idee dat sommige mannen zich wat bedreigd voelen. Laatst ontmoette ik op een feestje een DJ die na mijn set moest draaien. Het eerste dat hij tegen me zei tijdens onze ontmoeting was “als vrouw is het gemakkelijk ja”. Dan sta je daar.

 

“Als vrouw is het uiteraard een voordeel om je seksualiteit te kunnen uitspelen, maar we kunnen meer dan staan mooi wezen”

 

Met wie zou je graag samenwerken en waarom?

Ik droom er van om ooit zelf te producen, en zou daarom heel graag eens samenwerken met Metro Boomin. Alles wat die jongen maakt turns to gold. Het lijkt alsof elke artiest waar hij mee werkt een hit maakt.

Wie is volgens jou een artiest om in het oog te houden?

Lil Uzi Vert. In deze tijd is het heel moeilijk om nog iets heel ‘eigen’ te maken, iets met een aparte stijl. Uzi doet echt zijn eigen ding. Hij heeft een heel verhaal gecreëerd en draagt een andere vibe uit dan andere artiesten.

Heb je nog andere dromen naast een muziekcarrière?

Kindjes! Ik wil heel graag mama worden.

Wat mogen we in de nabije toekomst van jou verwachten?

Er komen nog veel meer shows aan. Komende maand werk ik ook mijn nieuwe mixtape af. Dat liep eerst een beetje stroef, maar hij komt er aan, beloofd!

 

Eerder verschenen in deze reeks van ‘Flus zoekt vrouw’:

Sal

Elli

 

Beluister hier Zoey’s eerste mixtape “#IAMZOEY”

 

over de auteur

Lies Jo Vandenhende

FacebookTwitter