Lil’ Kleine: “Mijn grootste angst is op een gegeven moment niet meer succesvol te zijn”

Voor Lil’ Kleine kan succes even eenvoudig zijn als geluk. “Bij succes dacht ik vroeger altijd aan de baas van IKEA.” Ook als loodgieter zag Lil’ Kleine dat je succesvol kan worden. Momenteel oogt hij succes als artiest. “Het is een soort druk die ik elke dag op mijn schouders leg om met iets bezig te zijn en dankbaar te zijn met wat je hebt.”

Was in 2015 Ronnie Flex Nederlands meest gestreamde artiest van eigen bodem, dan is zijn mattie Lil’ Kleine goed op weg om hem dit jaar op te volgen. Een week nadat zijn album “WOP” op 12 februari uitkwam, stonden al zijn nummers in de top 35 van de Nederlandse top 100. Hiermee verbreekt hij het record van Justin Bieber. Zijn plaat is bovendien het eerste nummer 1-rapalbum ooit in Nederland. Bij de buren in België staat Lil’ Kleine  na een week op plaats 6 in de Ultratop.

 

“Als ik morgen in iets anders nog succesvoller kan zijn, dan doe ik dat.”

 

 

Je zou je voor minder als een popster gaan gedragen en al zeker op je eigen feestje. Met zonnebril en in een leren jekker stapte Lil’ Kleine in een oranje Porsche uit vlak voor de WesterUnie, een rauwe industriële club in Amsterdam waar zijn releaseparty zich afspeelde. “WOP” is slang voor ‘having fun, letting go and enjoying life to the fullest’ en lijkt wel op Lil’ Kleine’s lijf geschreven. Afgaande op de beschrijving lijkt het album vooral in “Drank & Drugs”-modus te zitten. Niets is minder waar. De vibe doorheen de nummers is lekker, maar de elf tracks zijn vrij divers. “Stripclub” contrasteert tekstueel met “Zeg Dat Niet”, een nummer over liefdesverdriet dat al op het “New Wave”-album stond. Op “WOP” is de donkere beat ingeruild voor vrolijkheid. Daar zit een reden achter, zegt Lil Kleine. “Mensen verwachtten dat ik “Drank & Drugs” weer op mijn album zou zetten. “Zeg Dat Niet” haalde al meer dan 12 miljoen views op YouTube, maar geraakte slechts op plaats 37 in de top 40. Ik hoop dat het nummer nu echt de erkenning kan krijgen die het verdient. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.” Afgewezen worden in de liefde. “Ik denk dat iedereen het wel al eens heeft meegemaakt. Ik probeer altijd eerlijk te zijn, je hoeft je daar niet voor te schamen.”

Naar achter liggend op de interviewzetel antwoordt Lil Kleine opvallend kort, doch beleefd. Hij vousvoyeert en vraagt vriendelijk toestemming om zijn telefoon op te nemen wanneer zijn vriendin hem tijdens het interview opbelt. Jorik Scholten alias Lil Kleine ziet er moe uit en zegt niets meer dan nodig. Toch geeft hij na afloop een bedankje voor het naar zijn mening fijne interview.

 

In de vierdelige docu van Top Notch over “WOP” lijkt het alsof je album vrij snel gemaakt is. Hoe lang ben je er aan bezig geweest?

Niet heel lang. Ik denk in totaal iets langer dan een maand.

Andere artiesten doen er langer over. Heb je veel talent?

Hm, dat zou ik van mezelf niet zeggen. Ik vind eerder dat Ronnie Flex veel talent heeft. Ik weet wel dat ik iets heb dat andere mensen niet hebben.

Je komt alleszins heel talentvol over. Tegelijk ben je al sinds je zesde bezig met muziek.

Ja, ik ben meer een harde werker dan dat ik heel veel talent heb.

Als kind werd je al begeleid door Lange Frans. In hoeverre heeft dat geholpen?

Veel, ik heb van heel veel mensen kunnen leren. Ik heb altijd alles eerst geleerd en uitgestippeld. Op een gegeven moment ben ik het dan gaan doen wanneer de tijd rijp was.

Je hebt lang gewacht, je kon evengoed op je twaalfde al muziek uitbrengen.

Ja, ik ben blij dat dat toen niet is gebeurd, dat was een bewuste keuze. Dan word je een tienerster en wat ik nu ben is pas wat ik altijd heb willen worden. Het was wel moeilijk om zo lang te wachten.

Had je als tiener iets om je aan vast te houden?

Nee. Ik ben ook gewoon loodgieter geworden. Ik ben altijd wel blijven rappen. Als je niet in jezelf gelooft, dan stop je er maar beter mee.

Wat is het belangrijkste voor jou: bekend worden of rappen?

Succesvol worden. Als ik morgen in iets anders nog succesvoller kan zijn, dan doe ik dat.

Als jonge tiener bracht je geen muziek uit. Op welke manier probeerde je dan succesvol te zijn?

Door hard te werken. Ik kan je bij ons in de Jordaan loodgieters laten zien die intussen een eigen bedrijf hebben en die gewoon een paar miljoentjes op de bank hebben. Dat zijn in mijn ogen heel succesvolle loodgieters. Je kan dus op elk vlak heel succesvol zijn.

En op school?

Op school was ik nooit succesvol. Ik kan niet zo goed leren. Ik ben vroeger ook een nogal lastig kind geweest. Ik had op jonge leeftijd wel al door dat er in het leven veel meer is dan een gymnasiumopleiding volgen, afstuderen als dokter en dat dan blijven voor je hele leven.

Hoe kwam je daar toen bij?

Dat weet ik niet. Ik denk dat mijn opa wel altijd veel met mij heeft gepraat. Hij heeft me wijsgemaakt dat je succesvol in het leven moet zijn. Hij handelde wereldwijd in kippenslachtmachines. Hij was best wel succesvol.

En je vader?

Hij helpt bedrijven met financiële problemen.

Begrepen zij jouw ambitie?

Ja, ik heb wel het vertrouwen en de vrijheid van mijn vader gekregen om mijn ding te doen.

Da’s mooi. Had je vroeger nog inspiratiebronnen?

(Denkt even na.) Ja, Ingvar Kamprad, de baas van IKEA. Bill Gates was destijds de rijkste man ter wereld en hij stond op nummer twee. Ik vind dat indrukwekkend: spullen maken die iedereen kan kopen en daarin de grootste zijn. Bij succes dacht ik vroeger altijd aan de baas van IKEA.

Je zei eens: “Mijn grootste angst is op een gegeven moment niet meer succesvol te zijn”. Beschrijf dat gevoel eens.

Het is een soort druk die ik elke dag op mijn schouders leg om met iets bezig te zijn en dankbaar te zijn met wat je hebt. Je moet dat blijven opbouwen en niet laten gaan.

Ambitieuze mensen zijn vaak ongelukkig omdat ze iets willen wat ze nog niet hebben. Tegelijk zijn ze ongelukkig omdat ze niet willen verliezen wat ze hebben. Is dat herkenbaar voor jou?

Nee, want ik ben me er wel bewust van dat geluk in hele kleine dingen kan zitten en niet in heel veel geld. Natuurlijk maakt geld gelukkig, maar vooral voldoende geld maakt gelukkig. Ik heb al heel veel vette dingen gedaan in mijn leven en al heel wat leuke plekken gezien. Daarvoor hoef ik niet heel rijk te zijn. Je hoeft niet de rijkste ter wereld te zijn om gelukkig te zijn. Ik hoef ook niet de succesvolste te zijn, ik wil gewoon altijd succesvol blijven.

Sommige artiesten willen eerder bekend zijn dan succesvol. Herken je dat?

Ja, vroeger wel. Als kind wilde ik ook het liefst bekend zijn en niet de beste rapper. Ik vind mezelf ook niet beste rapper.

 

“Een show in België vind ik leuker dan een optreden in Nederland.”

 

Velen denken dat je graag de aandacht opzoekt. Eigenlijk wil je gewoon goed zijn los van je bekendheid?

Ja. Ik vind aandacht eerder vervelend.

Maar je komt wel met een sportwagen aan op je releaseparty.

Ja, maar als ik Gazelle of Batavus de tofste fietsen ooit zou vinden, mooier dan een Ferrari of Lamborghini, dan kom ik op mijn fiets aan. Maar ik vind zo’n wagen nu eenmaal mooi. Je moet doen wat je leuk vindt, toch?

Ten slotte, je album scoorde al meteen sterk in België. Had je dat verwacht?

Jawel, een beetje. Ik vind België top. Ze gooien er niet met blikjes en doen niet stoer. De mensen zijn beleefder, normaler en rustiger. Het is er ook beter georganiseerd. Als ik daar optreedt, word ik echt als een buitenlandse artiest beschouwd. Alles is mooi geregeld en dat vind ik fijn aan de Belgen. Een show in België vind ik leuker dan een optreden in Nederland.

 

Beluister “WOP” op Spotify.

 

over de auteur

Sander Carollo

LinkedInTwitter