Vanwaar komt de inspiratie en beat van Drake’s Hotline Bling?

Dat vele hits samples bevatten van oude nummers is niets nieuw, maar wie wist dat dit bij Hotline Bling ook het geval was? Tijdens het scrollen op Facebook legde de beatboxer, rapper, zanger en producer Fatty K het nummer bloot. In de comments eronder zette hij een tweede nummer en de Mechelse rapper Biest die intussen als manager functioneert poste dan weer een derde.Schermafbeelding 2015-11-24 om 15.24.00

Het originele nummer “Why Can’t We Live Together” dateert van 1972 gezongen door de Amerikaan, Timmy Thomas. Een leuk weetje is dat Timmy Thomas dit nummer zo goed als freestylede in zijn eigen nachtclub namelijk Denisse Lounge. Deze demo kwam in handen van de producer Steve Alaimo. Hij wilde er wat in veranderen, maar kwam er al snel achter dat de demo eigenlijk de beste versie was. Uiteindelijk werd de track internationaal bekend en was het goed voor het verkopen van 2 miljoen exemplaren.

Onder de originele versie postte Fatty K dan ook de cover van Sade & Santana, Een zangeres van de gelijknamige Britse band met Nigeriaanse roots. Het nummer kwam op haar album “Diamond Life” te staan. Hierna stopte het niet met covers van het originele zelfs Joan Osborne, Steve Winwood, Carlos Santana en Maria Muldaur zorgde voor royalty’s voor Timmy Thomas. Ook de zanger  Mike Anthony waagde zich eraan toen hij in België woonde maar hij gebruikte delen van het originele nummer waardoor Timmy hem voor de rechter bracht. Hierna heeft hij heel het muzikale moeten veranderen.

En dan bracht Biest de track “Cha Cha” van D.R.A.M. te boven. Eerder brachten onze collega’s van Puna hier al een item over. En halen we dit eruit: “In het voorjaar had, toen nog onbekende rapper, D.R.A.M. een bescheiden hitje met het nummer ‘Cha Cha’. Drake kreeg dit nummer te horen en liet tijdens zijn OVO Sounds radioshow een remix los. De titel ‘Cha Cha Remix’ verdween echter vrij snel, veranderde in ‘Hotline Bling’ en uiteindelijk werd de track uiteindelijk een megahit.”

Wat vinden jullie ervan? Horen jullie gelijkenissen?:

Hieronder kan je nog tweets van de artiest lezen over hoe hij zich erover voelt:

Schermafbeelding 2015-11-24 om 15.14.47