NoMoBS-rapper Salah in 100 stemmen

“100 stemmen”, een nieuw VRT-project van oorlogsjournalist Rudi Vranckx , wil minstens honderd stemmen horen van Belgische moslims. In tijden van onbegrip en onverdraagzaamheid is het namelijk belangrijk om naar elkaar te luisteren. Salah, van het Antwerpse hiphopcollectief NoMoBS, was er als een van de eersten bij om van zich te laten horen.

De 29-jarige Salahdine Ibnou Kacemi staat beter bekend als Salah van NoMoBS. Artiest, mc, producer, theateracteur… Salah is een creatieve duizendpoot. Met een mening. Een van de stukken waarin Salah op de toneelplanken staat is, “Rumble in Da Jungle”. Daarover vertelt hij in een filmpje op 100stemmen.be waarin hij zijn kijk geeft op de samenleving.

De opvoering gaat over de boksmatch tussen Muhammad Ali en George Formeman die in 1974 duelleerden voor de wereldtitel in de zwaargewichtklasse. “Wat veel mensen niet weten – of vergeten – is dat Muhammad Ali een moslim is”, zegt Salah met een Antwerpse tongval. “Dat aspect bracht hij voor “Rumble in Da Jungle” in een slam. Daarin besprak Salah de positie van de moslims in de huidige maatschappij.

 

“Het probleem zit niet bij jongeren met een donkere huidskleur of met een ander geloof. Het probleem zit bij de bron. Hoe komt het dat jongeren moeten opkomen voor hun geloof en voor hun huidskleur?”

 

Salah oogt niet als het door de media gecreëerde clichébeeld van een moslim. “Waarom vinden mensen ‘die andere moslims radicaal? Vanwege hun volle, dikke baard? Of door hun lang gewaad? Is dat radicaal? (verbaasd) Neen. Een moslima met hoofddoek, is dat radicaal? (opnieuw verbaasd) Neen. Het is gewoon een levenswijze, een bepaalde keuze die mensen maken. Meer niet.”

“Iedere actie heeft zijn reactie. Als er moslims of jongeren van vreemde origine willen opkomen voor hun rechten, al dan niet agressief: het maakt niet uit. Het probleem zit niet bij jongeren met een donkere huidskleur of met een ander geloof. Het probleem zit bij de bron. Hoe komt het dat jongeren moeten opkomen voor hun geloof en voor hun huidskleur?”

“Word je in een samenleving geaccepteerd en kan jij jezelf zijn… word je niet constant gediscrimineerd – op de werkvloer, op de woonmarkt, op straat of door de politie – dan geloof ik dat niemand naar andere oorden zal vertrekken. Niemand.”

Salah geeft alleszins de raad om allereerst naar jezelf te kijken. “Kijk in de spiegel. Zorg eerst dat jij je eigen problemen hebt opgelost. Accepteer dan iedereen zoals hij is. Er zijn verschillen, maar daar gaan we niet van dood. Verschillen maken net het leven mooi. Leef en laat leven”, besluit Salah.

flus-nomobs-salah

Ben je een doodgewone, gedreven, verontwaardigde, grappige of kunstzinnige moslim? Word dan één van de #100stemmen. Maak een filmpje van twee minuten met je smartphone of webcam, upload het op deze website en deel het op Twitter of Facebook met de hashtag #100stemmen.