Mechelse hiphoppers willen meer urban events in hun stad

Verschillende Mechelse rappers scoren YouTubeviews, maar de scene wil ook in de stad zelf aan bod komen. Met BEAT UP geeft het hiphoplabel RendayVousMuzik op zaterdag 11 april een mooie aanzet. Naast Mechelse artiesten en NL-rappers Keizer en Ismo weidt BEAT UP uit naar diverse registers: film, dance, printing en visuals.

“Hiphop wordt te weinig ondersteund door de media en muziekfestivals. Ook in Mechelen is er te weinig animo voor urban events”, meent rapper ZigSag van artiestenlabel RendayVousMuzik. Samen met zijn broer nam hij daarom het initiatief om BEAT UP te organiseren. In oktober deden ze al iets soortgelijks. Toen enkel met hiphopoptredens. “Act na act zag je dat er mensen vroegtijdig naar huis gingen”, vertelt ZigSag. “Daarom zijn er nu tussen ieder optreden urban dance- en sport-performances geprogrammeerd.” ZigSag is bekend met de organisatie van H30, dat ook de opnamestudio ‘Blackbox Studio’ herbergt. Vandaaruit vloeide het idee om hun gamma van activiteiten te betrekken, zoals het H30-naaiatelier. “De Stikbitchen” zullen tijdens BEAT UP een pop-up urban zeefdrukatelier openen.

 

“Image toont hoe minderheden in de media slecht worden afgebeeld. Net als bij allochtonen is dat bij hiphop ook het geval.”

 

Het event start om 16u in het Cultuurcentrum van Mechelen en gaat door tot na middernacht. Allereerst begint het filmluik. Daarbij wordt “Image” de blikvanger. Bovendien kan je regisseurs Adil “Slimste Mens” El Arbi en Bilall Fallah ontmoeten. De vertoning wordt afgespeeld in de cinemazaal van het Filmhuis. De link tussen deze film over de Brusselse quartiers en BEAT UP hoef je niet ver te zoeken. ZigSag: “Image toont hoe minderheden in de media slecht worden afgebeeld. Net als bij allochtonen is dat bij hiphop ook het geval.”

Vanaf 19u30 komt het muzikaal gedeelte op gang. $oul’art, Zwartwerk en ADO (labellid van RendayVousMuzik) vertegenwoordigen de manestad, de Nederlanders Ismo en Keizer vervolledigen de affiche. Daarna neemt Mechelaar Dj Tumult het feest over om in de vroegere uurtjes het licht uit te doen.

BEAT UP is een samenwerking tussen RendayVousMuzik, H30 (een artistieke werkplek voor jongeren) en het Cultuurcentrum van Mechelen.