Nieuw in de scene: Daniël Busser

In vijftien jaar tijd verzamelde Daniël Busser heel wat levenswijsheid. Dat mondde uit in zijn eerste ep, “Mijn Manier”, daterend van december. De jonge Limburger heeft in muziek passie en vriendschap gevonden. Zijn neef zette hem op weg, Spreej effende het pad. Na zijn act op MNM bewandelt Daniël Busser zelfzeker zijn muzikale tocht.

Op zijn twaalfde begon Daniël Busser zijn neef Kenneth “Kenny G” Staelens, die toen nog in het Engels rapte, te imiteren. “Het was niet de bedoeling om rapper te worden, ik vond het gewoon leuk om muzikaal bezig te zijn”, licht hij toe. Verder ging het niet, totdat hij de nummers van Safi & Spreej oppikte. “Eerst vond ik enkel de melodietjes leuk. Na een week begon ik me in de teksten te verdiepen. Ze hielpen me met de keuzes waarmee ik in mijn leven te maken kreeg. Daarop ben ik overgeschakeld naar Nederlandse raps. Het Engels begon te vervelen en alleen in mijn moedertaal slaag ik erin om mijn gevoelens uit te drukken.”

 

“Ik ben blij dat ik in muziek mijn geluk heb gevonden.”

 

Daniël Busser voelde zich verbonden met Spreej. “Ik stuurde hem enkele nummers door. Na de derde track kreeg ik van hem een reactie: hij wou eens afspreken. Toen hij me die dag belde, vertrok ik net op vakantie, waar ik een hele week heb zitten uitkijken naar zijn komst.” Sindsdien hebben beiden regelmatig contact en coacht Spreej Daniël. Ondertussen kwam ook de clip “Klaar Met U” van Kenny G uit, waarop Daniël een feature bracht. Het nummer sloeg onmiddellijk aan en beiden brachten de track op Urbanice in de MNM-studio.

Na imitaties van zijn neef, quotes uit nummers van Safi & Spreej en het bestuderen van de flow van die laatste, ontwikkelde Daniël vlotjes zijn eigen stijl. “Ik heb geen intenties om een ander na te doen.” In Limburg is (Nederlandstalige) hiphop in opmars en groeit de bekendheid van Daniël vooral in steden zoals Bree, Hasselt en Genk. Die laatste mijnstad is ook de thuishaven van Tiewai. “Ik heb super veel respect voor hem. Iedereen lacht met het accent van Limburgers. Hij rapt op zijn Genks, trekt zich er niets van aan en werkte zich op in de Vlaamse hiphop.”

flus-daniel-de-busser-portret Het ging op korte tijd heel snel voor Daniël Busser. Vroeger werd zijn (Engelstalige) muziek niet aanvaard en kreeg hij soms spottende reacties. Zijn optreden op MNM geldt als een kantelmoment. “Als je voor die zender mag spelen, beteken je toch al iets. Het gaf mijn zelfvertrouwen een fikse boost. Vanaf toen heb ik me niets meer aangetrokken van de zogenaamde haters. Ik ben me op mijn eigen weg gaan focussen. Ik word niet meer beledigd. Ze zullen ondertussen wel respect voor mij gekregen hebben? Nu krijg ik zelfs aanmoedigende reacties uit heel de scene, van SEBA (van SG Records, nvdr.) bijvoorbeeld.” Buiten hiphop heeft Daniël geen andere intensieve hobby’s. “Ik ben blij dat ik in muziek mijn geluk heb gevonden. Ik dacht vroeger dat het in de sport zou zitten, ik heb wel negen verschillende sporttaken beoefend. Nu is die combinatie ook niet meer mogelijk, zeker niet in competitieverband.”

 

“Ik ben heel anders gaan denken over het leven.”

 

Achter zijn daden zit een visie. Typerend voor hem is dat hij op de kunstschool zit. “In het ASO sta je onder druk, dat gaat me niet zo goed af. Je moet er vooral presteren.” In Genk volgt hij een audiovisuele richting. “Ik wil niet zozeer in die sector werken, maar door deze studie kan ik in alle creativiteit op een gemotiveerde manier een middelbaar diploma halen.”

flus-daniel-de-busser Daniël staat nuchter in het leven. Op zijn achtste verloor hij zijn moeder, een gebeurtenis waardoor hij al snel aan maturiteit won. “Ik ben heel anders gaan denken over het leven. Als ik het over doelen heb, is mijn huidig leven maar één leven waarin ik dingen wil verwezenlijkingen”, vertelt Daniël ietwat mysterieus. Hij benadrukt nog eens zijn verbondenheid met Kenny G en Spreej. “Met hen kan ik urenlang praten. Met niemand anders kan ik zulke goede gesprekken voeren. En dat ondanks ons leeftijdsverschil.” Opmerkelijk: toen Kenny G zich serieuzer op zijn muziek ging storten en Daniël zijn muzikaal niveau toenam, groeiden beiden naar elkaar toe. “In die fase hebben we een speciale band gecreëerd. Als we nu iets doen, kijken we steeds naar elkaar om te overleggen.”

 

Vrijdag speelt Daniël Busser op het FLUS-evenement Bruishaven #2.

 

 

Foto’s: Anke Dom in opdracht van FLUS