Yong Yello: “Ik wil muziek maken die mijn moeder ook goed vindt”

Op 6 maart stelt Yong Yello zijn debuutep“Sukkeltje” voor. Buiten sporadische bijdrages aan de Eigen Makelij-compilaties bleef Yong Yello tot nu toe als artiest vooral op de achtergrond. De benjamin van EM ontwikkelde zich voornamelijk als producer. Bovendien stak hij de meeste tijd in zijn studie muziekproductie aan het conservatorium van Gent. “Ik ontwikkel me daar als all round producer.”

Antwerpenaar Yello Staelens (23) is vernoemd naar een Zwitserse popgroep waar zijn vader fan van is. Een dik halfjaar geleden gold zijn voornaam als artiestennaam. Dat veranderde hij wegens praktische redenen. “Googelde je toen mijn naam, dan kwam je bij die Zwitserse muzikanten uit.” Daarom voegde Yello het prefix ‘Yong’ ervoor. “Zowat mijn bijnaam, omdat ik de jongste ben bij Eigen Makelij. Ik wou het niet op zijn Engels, want ik rap niet in die taal, maar fonetisch klinkt het wel het zelfde.”

flus-yong-yello-web

Yello doet vooral als producer een belletje rinkelen. Die weg slaat hij ook in op vlak van studiekeuze. Hij zit in het derde jaar muziekproductie aan het conservatorium van Gent. “Ik ontwikkel me daar als all round producer.” Zijn vocale stijl is ook veranderd. “Het is iets tussen rappen en zingen geworden.” Zowel muziek maken als artiest en daarnaast producen voor anderen, dat is zowat zijn doel. “Die combinatie is zeker niet ongewoon in de muziekwereld. Kijk naar David Bowie bijvoorbeeld”. Zijn producties krijgen veel waardering. Hier en daar zien sommigen hem Eigen Makelij overstijgen. “Ik ben er al bij sinds mijn zeventiende en de groep is heel leuk. Eigen Makelij overstijgen zou ik nooit zeggen. Het is wél mijn bedoeling om mijn grenzen te verleggen en de wereld buiten de hiphop te verkennen: ik wil muziek maken die mijn moeder ook goed vindt.”

Op het conservatorium leerde hij ook zangeres Billie Leyers, met wie hij een relatie heeft, kennen. “We zitten samen in de klas. Nochtans konden we het aanvankelijk moeilijk met elkaar vinden.” (lacht). Ook op muzikaal vlak is er een klik: samen met haar produceerde Yello haar eerste single “I Will Never (igidigidaga)”. Bovendien speelt Billie Leyers ook op de epvoorstelling van Yong Yello. Het wordt dus geen old skool hiphopfeestje. “Die combinatie van muziekstijlen vind ik net leuk. Als je een spaghetti eet als hoofdgerecht, krijg je toch ook geen spaghetti als voorgerecht?”

flus-yong-yello-portrait-web

“Met mijn sloefen in de studio met een koffietje erbij, daar voel ik me het beste bij.”

 

Yello begon in zijn lagere schoolperiode te luisteren naar hiphop. Ook de elektronische muziekkeuze van zijn vader leerde hij appreciëren. “Hoe ouder ik word, hoe minder hardcore hiphop ik luister. Al kan dat misschien een fase zijn.” Scrollend door zijn iTunes overloopt hij de artiesten die hij tegenwoordig zoal luistert. “Jessie Ware, Stromae, Gorillaz, Drake, Flako…” Als Yello moet kiezen tussen het performen als artiest of producen, opteert hij voor dat laatste. “Met mijn sloefen in de studio met een koffietje erbij, daar voel ik me het beste bij.” Eens op het podium wil hij zich ook als muzikant in de kijker zetten. “Ik breng de muziek live met een band in plaats van met een dj achter me.”

flus-yong-yello-square-web