Saalk: “Ik heb te weinig van mezelf gegeven”

Zaterdag stelt Saalk zijn debuutep “Free Saalk” voor in Trix. Na jaren uitstel is Klaas Van Hoof (27) – zijn artiestennaam is zijn naam achterstevoren – klaar voor een muzikale versnelling. “Ik ben Eigen Makelij dankbaar dat ik deze kans nog krijg.”

Waarom een van de founding fathers van Eigen Makelij nu pas zijn debuut uitbrengt. Het is een wat ongemakkelijke openingsvraag om op te antwoorden, maar Saalk windt er geen doekjes om. “Het komt door een gemakkelijke luiheid. Ik heb ook in een donkere periode gezeten, maar daar wil ik me niet achter verstoppen. Mea culpa. Ik heb te weinig van mezelf gegeven.” Gelukkig geraakte Saalk uit het dal en zit hij vol energie om zich weer toe te leggen op zijn muziek. “Ik ben allereerst het Eigen Makelij-team dankbaar dat ze nog om me geven. In hun plaats zou ik mezelf al meermaals uit het label gezet hebben.” Toch zat er veel in de pijplijn. “Ik heb met zowat iedereen een nummer opgenomen. Maar het zwaarste werk begint pas tijdens de postproductie, daarin heb ik me laten hangen.” Saalk voelt zich daarom geblessed dat Cloos zijn ep heeft afgemixt.

Terwijl de Brasschaatenaar al EM-lid was vanaf dag één, zijn er fans die hem pas kennen sinds “Mooie Dingen” of “Wijk”. “Grappig”, lacht Saalk. “Daarom ben ik des te meer benieuwd welke gezichten zich zaterdag in het publiek zullen bevinden. Enerzijds mensen die al tien jaar uitijken naar mijn debuut en anderzijds fans die denken dat ik een nieuwe aanwinst van Eigen Makelij ben. Benieuwd hoe die mengelmoes zal zijn.”

De nummers op de ep zijn vrij recent. Hij had nochtans een hele wasmand nummers liggen. “Mijn niet-afgemixte nummers zijn bijna allemaal featurings”, haalt Saalk aan. “Op mijn eigen ep wou ik graag mezelf voorstellen en niet Eigen Makelij. Daarom heb ik naast een featuring met Rakke en eentje met Yello er vier solotracks ingestoken.” Of de onafgewerkte nummers ooit nog uitkomen, weet hij niet.

 

“Ik bestrijd het idee dat iedereen permanent gelukkig moet zijn”

 

Onder andere rappers wordt Saalk gewaardeerd vanwege zijn vriendelijkheid. Toch zien we in de video van “Wijk” een geheimzinnig persoon. Het is een nummer uit zijn donkere periode. “Ik zit nu niet iedere depressief dag in de zetel, maar ik bestrijd wel het idee dat iedereen permanent gelukkig moet zijn. Je ziet dat ook Facebook: mensen die zich continu gelukkig tonen. Soms is het toch beter om van je eigen geluk te genieten in plaats van het met iedereen te delen. Ik ben daarom uit ergernis eens zes maanden niet meer op Facebook geweest.”

 

 

Nogal eigenaardig: als rapper heeft Saalk filosofie gestudeerd. Volgens hem helemaal geen contradictie. “Neem nu Cloos en Spreej: daarmee kan je echt diepzinnige, existentialistische gesprekken voeren. Vorig week stond er iemand om tien uur ’s avond voor mijn huisdeur. Wie belt er op dat uur nog aan? Het bleek Spreej te zijn. We hebben toen urenlang zitten praten, onder meer over actuele gebeurtenissen.”

Toen hij in Gent op kot zat, legde Saalk met Cloos een muzikale basis. “Cloos zocht nog een kamer en in de tussentijd sliep hij twee maanden bij mij op een matras. In die periode werden we dikke vrienden. Ik kende hem ervoor al van in het hiphopmilieu in Antwerpen.” Saalk blikt nostalgisch terug. “De scene bestond vroeger uit altijd dezelfde mensen. Iedereen kende iedereen en we behandelden elkaar respectvol. Tegelijk bleef het wat oppervlakkig. Op kot heb ik Cloos als mens leren kennen.”