T.I. : “Paperwork is mijn beste en meest diverse album”

Weldra komt Tip’s nieuwe album uit: “Paperwork: the motion picture.” De titel knipoogt naar zijn meest succesvolle plaat tot nu toe: Paper Trail. Daar wil hij met Paperwork een vervolg aan geven. “Niemand verwacht dat jouw negende album je beste zal worden”, meent T.I. En toch. “Paperwork is mijn beste en meest diverse album.” FLUS aanhoorde de rapper uit Atlanta tijdens een exclusieve luistersessie in Parijs.

T.I. heeft de look van een badboy en gedraagt er zich ook wel naar. Meermaals opgepakt voor illegaal wapenbezit, een tijdje in de cel doorgebracht,… “Paperwork”, het eerste nummer dat we te horen te krijgen – niet toevallig de albumtitel – brengt ons meteen in die sfeer. Het is een fris klinkende track, featuring Pharrell, zijn copain en executive producer van het album. T.I. omschrijft de klank meteen als “a lil’ gangstersound”.

Hij haalt ook de term ‘G-shit’ naar boven, een benaming die we nog vaak te horen zullen krijgen. Deze grimmige, betekenisvolle ‘Gangstashit’ – ook een nummer dat de revue passeerde – zullen we in meerdere tracks te horen krijgen. Pompmuziek voor in de wagen die doet denken aan de tijden van 2pac en Biggie. T.I. betreurt dat tegenwoordig hiphop te braaf is geworden.

Geef hem maar trapmuziek, een term die hij nota bene invoerde met zijn album “Trap Muzik” (2003). “Voor ons had trapping een andere betekenis: we gebruikten het begrip om onze levensstijl te beschrijven. Later vormde het de soundtrack van ons leven en benoemden we daarmee onze muziekstijl.” Tegenwoordig is trap vooral een sound, merkt hij op. “En dat is waarschijnlijk ook beter voor de maatschappij”, grijnst hij.

Maatjes met Young Thug

Toch is T.I. meer dan een hiphopper met een gevangenisverleden. Hij is co-CEO van Grand Hustle Records -waar onder meer de blonde, bleke Iggy Azalea onderdak vindt – en brengt films uit onder Grand Hustle Films. De 34-jarige ‘Rubberband Man’ maakt bovendien beats en acteert zelf ook. Zoals het hoort voor een echte entrepeneur baat hij ook nog eens nachtclub uit. Als vader van kinderen van drie verschillende vrouwen is hij ook nog eens een familieman.

Clifford Joseph Harris Jr, zoals hij voluit heet, ziet dit album als een compilatie van snapshots uit zijn leven, wat het dan klaarblijkelijk een gevarieerde plaat maakt. Met die kiekjes doelt hij in het bijzonder op de leuk klinkende track “About My Issue”. Een vleugje soul met jazzy hooks van Nipsey Hussle. Met Young Thug klikt het: hij heeft inmiddels al een dikke tien tracks opgenomen die Young Thug voor zijn persoonlijke projecten zal gebruiken.

T.I. is een toffe gast, met een ego weliswaar. Zeker tijdens “I Am A King” valt het op: aan zijn lichaamstaal te zien, vindt hij zichzelf geweldig. Een luistersessie is geen intiem optreden. Alle nummers galmen door de cinema-installatie. Als het volume omhoog moet, wappert hij telkens ietwat theatraal met zijn rechterhand omhoog. Heeft hij genoeg van de track, dan zwaait hij zijn hand tegen zijn keel, alsof hij iemand wil vermoorden.

Trilogie

Ook de al uitgebrachte videoclips van de ‘King of the South’, zoals “It Ain’t About The Money” en “No Mediocre” werden geprojecteerd in de luxueuze cinemazaal van het poepchique hotel waar het allemaal te doen was. Over de clipshoot van die laatste is hij kort. “Ik wou altijd al eens graag naar Brazilië gaan. Dat het WK zich toen in Brazilië afspeelde, kwam goed uit voor wat extra buzz.” Aan zijn smile in de clip te zien, waar hij vergezeld wordt van een bikinibabe, heeft hij er niet enkel van het landschap genoten.

FLUS kreeg genoeg aperitiefjes om aan het menu van het hele album te beginnen. Wetende dat “Paperwork” het eerste deel van een trilogie is – hij had een voorraad van negentien nummers, “Wie maakt er tegenwoordig nog albums met zoveel songs?” – staat er nog lekkers te wachten op ons driegangenmenu. C’ Mon Tip, let’s cook!

beluister exclusieve preview