Maak kennis met SG Records

Ludiek, zelfrelativerend en divers: dat is het Antwerps hiphoplabel ten voeten uit. De SG-familie is fors gegroeid, maar de leden voelen zich nog steeds de underdog in de scene. De mannen hebben een missie: Vlaamse rap verder uitbouwen. FLUS sprak met de beheerders van SG Records: Matthias ‘Prozak‘ Gulickx en Tim ‘Penny‘ Slegers.

Het collectief onderging in het voorjaar een kleine naamwisseling. ‘Scheef Gon Records’ werd herleid tot ‘SG Records’, een verkorting die duidt op de verdere professionalisering van het label. Prozak: ‘Er is niets mis met af en toe eens serieus van het padje gaan, maar we willen niet dat onze naam meteen doet denken aan drank en marginaliteit. Bovendien wordt de uitdrukking ‘scheef gaan’ voornamelijk in Antwerpen gebruikt. We hebben er wel voor gekozen om onze initialen te behouden om onze voorgeschiedenis toch niet helemaal te verloochenen.’

De hiphopvrienden van Bukake

Die voorgeschiedenis ontstond toen Penny na zijn eerste mixtape in 2009 in contact kwam met Pieter ‘Bukake’ Boeken. Zij vormden samen Straatwaarde. ‘Door Bukake’s gastvrijheid en uitgebreide vriendenkring kwamen we in contact met veel jong talent uit het Antwerpse’, vertelt Penny. ‘Karma, LEN, Parazit, Ruige Kenny en DJ Smog waren de eerste artiesten die konden meegenieten van de ‘gig-rijke’ Straatwaarde movement. Bukake’s appartement – met homestudio – was jarenlang een plek waar hiphopfanaten welkom waren voor een rustige babbel en een pint. Samen besloten we dan om deze muzikale familie ‘Scheef Gon Records’ te noemen. In 2012 kwam ik in contact met HNC en toen ging de bal volledig aan het rollen.’

‘Wij zijn enorm benieuwd naar wat vier jaar hard werken met Bird en Stef kan doen. Als ze er voor gaan, denken we dat zij de toekomst kunnen worden van Vlaamse rap.’

flus-proph-web

In 2013 besloot Bukake op te stappen. Volgens Penny zag Pieter de muzikale familie meer en meer veranderen in een gestructureerde machine en dat vloekte met zijn oorspronkelijke betekenis van ‘Scheef Gon’. ‘We merken dat hij nu goed ingeburgerd is bij de NoMoBS-familie (“De Boeken” werkt aan een nieuw project, nvdr.) en daar zijn we blij om’, zegt Penny. Tal van nieuwe aanwinsten zijn er inmiddels bijgekomen. De gemoedelijke touch is gebleven. Prozak: ‘We proberen geen onpersoonlijk platenlabel te runnen, maar een muzikale familie. Alle relaties met onze artiesten zijn op natuurlijke wijze tot stand gekomen.’

Het aanbod is zeer divers: van de foormuziek van Perverz tot de tekstuele hoogstandjes van Droge Piet & Mon. De laatste nieuwkomers zijn twee talentjes: Stef (18) en Bird (17). Prozak: “Zij groeiden op met de muziek van enkele van onze artiesten. Beiden vinden het sowieso super om muziek te maken onder het label waar ze zo vaak naar luisteren. Daarbovenop bieden we ze een degelijke omkadering aan: professioneel materiaal, een gediplomeerde producer en de middelen die nodig zijn om muziek uit te brengen en te promoten.’ Penny: ‘Wij zijn enorm benieuwd naar wat vier jaar hard werken met Bird en Stef kan doen. Als ze er voor gaan, denken we dat zij de toekomst kunnen worden van Vlaamse rap.’

‘De media blijven jong getalenteerd hiphoptalent kansen ontzeggen.’

Op toekomstvlak is het tweetal niet naïef en hopen ze hun artiesten te kunnen onderhouden. ‘De muziekindustrie is enorm gevaarlijk terrein voor een jong Indie label‘, vindt Penny. ‘Wij moeten hopen op een populariteitsboost van Vlaamse rap in Vlaanderen en Nederland.’ Prozak denkt dat de kwaliteit er wel op vooruit gaat, maar meent dat artiesten zoals Safi & Spreej en Tourist eerder uitzonderingen zijn die de regel bevestigen. ‘De media blijven jong getalenteerd hiphoptalent kansen ontzeggen. Zolang ze Vlaamse rap niet erkennen als een volwaardig genre, kunnen we volgens mij niet spreken van een structurele vooruitgang.’

flus-penny-web

SG Records maakte een klein overzichtje van alle nummers die ze de voorbije twee jaar online hebben gezet. Ook zijn er als bonustrack enkele nummers van de voorbije releases bijgevoegd. Verder zijn er nog twee nieuwe nummers te horen: “Introductie” van duo Red’Ang & De Vermeire en “Doe lekker dom” van Vlatko. Download hieronder gratis het album.

Download "Resumé"

resume-WIP-700x700