FLUS zoekt vrouw: MC Melodee

01. Stel jezelf eens voor.

Ik ben MC Melodee: writer, performer, entrepreneur, love junkie. Independent hiphop artist.

02. Wat betekent hiphop, in al zijn facetten, voor je?

Hiphop is meer dan muziek alleen. Na zoveel jaar actief te zijn in de scene kan ik bevestigen dat het een way of life is voor me. Het zit in mijn hart en ziel… Ik sta ermee op en ga er mee naar bed.

03. Hoe komt dat hiphop overheersend een mannenwereld blijft? En is dat een nadeel of een voordeel voor vrouwen die in die wereld willen?

Hiphop heeft van alles te maken met op de voorgrond treden, braggen & boasten, je mening uiten, no matter what die mening ook mag zijn. Je moet jezelf in de kijker durven te plaatsen en je skills kunnen tonen voor een crowd die best hard kan zijn. Het is vaak ook wel haantjesgedrag. Veel vrouwen kunnen zich daar niet in vinden. Het stoere karakter van hiphop spreekt nu eenmaal meer mannen aan dan vrouwen.

04. Wat vindt je omgeving ervan dat je in de hiphopwereld zit?

Mijn omgeving is blij dat ik een passie heb en dat ik ervan kan leven. Wat die passie dan ook mag zijn. Ze steunen me in wat ik doe. Mensen kijken over het algemeen naar je talent, of jij je skills kan brengen on stage of in de studio op wanneer het nodig is. Ze kijken ook of je succesvol bent of niet. Of je actief bent en veel boekingen en media-aandacht hebt. Of je ervan kan leven. Dat zit allemaal goed bij mij dus krijg ik gelukkig veel positieve reacties.

05. In de populaire hiphop lijkt het respect voor de vrouw minimaal, daardoor krijgen buitenstaanders algauw het idee dat hiphop vrouwonvriendelijk is. Wat vind je daar zelf van?

Ik weet natuurlijk dat hiphop een machocultuur is. Rappers maken ook onderscheid tussen hoes en wifeys. Als het over bitches gaat, kan dat zowel over mannen als vrouwen gaan. Ik voel me niet aangevallen door het woord ‘bitch’ of ‘hoe‘, omdat ik me niet aangesproken voel. Ik kan lachen om een tekst van Snoop Dogg die zich als pimp profileert, maar veel verder dan dat gaat het ook niet. In het algemeen vind ik het niet oké om mensen onrespectvol te behandelen. Ik zelf luister niet naar muziek met dat soort negatieve boodschappen.

06. Welke vrouwelijke artiesten inspireerden jou om zelf hiphop te maken?

MC Lyte, Bahamadia, Foxy Brown, Lauryn Hill.

07. Welke mannelijke artiesten inspireerden jou om zelf hiphop te maken ?

Nas, Notorious B.I.G.

08. Bereik je een vrouwelijker publiek dan je mannelijke collega’s?

Ja, ik denk van wel. Het vrouwelijke publiek is nog steeds relatief klein vergeleken met de mannen, maar er zijn altijd ook veel dames die me supporten of mijn muziek tof vinden. Ze hebben respect voor me en laten dat ook zien. Dat vind ik tof.

09. Zijn er onderwerpen die je kan aankaarten die voor je mannelijke collega’s niet zo voor de hand liggen ?

Het heeft meer te maken met het hebben van een andere invalshoek op dezelfde onderwerpen. Om maar even iets te noemen: als vrouw kijk je bijvoorbeeld anders aan tegen de liefde of tegen een relatie dan een man. Dus dat uit je ook anders in je songs

10. Hoe ziet de ideale artieste er voor jou uit, zowel fysiek als mentaal ?

Creatief, talentvol, energiek, positief, ondernemend, on point, stijlvol, sexy… Iemand die zichzelf blijft ontwikkelen en die geniet van wat ze doet… Iemand die zelfrespect heeft, die true aan zichzelf blijft en mensen kan blessen & entertainen met haar muziek.

11. Waar ben je het meeste trots op?

Op het feit dat mijn muziek mensen aanspreekt van over de hele wereld. Mijn fanbase is daardoor wereldwijd verspreid en ik word gevraagd om overal op te treden. Van Japan tot New York, van Kaapstad tot Indonesië en overal in Europa…Ik vind het echt geweldig om dat te kunnen doen en mensen overal een goed gevoel te geven door middel van mijn muziek.

12. Wie is voor jou de artieste om goed in het oog te houden ?

Be on the lookout for my girl Feliciana. Talented young Dutch singer on the come up. (website)

13. Wat wil je bereiken met je muziek? Met welke artiest(en) zou je graag samenwerken?

Ik wil mensen een goed gevoel geven met mijn muziek. Ik wil trouw blijven aan mezelf, genieten van wat ik doe, en steeds meer mensen kunnen bereiken met mijn muziek. Dat wil ik onder andere doen door samen te werken met likeminded artists van over de hele wereld. Er staan al een aantal dope collabos in de planning. To be continued…

14. Wat mogen we in de (nabije) toekomst van jou verwachten?

Ik ben nu bezig met het doen van een tour door Europa omtrent mijn ep “In My Zone” dat eind februari 2014 uit is gekomen. Kom me checken on stage.

Daarna ga ik me bezig houden met mijn nieuwe releases. Dit jaar komen er nog 2 ep’s uit van me. Hou mijn website in de gaten to stay updated!

photo by Joris Kalma