Nieuw in de scene: Stef

Op vrijdag 9 mei stelde Stef (18), de nieuwste telg uit de SG Records-familie zijn eerste album “#SWEK” voor. (Deze is voolopig nog niet online verkrijgbaar.) De Berchemnaar laat sinds deze lente van zich horen: hij verzorgde de beat van Bird op diens nummer “Klootzak met karakter” en dropte recent zijn eerste single “Geen optie” en de videoclip van “Interessant/Wie is Stef?” Wie Stef Van Aelst daadwerkelijk is, leest u hieronder.

Ondanks zijn jonge leeftijd klinkt Stef vrij matuur. Qua muziek is hij vrij volwassen bezig en hij kant zich ietwat tegen brag and boast-muziek. “Ik vind het maar niets”, zegt Stef. “Toch begrijp ik dat beginnende rappers die stijl hanteren. Nochtans heb ikzelf die fase nooit meegemaakt.”

 

“Ik heb een groot inlevingsvermogen.”

 

Zijn debuutalbum geldt wat als tegenreactie op die lossere rapstijl. Met “#SWEK” steekt Stef wat de draak met de huidige internetrage waarbij videoclips met miljoenen views nauwelijks inhoud brengen. Niet beledigend, maar eerlijk en to the point. Hij is een jongen die in alle rust aan zijn muzikale ambities werkt. Stef geeft een zekere diepgang in zijn teksten. “Met emotie in mijn muziek probeer ik mensen te raken. Ik heb een groot inlevingsvermogen. Op één van mijn nummers rap ik over een relatie die moeilijk loopt. Nochtans heb ik dat zelf niet meegemaakt, net als andere verhalen uit mijn nummers.” Stef bezit de kunst om gebeurtenissen van een ander op muziek te zetten en er een breed publiek mee te bereiken.

flus-stef-portrait

Eminem

Van jongs af aan kwam Stef al in contact met een scala aan muziekstijlen. “Mijn vader speelde vroeger als muzikant in een bandje: van thuis uit kreeg ik een gevoel voor muziek.” Zo volgde Stef notenleer en bespeelde hij al enkele instrumenten. “Op mijn achtste luisterde ik al naar verschillende soorten muziek. Ik heb zelfs een periode naar metal geluisterd.” Zijn grootste voorbeeld Eminem kwam hij tegen tijdens zijn kennismaking met hiphop toen hij “The Slim Shady LP” (1999), het tweede album van Marshall Matters, hoorde.

Vier jaar geleden begon Stef zich ook als artiest te ontwikkelen in het hiphopgenre. Afgelopen zomervakantie spamde hij SG Records met zijn muziek, waarop de contacten intenser werden en hij eind vorig jaar volwaardig lid werd van de crew. “Dat spammen beperkte zich slechts tot twee nummers”, zegt Penny, producer en de man achter SG Records. Hij wou weten wat Stef in zijn mars had toen hij vroeg om bij hem op te nemen. Penny geraakte meteen overtuigd van zijn kunnen en van het een kwam het ander. “Hij heeft een hoog Eminem-gehalte. Op zijn leeftijd rapt hij heel volwassen en hij heeft nog een heel wat potentieel”, vindt Penny. “Bovendien kan zijn stem verschillende tonen aan. Stef kan beatboxen en ontwikkelt zich ook als producer.”

 

“Met SG Records ben ik opgegroeid.”

 

De keuze voor SG Records was voor Stef vrij eenvoudig. “Met SG Records ben ik opgegroeid. Boeken, Straatwaarde,… Ik vind hen super. Enkel SG en Eigen Makelij hebben me wat Vlaamse hiphop betreft echt beïnvloed.” Stef voelt zich in zijn sas bij de SG-bende en vindt ze heel down-to-earth. “Zelfs Prozak, die als rapper agressief uit de hoek kan komen, blijkt een rustige gast. Je zou dat niet zeggen als hij rapt.” Stef is ook onder de indruk van de evoluties van de artiesten. “Sommigen zijn echt tien keer beter geworden.”

Audio engineer

“Nu ik zelf bij de producties betrokken ben, heb ik er nog meer bewondering voor. Als luisteraar heb je namelijk geen weet van wat er allemaal achter de schermen gebeurt.” Voor de nog onervaren Stef ging er een nieuwe wereld open. “Ik heb thuis wel een bescheiden studio, maar bij SG besef ik toch hoeveel er komt kijken bij het vocale aspect.” Normaliter studeert Stef volgende maand af binnen de richting humane wetenschappen. Daarna wil hij een opleiding volgen als audio engineer en net zoals Penny op die manier met muziek bezig zijn. Ondertussen blijft de rapper muziek opnemen. Volgens Penny bevatten de nog uit te brengen nummers flink wat diepgang. Meer van Stef krijgen we alvast te horen op het komende compilatiealbum van SG. Binnenkort komt zijn debuutalbum alvast online.