FLUS zoekt vrouw: Coely

01. Stel jezelf eens voor.

Ik ben Coely, 20 jaar en geboren in Antwerpen. Coely is trouwens mijn echte naam, het is een samenstelling van Colin, mijn vader, en Elysées, mijn moeder. Ik zing al heel mijn leven en ben sinds twee jaar bezig met rappen. Mijn eerste single “Ain’t Chasing Pavements” bracht ik uit in september 2012 en die werd meteen de Hotshot op Studio Brussel. Vorig jaar in maart heb ik mijn eerste ep “RAAH” – THE SOULFUL YEAH” uitgebracht onder Beatville, het label waar ik since day one bij ben getekend.
Ik heb een enorm druk en gek jaar achter de rug, ik werd vorige zomer zelfs verkozen tot Queen of the Festivalsummer door Studio Brussel. Ik stond onder meer op Couleur Café, Dour, Lokerse Feesten, en 32 andere festivals in België en Nederland. Daarnaast trad ik al op in het voorprogramma van onder andere: Kanye West, Kendrick Lamar, J. Cole, Nas, Mos Def, Snoop Dogg,…

02. Wat betekent hiphop, in al zijn facetten, voor je?

Goh, ik ben niet echt een hokjesdenker, ik zie mezelf ook niet als een pure hiphopartieste. Hiphop is een groot deel van mijn leven, zowel op als naast het podium, maar ik denk er zelf niet zo hard bij na. Ik maak muziek, momenteel voornamelijk rap, maar ik werk ook aan songs waarin ik de nadruk meer op het zingen wil leggen. Alles op zijn tijd, ik wil vooral muziek maken waar ik me goed bij voel.

Wanneer ik rap, kan ik meer energie kwijt, het is een uitlaatklep voor me. Door ernaar te luisteren kan ik er weer energie uit putten, er kan zoveel boodschap in zitten maar ik vind niet dat dat hoeft. Hiphop als muziekstijl is ondertussen zo breed geworden, met zoveel cross-overs naar andere genres. Ik vind het leuk om op vrijdag uit te gaan en de ene feestschijf na de andere te horen, op dat moment wil ik gewoon dansen. Maar ik luister even goed naar Nas of Pharaohe Monch of ik zet rustig wat Earl Sweatshirt op, zolang ik het maar leuke muziek vind is ’t all good. 

03. Hoe komt dat hiphop overheersend een mannenwereld blijf? En is dat een nadeel of een voordeel voor vrouwen die in die wereld willen?

Ik zie dat niet echt zo, ik vraag me ook af waarom dat onderscheid moet worden gemaakt. Dit interview bijvoorbeeld is een reeks over vrouwen, terwijl er met mannelijke artiesten gewoon random interviews zijn, zonder dat er een speciaal topic aan moet besteed worden. Ik bedoel dat zeker niet negatief: zulke initiatieven zijn er net omdat er zo weinig aandacht is voor female mc’s, net om ze eens extra in de kijker te zetten. Maar ik vind dat persoonlijk niet nodig. Ik moet geen erkenning krijgen omdat ik een vrouw ben, ik wil erkenning om de muziek die ik maak, erkenning voor de live shows die ik neerzet en het parcours dat ik aan het afleggen ben sinds de voorbije twee jaar. Toch besef ik ook dat het feit dat ik een jonge vrouw ben, me net extra media-aandacht oplevert: ergens haal ik er dus wel voordeel uit.

flus-coely-1

04. Wat vindt je omgeving ervan dat je in de hiphopwereld zit? 

Zij vinden het geweldig dat ik die kansen krijg, ze weten ook dat ik heel goed omringd word. Ik denk dat het voor ouders sowieso schrikken is als je kind plots langs alle kanten aandacht begint te krijgen. Mijn moeder weet gelukkig dat ik goed begeleid word in elke stap die ik neem. Vorig jaar liep ik nog school, nu ben ik voltijds met muziek bezig, dus ik zie het echt als mijn job waarvoor ik moet opstaan en af en toe dingen moet opgeven. Je krijgt zo’n kans maar één keer.

05. In de populaire hiphop lijkt het respect voor de vrouw minimaal, daardoor krijgen buitenstaanders algauw het idee dat hiphop vrouwonvriendelijk is. Wat vind je daar zelf van? 

Gelukkig is niet alle hiphop vrouwonvriendelijk! Ik kan me er wel aan storen, maar langs de andere kant wil ik er ook geen al te groot drama van maken. Ik luister uiteindelijk ook naar die songs en rap ze vaak genoeg mee. Zolang we maar weten dat videoclips geen realiteit zijn, staan we al ver.

06. Welke vrouwelijke artiesten inspireerden jou om zelf hiphop te maken? 

Op de eerste plaats: Lauryn Hill. Ik ben een ontzettend grote fan van haar, meer kan ik daar niet over zeggen. Verder nog Missy Elliot, Eve, MC Lyte, maar Lauryn Hill steekt er voor mij langs alle kanten bovenuit.

07. Welke mannelijke artiesten inspireerden jou om zelf hiphop te maken ?

Ik ben een grote fan van Kanye West, die beats alleen al! “My Beautiful Dark Twisted Fantasy” is een geweldig goeie plaat. Kendrick Lamar en J. Cole luister ik ook heel vaak. “Be” van Common en “Desire” van Pharoahe Monch staan zeker in mijn top vijf van beste hiphop albums of all time!

08. Bereik je een vrouwelijker publiek dan je mannelijke collega’s? 

Ik trek wel een gemengd publiek aan, mannen/vrouwen, jong/oud… Ik was onlangs op tour in Nederland en daar viel het de programmeurs op dat er een heel gevarieerd publiek kwam opdagen, ze hadden een heel ander type crowd verwacht.

09. Zijn er onderwerpen die je kan aankaarten die voor je mannelijke collega’s niet zo voor de hand liggen ?

Ik ken weinig mannelijke rappers die ook echt kunnen zingen en dan bedoel ik zingen zoals je van een zanger zou verwachten. Dat voordeel heb ik dan wel ten opzichte van hen, maar verder strijden we met gelijke wapens.

10. Hoe ziet de ideale artieste er voor jou uit, zowel fysiek als mentaal?

Music over fashion! Ik heb niet echt een idee over een look bij een artiest. Het moet gewoon iets zijn waar je jezelf geweldig en confident in voelt, of dat nu fancy of simpel is, maakt verder niks uit. Uiteindelijk draait het om de muziek die je brengt. Ik luister naar zoveel verschillende dingen die helemaal niet bij elkaar passen, het plaatje moet gewoon kloppen.

11. Waar ben je het meeste trots op? 

Op mijn team! Ik weet hoe hard iedereen rondom mij werkt om steeds beter te worden en te blijven groeien. Coely is dan wel mijn echte naam, de artieste Coely bestaat uit veel meer dan ikzelf. Ik ben iedereen dan ook ontzettend dankbaar, Beatville is echt als een familie voor me, dit gaat verder dan muziek. Als je me deze vraag over tien jaar opnieuw stelt dan ben ik er zeker van dat ik opnieuw hetzelfde antwoord zal geven.

flus-coely-2

12. Wie is voor jou de artiest om goed in het oog te houden ?

DVTCH NORRI$, he’s cray! Ik hoorde onlangs wat ruwe drafts van songs waar hij momenteel aan werkt, DAMN!

13. Wat wil je bereiken met je muziek? Met welke artiest(en) zou je graag samenwerken? 

Ik wil dit blijven doen en het vooral graag blijven doen. Ik geniet het meest van live shows, dan kan ik connecten met het publiek. Onlangs trad ik op in Boekarest en na de show kwam er een vrouw bij me, ik schat dat ze 33 was, om me te bedanken na de show. Ze gaf me een knuffel en ze begon te huilen, ik snapte er niks van, maar het raakte me heel diep, dat gevoel wil ik nooit kwijt.
Ik zou heel graag eens met André 3000 samenwerken, iets heel anders maken dan ik gewoon ben. Een dag in de studio met Dr Dre of Kanye, of een featuring met Kendrick,… Grote dromen, we zien wel welke we kunnen realiseren. Mocht er ooit iets van komen, dan laat ik het wel weten.

14. Wat mogen we in de (nabije) toekomst van jou verwachten?

Op dit moment is “My Tomorrow” uit, mijn eerste single van 2014. Verder werken we aan nieuwe songs. Ik ga ook weer veel optreden de komende zomer, hoogtepunten voor mij zijn Rock Werchter, Les Ardentes, Mundial, Sakifo festival (‘île de la réunion’) en als kers op de taart Splash! Festival in Duitsland. Daar kijk ik nog het meeste naar uit, het is een geweldig groot hiphopfestival met een ontzettend sterkte line-up, ik ben de eerste Belg ooit die er zal optreden. I’m ready, I’m reloaded!