Droge Piet & Mon willen met “Vakmansklap” hun horizon verbreden

“Vakmansklap” is het eerste album van Droge Piet & Mon (Scheef Gon Records). Allebei combineren ze hiphop met slam poetry en ook met dit album willen ze meerdere paden verkennen. Voor FLUS gaven ze overigens één van hun nummers prijs, onderaan te beluisteren.

“Ik vroeg aan Penny veertien beats voor ons album”, opent Mon over het ontstaan van “Vakmansklap”. “Hij stelde zich er niet al te veel vragen bij en zette zich erop: Penny had meteen vertrouwen in ons.”

Slam poetry

Pieter Cools alias Droge Piet rapt sinds een viertal jaar. Via Mon aka Simon Den Haerynck belandde hij bij SG Records . Piet (25) en Mon (27) kennen elkaar vanuit hun studententijd, ze zaten beiden op de Universiteit Antwerpen. Ze wonen vlak bij elkaar in Antwerpen en hebben naast hiphop nog een gezamenlijke passie: slam poetry.

 

“Bij slam vertrek je nog meer vanuit eigen kracht.”

 

Mon richtte anderhalf jaar geleden het spoken word platform ‘Eigen Wolk Eerst’ op, waar ook Piet deel van uitmaakt. De naam knipoogt naar de beruchte slogan van het toenmalige Vlaams Blok, ‘eigen volk eerst’. “Niet dat we sympathie voor de partij hebben, maar het leek een leuke parodie”, dixit Mon.

flus-mon

Volgens Piet vullen hiphop en slam elkaar goed aan. “Bij slam vertrek je nog meer vanuit eigen kracht, rappen doe je op een vast ritme. Dat kan je uitdagen en versterken, maar ook beperken. Slam is vrijer en helpt me als rapper, onder andere op vlak van verstaanbaarheid en intonatie.” Mon komt uit de slam-wereld en zit nu in de hiphop. “Toch vind ik mezelf geen rapper”, zegt Mon, die zich liever een “gestileerd prater” noemt. Ook Droge Piet ziet zichzelf niet als een rapper of slam poëet, eerder als een performer. Met de albumrelease heeft hij alvast zin om zich te tonen als rapper. “Ik daag mezelf daarin graag uit. Ik denk dat we zeker wat kunnen laten zien op vlak van tekst en rijmschema’s.”

Muzikanten bij optredens

“Het uitbrengen van het album is al een doel op zich”, zegt Piet over “Vakmansklap”. “We hebben elk nog niet veel uitgebracht en bij een volwaardig album komt heel wat werk kijken. Ik ben er zeker fier op.” Daarnaast willen beide rappers optredens versieren. “Het zou mooi zijn om met dat album meerdere wegen te bewandelen”, suggereert Droge Piet. Hij denkt dat het albummateriaal ook dienst kan doen voor slam poetry-optredens. Daarnaast bekijkt hij voorzichtig de mogelijkheid om muzikanten te betrekken bij optredens.

Sommige teksten dateren van vroeger en zijn bewerkt. Een nog andere manier om oud materiaal nieuw leven in te blazen is het opnemen van cyphers, wat stilaan het handelsmerk van SG geworden is. “Wij zien dat als een manier om onze talrijke losse teksten toch uit te kunnen brengen”, zegt Droge Piet. “De eerste twee video’s bleken grappig en sloegen aan: ze werden vaak gedeeld. Die weg zijn we daarom verder ingegaan. Het is bovendien een typische vorm van rap en iedere sessie is leuk om te doen.”

flus-droge-piet

De verdeling van het aantal nummers is ongeveer gelijklopend. Piet heeft zes tracks, Mon vier. Vier nummers namen ze samen op, één daarvan is een track met heel veel featurings. Volgens Mon is Piet diegene die grappig en schematisch rapt en de maatschappijkritiek levert. “Ikzelf ben meer de man van de punchlines en heb het vaak over tegenstrijdigheden”, vult Mon aan. De leergierige Mon vindt overigens dat hiphop het medium bij uitstek is voor intelligente mensen om een boodschap muzikaal te kunnen brengen. “Bij rap vormt taal namelijk je voornaamste uitrusting.”

 

“Ik zat vroeger in de hardcore scene, als drummer van een bandje. Penny zat toen ook in dat milieu. Op een zeker moment belde ik naar hem omdat ik beats wilde leren maken.”

 

Vanuit het voordragen van teksten vormde Mon zich als rapper bij SG Records, al kende hij Penny al langer. “Ik zat vroeger in de hardcore scene, als drummer van een bandje. Penny zat toen ook in dat milieu. Op een zeker moment belde ik naar hem omdat ik beats wilde leren maken. Ik had echter een laag rendement en bleek er niet zo goed in. Bovendien vond ik het typische beatpatroon maar saai. Ik wou niet in dat stramien werken, dat gaf me inspiratie om een tekst te schrijven over het marktsysteem. Dat je namelijk in een zeker zin mainstream moet worden om je product te verkopen.” Mon is naar eigen zeggen helemaal geen kind van de popindustrie. “Ik kom eerder uit voort uit de meer extreme muziekstijlen.”

flus-mon-droge-piet-1

Winnaar KifKif Awards

Omdat de beatkeuze nogal gevoelig lag, begon hij heel basic te rappen: namelijk a capella. “Slam poetry dus, maar ik wist eerst eigenlijk niet dat het zo noemde.” Mon begon in die vorm op te treden nadat hij in 2011 de KifKif Awards won bij het slammen. De avond voor de deadline schreef hij zich nog in. Hij trad op met zijn acht minuten durende tekst over de marktwerking. “Ik besloot om mee te doen omdat ik toch wel tevreden was over mijn geschreven stuk, dat al even oud was.” Onverwachts bleek Mon te winnen en door die prijs werd hij hier en daar gevraagd op een slam avond. “Het grappige is dat ik voor mijn deelname nog nooit zo’n performance gedaan had”, blikt Mon terug op zijn award.

Later deze week vindt dus de release plaats van “Vakmansklap” en het wordt een drukke week. Indien dat nog niet gebeurd was kan je hierboven een eerste gezamenlijke gegeven van het album opzetten. Voor FLUS gaven de heren hun nummer “Bok En Profeet” prijs, nummer dertien op de afspeellijst, die op zijn beurt niet anders zal dan je interesse wekken.
Wil je het liever in ’t echt horen? Vanaf morgen kan je meedingen naar één van de drie toegangstickets voor de releaseparty in Antwerpen, en als dat nog niet genoeg was, brengt het duo één dezer dagen nog een splinternieuwe video uit. Als dat geen vakmanschap is…

Tracklist:
01. Droge Piet & Mon – Ochtendhumeur
02. Droge Piet – Dope Beats, Dope Klinkers
03. Mon – Zappie, Shnappie
04. Mon – Televizier
05. Droge Piet – Toverkrachten ft. Den Dzjiesus
06. Mon – Laat Het Gaan
07. Droge Piet & Mon – Lipzitten Zenuwtrek
08. Droge Piet – Stedelijke Verstekeling
09. Droge Piet & Mon – Vakbond ft. Den Dzjiesus, Boeken, Penny, Elli, Karma, Bird, Scale, Red’Ang, Luca, Thee, Stef & Sput
10. Droge Piet – Noggis ft. Penny
11. Droge Piet – Jan-Kloot Van Bam
12. Mon – Zonder Zonde
13. Droge Piet & Mon – Bok En Profeet
14. Droge Piet & Mon – Einde

over de auteur

Sander Carollo

LinkedInTwitter