Don Luca: “Ik heb mijn passie herontdekt”

The Don is back. Op 12 februari bracht Don Luca, lid van het nieuwe hiphoplabel Marmalade Productions , zijn ep “Luistermuziek” uit. Hoe Don Luca tegenwoordig in het leven staat, daarover gaat de compilatie, waarvan het nummer “Leer me kenne” exemplarisch is voor de kennismakingstocht met de Genkenaar.

“De plaat is inhoudelijk volwassen”, vertelt Gianluca ‘Don Luca’ Nobile. “Het zijn geen partynummers op typische hiphopbeats. Vroeger fixeerde ik me op één doelgroep: hiphopliefhebbers. Naarmate ik ouder geworden ben en een zoontje heb (Hij is zes maanden oud, nvdr.), leef ik niet meer uitsluitend in de hiphopwereld.” De meeste nummers dateren van de voorbije jaren en zijn blijven liggen omdat bij Don Luca de goesting wat verdween bij het maken van muziek. Na het Eén-programma ‘In de Mix’ kwam de zin terug om intensief te rappen.

flus-don-luca-profile

De Genkse rapper kijkt tevreden terug op zijn deelname aan dat programma. “Toen ze me vroegen, had ik wat twijfels: ik was al even niet meer actief. Maar door ‘In de Mix’ heb ik mijn passie herontdekt.” Don Luca bewerkte er het nummer “Dood aan jou” van Bert Herman. Zijn aflevering bracht op ogenblikken enkele emotionele momenten teweeg. “De programmamakers keken niet neer op het genre en Bart Herman is inmiddels een goede vriend geworden.”

Toch had hij iets meer verwacht van de daar uitkomende single “Dood aan jou”. “Voor mij was het voldoende commercieel om opgepikt te worden. Toch bleef de gehoopte airplay op de radiostations op zich wachten.” Het was ook niet zijn bedoeling om commerciëler te gaan. “Ik maak enkel muziek waar ik zelf achter sta: wat wil ik horen?”

Mede om Don Luca een duwtje in de rug te geven, besloten Baz en Fatty K om hun label op te richten. Hun samenwerking verloopt goed en elk hebben ze een groot vertrouwen in de Genkenaar. “Toch laat ik alles gewoon op me afkomen. Ik heb nu wat stabiliteit: een gezin, een fulltime job (Hij werkt als jeugdwelzijnswerker,nvdr.) . Ik zet niet meer alles op alles. Vroeger wel.” Maar de jonge Don Luca kwam van een kale reis terug: hij werkte een lange periode hard als artiest, maar werd niet omkaderd door de juiste mensen en zo verloor hij stilaan zijn passie. “Gelukkig heb ik nu een sterk team: Baz en Fatty doen waar ze goed in zijn.” De zeven nummers tellende compilatie maakte Don Luca zelf en hij deed deels de productie, toch neemt het label nu de bijkomende taken op zich. Vroeger deed Don Luca, hij effende het pad voor de Genkse hiphopscene, alles helemaal alles zelf.

 

“Voor Genkse gasten moet dat fantastisch zijn om zaken op te steken van producers zoals die van Loscobeats. Vroeger moesten we alles zelf uitzoeken, nu hebben ze meteen een grote voorsprong.”

 

Coördinator van Genkster Squad

Het afgelopen jaar begeleidde hij echter ook jonge rappers, als coördinator van ‘Genkster Squad’, een hiphopplatform dat kansen gaf aan gemotiveerde jongeren. In december vloeide daaruit een verzamelalbum en Don Luca blikt goedgemutst terug op dat project. “We konden onze kennis uitlenen aan de jonge garde. Acht zaterdagen kwamen we samen in het jeugdcentrum van Genk. Voor Genkse gasten moet dat fantastisch zijn om zaken op te steken van producers zoals die van Loscobeats. Vroeger moesten we alles zelf uitzoeken, nu hebben ze meteen een grote voorsprong.”

flus-don-luca-medium

Gastrol in “Marina”

Don Luca maakte van rappen in Genkse citétaal zijn handelsmerk en is fier op zijn woonplaats. Uit engagement om het verhaal van zijn stad te verbeelden, speelde hij – na een geslaagde auditie – mee in de succesvolle film “Marina”, van Stijn Coninx. Deze film is gebaseerd op het leven van zanger Rocco Granata, bekend van zijn monsterhit “Marina”. Don Luca speelde de rol van Renzo, chef-mecanicien en gespecialiseerd in Vespa’s. “Die film toont hoe Genk ontstaan is”, zegt Don Luca, die vanwege zijn Italiaanse roots affectie toont voor zijn achtergrond. “De Italiaanse migranten kwam hier toe vanaf de jaren 30. Toen waren er nog onvoldoende arbeidswijken en leefde ze in barakken. Dat weten niet alle Genkenaren. Zo verspreidde “Marina” dat verhaal bij diegenen die daar niet van af wisten.”

over de auteur

Sander Carollo

LinkedInTwitter