Jebroer: “Ik dacht te stoppen met muziek”

Het moet een dik jaar zijn sinds ook België springt op de tonen van de Nederlander Jebroer.  Zijn rustige ep “Broederschap” kwam in het najaar nog uit en op 7 februari verscheen zijn debuutalbum. Jebroer toont zijn ziel op de plaat. “Ik vind dat er een verhaal moet zitten achter je muziek.”

De persdag naar aanleiding van “Gouden Tranen” zit er op, voor FLUS maakte hij echter graag nog wat tijd vrij. Hoe het voelde om op de mediadag telkens geconfronteerd te worden met vragen over zijn verleden, luidt de openingsvraag. Daarop antwoordt de hooligan heel opgetogen. “Ik ben net blij dat ik mijn verhaal kan vertellen”, vertelt Jebroer verheugd en zonder verzadigd gevoel na talloze persinterviews. Hij lijkt enorm blij met zijn debuutalbum. “Het ging heftig, er komt enorm veel bij kijken”. Jebroer verwondert zich over het proces van zijn album en hij bedankt ineens zijn team Nouveau Riche Music voor alle steun.

De persvragen deden hem nadenken over zijn teksten. “Als ik rap dat mijn vader er niet voor mij was, dan komt dat helemaal vanuit mijn ziel, zoals ik dat aanvoelde. Als je daarover uitgevraagd wordt, merk je dat mensen het anders kunnen opvatten. Dan moet ik duidelijk maken dat ik dat zo beleefde. Ik was vroeger gewoonweg onhandelbaar en het moet voor mijn vader zeker niet gemakkelijk zijn om met me om te gaan. Mijn teksten geven niet dé waarheid weer, maar zoals ik ze ervaar.”

Gestopt met wiet roken

De 27-jarige Leidenaar bekijkt de zaken nuchter en is in de fleur van zijn leven. De Nouveau Riche-artiest wordt weldra vader, leeft gezonder dan ooit (hij is gestopt met wiet te roken en drinkt enkel nog in het weekend) en werkte zijn muziek uit tot in de perfectie. Bovendien staan er hem een hele reeks shows onder de noemer ‘Leger van Jebroer Tour’ op te wachten. Het decor voor zijn tour ontwierp hijzelf. “Ik ben een echte doe-het-zelver. En als je het zelf doet, kan je ook niet klagen op anderen. Ik heb liever geen visuals, maar wel graag voldoende licht. Daarom voorzie ik twee grote pilaren met vuurlicht, net als op de dj booth en op een aanzienlijk banner.” Op 2 maart houdt hij alvast op Vlaamse bodem halt in Trix. Maak intussen alvast kennis met de mens achter de artiest.

Op “Gouden Tranen”, een luisteralbum, treed je binnen Tim Kimmans leven en leer je zijn donkere kant kennen. “Weet je, je moet wat te vertellen hebben. Ik vind dat er een verhaal moet zitten achter je muziek. Toch zou ik mijn album niet omschrijven als een muzikale biografie. Ik overloop niet specifiek mijn heel leven, ik heb het bewust breed gehouden zodat anderen zich er ook in kunnen herkennen. En ik geef me volledig bloot”, zegt Jebroer alsof hij zelf schrikt van de emotie op zijn plaat. “Nochtans ben ik ook maar een gewone mens hoor”, vult hij verder aan, menend dat iedereen wel shit meemaakt. De emotionele nummers dateren echter niet van na zijn recentste ep. Sommigen zijn zelfs al drie jaar oud. “Vaak maakte ik op een dag een losser nummer én een pakkende track. Maar ik ga zeker nog lossere muziek blijven maken. Een relaxt avondje in de studio met een drankje erbij, heerlijk hoor.”

 

“Moest Boaz mijn pad niet gekruist hebben, dan zat ik hier nu niet te praten. Ik dacht zelfs om te stoppen met muziek.”

 

In oktober lanceerde hij al de ep “Broederschap”, als voorproefje op dit album. “Daarmee toonde ik al dat ik ook een andere weg op kan dan die van de feestmuziek. Die ep gold als opstapje voor “Gouden Tranen”, dat was echt wel nodig.” Het nummer “Broer” dateert van drie jaar geleden, toch bundelde hij zulke tracks voor op zijn debuutalbum. Daar is een praktische reden voor: “Als mensen je kennen van één bepaalde stijl muziek, blijf je dat pad bewandelen. Je gaat niet mengen. Van ‘Gouden Tranen’ heb ik één geheel gemaakt. Het toont aan hoe ik nu het leven sta, weliswaar met positieve kijk.”

Zijn mentaliteitsverandering komt door de verantwoordelijkheid die hij kreeg. “Boaz v/d Beatz belde me toen hij me ontdekt had op een Nederlandse blog. Hij zorgde voor een ommekeer in mijn leven en ik greep mijn kans. Ik ben me bewust geworden van mijn kwaliteiten.” Dat was vijf jaar geleden. “Ik ben sindsdien veel positiever geworden. Moest Boaz mijn pad niet gekruist hebben, dan zat ik hier nu niet te praten. Ik dacht zelfs om te stoppen met muziek. Gelukkig begeleidde Boaz me, hij leerde me structureel te werken.”

 

“Soms ben ik bang dat ik op latere leeftijd last zal hebben van mijn drankgebruik van vroeger.”

 

Afgelopen zomer trad Jebroer op in talloze clubs, waaronder ook enkele in Spanje. “Dat was dan in feestoorden zoals Lloret de Mar, waar ik geboekt werd door Nederlandse clubbazen.” Dat waren dus heuse feestjes onder landgenoten. “Niet dat ik voor een volle zaal Spanjaarden optrad, al vind ik het geweldig om in Spanje te mogen spelen.” Jebroer meent tijdens zijn shows weinig Spanjaarden gezien te hebben, “maar muziek straalt een bepaalde emotie uit en dat is universeel”.

Zijn clubmuziek ging ook gepaard met een exuberante levensstijl. “Vroeger kwam ik steeds druipend weer uit de club van het drinken. Vanaf mijn dertiende heb ik aan de drank gezeten, totdat ik onlangs besloot om slechts met mate te drinken.” Zijn gedrag heeft hem aan het denken gezet. “Soms ben ik bang dat ik op latere leeftijd last zal hebben van mijn drankgebruik van vroeger. Vrienden van mij zijn kapot gegaan aan de drank en de drugs. Ik heb veel zotte toeren uitgehaald en wil anderen daar nu ook wel voor waarschuwen.”

Toch vindt hij niet dat alle rappers zozeer een signaal moeten geven. “Het is niet aan mij om te zeggen hoe andere individuen daartegenover moeten staan. Sommige artiesten heb er ook niet voor gekozen om een voorbeeldfiguur te zijn, of dragen op hun manier een boodschap mee. En cru zeggen om van de drank af te blijven, kan ook een averechts effect hebben.” Jebroer is niemand die anderen met het vingertje wijst. Misschien omdat hijzelf ook meermaals met de vinger in een hoekje werd gedreven? “Misschien wel, ja.”

 

“Ik ben wel duizend keer uitgelachen geweest als rapper, maar ben blijven doorzetten. Ik heb véél tijd en geld gestoken in mijn muziek en nu ben ik verdomd gelukkig met mijn eerste album.”

 

Jebroer wordt omschreven als een gedreven rapper met oog voor detail. Zo staat bij elke YouTube-clip wel een kort tekstje over het verhaal achter het nummer. “Ik heb veel belang aan promotie leren hechten en iedere klik op een video van me moet beloond worden, mijn product moet af zijn.” Ondertussen zit Jebroer zelfs met een tweede album in het hoofd. “Ik ben vol van inspiratie en heb nog grotere plannen.”

Vroeger kropte Jebroer zijn gevoelens op als een stoer, jong baasje. “Ik denk dat jongens met agressief gedrag, die een uitlaatklep nodig hebben, net vol emotie zitten en veel gevoeliger zijn dan ze laten uitschijnen. Zoek iets wat je leuk vindt”, raadt hij aan. “Als je bijvoorbeeld totaal niet graag naar school gaat, stop er dan mee. Forceren heeft geen zin. Ik heb het thuis ook zo besproken. En ga voor je dromen. Ik ben wel duizend keer uitgelachen geweest als rapper, maar ben blijven doorzetten. Ik heb véél tijd en geld gestoken in mijn muziek en nu ben ik verdomd gelukkig met mijn eerste album.”

“Met je artiestennaam sta je al 1-0 voor”

Ten slotte vraagt FLUS uit nieuwsgierigheid nog naar het verhaal achter zijn naam. “Met je artiestennaam sta je al 1-0 voor”, kreeg Jebroer meteen te horen toen hij tekende bij Nouveau Riche Music. “Ik probeer altijd heel vriendelijk te zijn en mensen bij me op hun gemak te stellen”, legt Tim uit als hij het verhaal achter zijn artiestennaam vertelt. “Ik had vroeger binnen mijn vriendenkliek als eerste een eigen huisje, waar maten al eens konden crashen, of een avondje chillen. Bij mij was iedereen steeds welkom, ik deed aardig. Zo kwam ik bij de naam ‘Jebroer’. Als je dat tegenwoordig intikt op Google, krijg je alleen maar zoekresultaten over mij te zien. Zalig.”

 

In de loop van komende weken geeft FLUS een aantal albums weg, houd het in de gaten.

over de auteur

Sander Carollo

LinkedInTwitter