Marmalade Sound Factory: van opnamestudio tot platenlabel

De gezellige opnamestudio “Marmalade Sound Factory” in Walem, nabij Mechelen, is de voorbije jaren uitgegroeid tot een referentie in de Vlaamse hiphop. Onder andere Safi & Spreej, Tiewai, Chip Fu (USA) en DJ Dysfunkshunal kwamen er al over de vloer van producer Fatty K (Ken Flamant). Nu gaat de beatboxer samen met artiest Baz (Bas Maes) nog een stap verder: met Marmalade Productions starten ze een eigen label op.

flus-marmelade-fatty

De eerste release zal een EP van Genkenaar Don Luca worden, die midden februari zou verschijnen. Zijn plaat zal ook fysiek uitkomen. Baz, een goede vriend van Fatty K en jarenlang vriend aan huis bij diens studio, beheert de communicatie van Marmalade Productions en vertelt FLUS meer over het ontstaan van het label. “Vanaf de lente van vorig jaar nam Don Luca in de Marmalade Sound Factory zijn muziek op. Door de vlotte samenwerking en onze waardering voor hem als artiest, groeide het idee om hem via een label een duwtje in de rug te geven.”

“Don Luca ademt hiphop en zijn teksten zijn geloofwaardig; je voelt dat hij de waarheid spreekt”

Volgens Baz mag Don Luca wat meer in de kijker lopen en daar wil Marmalade Productions hem mee helpen. “Hij is real. Don Luca ademt hiphop en zijn teksten zijn geloofwaardig; je voelt dat hij de waarheid spreekt. Zijn nummers heeft hij grotendeels zelf gemaakt, Fatty hoefde enkel wat bij te schaven.” Fatty K waardeert dan ook het productiewerk van de oprichter van GenksterSquad. Zelf had Fatty al een eigen label in gedachten om zijn volgend project uit te brengen. “Dat idee viel samen met het plan om verder de EP van Don Luca te promoten”, zegt Fatty K. “Baz wist met uiteindelijk te overtuigen.”

flus-marmelade-baz

Marmalade zal als label Don Luca ondersteunen in promotie, waarbij Fatty K en Baz elkaars netwerk zullen bundelen. “Daarnaast willen we artiesten begeleiden met administratieve zaken”, vult Fatty aan. Voorlopig zijn er nog geen verdere labelgenoten, al kan er wel iets uit de bus komen bij artiesten die opnemen in de MSF-studio. Rappers kunnen bovendien een demo opsturen en als die meevalt is er misschien wel een mogelijkheid.

Artiesten voldoende vrijheid geven

“Met Don Luca klikt het”, vindt Baz, die uitlegt dat goede muziek en een aangename vibe bij de samenwerking van fundamenteel belang zijn voor het label.” Don Luca is bijlange geen nieuwkomer meer, maar stond toch steeds open voor de eerlijke feedback van Fatty. Dat vindt Baz een sterke eigenschap van hem. “Sommige producers tonen geen interesse voor de muzikant, maar Fatty is net heel begaan.”

Fatty K en Baz willen zich met hun label onderscheiden door de artiesten voldoende vrijheid te geven bij hun projecten. “Niet dat rappers bij andere labels hun ding niet kunnen doen”, nuanceert Fatty K, “maar qua muziekkeuze wordt al eens iets gesuggereerd.” Fatty K wil graag ook producties van alle soorten urban en laat nog ruimte voor andere muziekgenres. “We beginnen alvast met hetgeen waar we goed in zijn.”

flus-marmelade-baz-fatty

over de auteur

Sander Carollo

LinkedInTwitter