Nieuw in de scene: Rakke

In de Eigen Makelij-video van “Expertise” van het gelijknamige album zagen we EM’s nieuwste aanwinst: Rakke, oftewel Raf Peeters. De rapper is de neef van Twan, dat is meteen de link waardoor hij bij het Antwerps hiphoplabel belandde. FLUS interviewde de Antwerpse Gentenaar: maak kennis met Rakke.

“Eigen Makelij brengt hiphop op een geloofwaardige manier, dat waardeer ik”

“Vorig jaar liet ik Twan mijn demo-cd horen en hij vond het goed klinken”, vertelt Rakke, die in het voorjaar van 2014 een EP zal uitbrengen en later een album. Sinds de zomer van 2012 stond het vast dat Rakke het toekomstig lid van Eigen Makelij zou worden en trad hij in het spoor van de bende, ondertussen kan hij met iedereen goed opschieten. Bij Eigen Makelij bevindt hij zich tussen zijn favoriete rappers waaronder kennis en streekgenoot Spreej. “Eigen Makelij brengt hiphop op een geloofwaardige manier, dat waardeer ik.”

Als rapper wil Rakke geen etiket op zichzelf plakken. “Soms hemel ik mezelf op – het is niet de bedoeling dat je het al te serieus neemt –  een andere keer heb ik het over eerder donkere dingen.” Bij Eigen Makelij wordt zijn stijl wel eens vergeleken met The Streets, een rapper uit de UK.

flus-rakke-portret

Kunstschilder

Rakke werkt voor de kost als kunstschilder en is al 33 jaar, dus niet meer van de jongsten om als artiest te beginnen. Pas sinds enkele jaren werkt hij aan zijn skills als rapper, hij heeft nog niets uigegeven als artiest. “De demo-cd die ik aan Twan toonde heb ik niet uitgegeven, omdat ik er niet volledig achter stond. In de tussentijd heb ik nog een hoop nummers gemaakt, waarvan ik er geen enkele heb uitgebracht. Dat is een bewuste keuze. Ik probeer uiteraard de lat hoog te leggen: geleidelijk aan word je beter en beter, dat is een traag proces. Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om te evolueren, sommige jonge rappers zetten meteen hun nummers online. Moest ik dat vroeger gedaan hebben, zou ik er nu spijt van gehad hebben. Jaren geleden klonk ik nog niet authentiek.”

flus-rakke-insert

Poëzie

De hiphopkriebels zijn trouwens vrij laat gekomen bij Rakke. Tot op zijn eenentwintigste had hij zelfs een afkeer van het genre. “Ook nu heb ik er bij momenten een haat-liefdeverhouding mee. Pas toen ik de Marshall Mathers-LP van Eminem geluisterd had, besefte ik dat mijn stereotiep beeld van hiphop niet klopte. Sindsdien heb ik me verdiept in het genre en mijn gading gevonden.” Al begon Raf aanvankelijk in de periode toen hij school liep in het middelbaar met poëzie. “Maar ik merkte dat er totaal niemand wakker ligt van poëzie, terwijl hiphop nu toch een stevige boost krijgt. Ik vind het zeker niet jammer dat ik niet vroeger begonnen ben als artiest: nu zijn er pas mogelijkheden.”

over de auteur

Sander Carollo

LinkedInTwitter