Kleine Ben & King B: “Vroeger rapten we wat in het rond. Dat is gedaan.”

“De jongste rappers van België” is de kernspreuk van rappers Kleine Ben (16) & King B (15). Kleine jongens worden groot: FLUS ging eens horen wat ‘Du Toekomst‘ brengt.

“Ik ga mijn naam nochtans niet veranderen omdat ik niet meer klein ben”, luidt het bij de mondige Kleine Ben. “Maar we worden inderdaad ouder. Vooral de scene is veranderd. Het laatste jaar zijn heel veel mensen die geen hiphop luisterden dat wel beginnen doen, waardoor wij een extra tandje bijzetten. Vroeger rapten we wat in het rond. Dat is gedaan.”

flus-king-b

Aan de andere kant zit de meer ingetogen King B. “Nu we ouder worden, merken we dat onze fanbase vergroot. Onze fans worden mee ouder, onze oude tracks zijn dan voor de jongere fans en doordat we ouder worden, rappen we over andere dingen waar ook oudere mensen naar willen luisteren.”

Piepstemmetje 

“Ik had er in het begin zo veel last mee!”, lacht Ben wanneer we het over zijn stemverandering hebben. “Toen ik net in die periode begon te zingen waren er noten die ik niet meer kon halen. Frustrerend. Gelukkig verdwijnt dat weer en dan het is kwestie van wennen. Vorige week luisterden we nog een nummer van twee jaar geleden. Het is echt een wereld van verschil: ik kan niet geloven dat ik zo’n piepstemmetje had”, lacht Ben.

Als hen gevraagd wordt naar wie ze opkijken, hoor je natuurlijk namen als Yuboy Jeffrey en Kain, die als grote broers over deze jongens waken. De naam die het luidst klinkt, moet toch die van Safi zijn. Kleine Ben besloot vorig jaar dat hij buiten rappen ook zou gaan zingen, mede door toedoen van Safi. “Ik wou wat variatie brengen, ik begon het rappen wat eentonig te vinden. Toen we met de “Swimming Pool Remix” zo veel goede reacties kregen, wist ik dat ik ervoor moest gaan. In het begin vond ik het wat moeilijk: zingen op podium klinkt totaal anders, maar ondertussen lukt dat aardig. Ik blijf natuurlijk ook gewoon rappen hoor. King B is niet zo happig. “Ik begrijp Ben. Hij zingt al sinds… Sinds altijd eigenlijk! Het is enkel nooit tot de fans geraakt. Ik zelf hou het liever lekker bij het rappen.”

flus-klein-ben-king-b-1

Omgevingsgewijs kunnen de jongens niet klagen. “Iedereen rondom ons steunt ons. Familie, vrienden, mensen op school, mensen op straat die ons herkennen van tv: iedereen is blij voor ons.” Onoverkomelijk is dat de jongens in contact komen met sigaretten, alcohol en drugs, die inherent zijn aan het nachtleven waarin de jongens optreden. “We zien het gebeuren. Maar we zien ook hoe iedereen ons wilt beschermen, zelfs de mensen die het zelf doen. Dat vind ik grappig. Maar dat is voor ons al een goede reden om er van af te blijven.”

Dit jaar nog minstens één EP

Onlangs vernamen de jongens dat hun video’s terug online stonden. Hun voormalig label, Made Men Muzik, gooide enkele maanden geleden de handdoek in de ring en verwijderde alle labelvideo’s van het van het wereldwijde web. “Dat was wel een verrassing”, vertelt King B. “We kwamen het te weten doordat één van mijn klasgenoten ons niet meer kon vinden op YouTube. Het is spijtig van de views, verder maakt het ons eigenlijk niet uit. Toen we bij MMM zaten, zorgde Biest (hun manager, nvdr.) voor ons. Dat blijft zo. En iedereen is muziek blijven maken. We gaan gewoon allemaal verder.”

flus-kleine-ben

Het nakende nieuwe jaar brengt heel wat nieuwe plannen met zich mee. “We zijn beats beginnen maken. We willen meer de kant opgaan van R&B en soul. Voor mij om te zingen, voor King B om te rappen, maakt het enorm veel uit welke beat je voor je neus hebt. We blijven natuurlijk ook schrijven. Sowieso komt er dit jaar minstens één EP uit. We weten nog niet hoe het gaat klinken, maar het komt. Sowieso.”