Gangthelabel: “Wij hopen dat onze pauze de stilte voor de storm was”

Na een volledig jaar radiostilte, beginnen de jongemannen van Gangthelabel razend ambitieus aan hun ‘comeback’. MC Aswin Kuston stond ons in naam van GTL te woord. “No Reason is slechts het tipje van de sluier, het zal zeker en vast de moeite waard zijn.”

Een jaar herbronning deed de bende deugd. Aswin: “De radiosilence heeft ons ruimte gegeven om ons volledig te kunnen focussen op onze sound en toekomstige projecten. De comeback was maanden eerder gepland, maar wegens omstandigheden hebben we de uiteindelijke deadline een jaar na onze laatste release moeten leggen.”

“We hebben lang gezocht naar een eigen identiteit met bijhorende sound. Ondertussen bestaat de groep twee jaar en is de evolutie op alle mogelijke vlakken merkbaar. We worden er enkel muzikaler, wijzer en closer op naarmate we ouder worden. Hard work pays off en voor ons is de speeltijd wel al even over. We zijn van mening dat je eender wat kan verwezenlijken zolang we er ons volledig op toeleggen en gelooft in wat je doet, dus tot die tijd blijven wij ons ding doen.”

Waarom hebben we een tijd niets meer van jullie gehoord?

“De onervarenheid, het gebrek aan engagement en aan vertrouwen, werd ons te veel. Ondanks onze ambitie waren we niet langer in staat dat te overkomen. Professionele begeleiding van buitenaf was er tot op dat moment niet, waardoor we alle touwtjes in eigen handen moesten nemen. Op die leeftijd in die schoenen staan vraagt om complicaties. Gelukkig was er Vincent Welvaert van Goedleven om de groep terug samen op de baan te helpen. Ondertussen ligt alles opnieuw in eigen beheer en onze ouders zijn er voor ons om hier en daar een handje toe te steken.”

 

“Er is een periode geweest waarin we heel wat Beliebers met ons mee kregen, maar dat is zeker niet ons doelpubliek.”

 

Wat mogen verwachten van jullie?

“We hebben aan onze sound en aan onze aanpak en visie gewerkt. Onze sound wordt veel gevarieerder: het één al wat energieker en agressiever dan het andere. We proberen ons niet te typeren door één bepaalde weg in te slaan en werken heel perfectionistisch aan onze projecten omdat we onze vorige releases willen overstijgen. We zouden graag het plafond doorbreken van ons vorig imago, we gaan nauwer gezet te werk en we zullen onszelf naarmate blijven heruitvinden. Progressie vinden we zeer belangrijk en is ook één van onze grootste drijfveren, anders haal je geen voldoening uit je werk. Wij hopen dat onze pauze de stilte voor de storm was.”

Door jullie jonge fanbase is de vergelijking met Justin Bieber niet ver weg. Hoe reageren jullie op die soms spottende vergelijking?

“Oppervlakkig, people wish they were in the position Justin Bieber is in. Verder is de vergelijking met hem vrij ver te zoeken als je het ons vraagt. Er is een periode geweest waarin we heel wat Beliebers met ons mee kregen, maar dat is zeker niet ons doelpubliek. Gezegend zijn we wel als we ooit maar in de buurt kunnen komen van wat die ‘dude’ allemaal bereikt heeft. Verder geen commentaar.”

Wat schuilt er achter het offline halen van jullie oude tracks en video’s?

“Doorheen de jaren zijn er enorm veel dingen veranderd binnen onze groep, bijvoorbeeld onze meningen en visie op de oude nummers. Elke video was een stepping stone tot waar we ons nu bevinden. Om onszelf een cleane en eerlijke nieuwe start te geven, namen we beslissing om de oude muziek van het net halen. De oude nummers waren gedateerd en representeerden de groep niet meer. Gangthelabel van toen is absoluut niet Gangthelabel van nu: om die verwarring te vermijden leek dat ons de beste keuze.”

 

“De game hier mist wel een beetje eenheid, het is allemaal verdeeld in kliekjes en daarbuiten is er geen onderlinge band.”

 

Via internet bereikten jullie een hele community. Zat er een strategie achter die hype?

“De tijden waar we 100 000 views in een week scoorden, waren louter gebaseerd op onze fanbase, daarnaast waren er maar weinig middelen die ons exposure konden geven. Nu fixeren we ons meer op waar het echt om draait, en dat is de muziek. We hebben heel wat klaarstaan dat nog afgewerkt moet worden. Nu is het enkel een kwestie van geduld vooraleer de grotere cijfers terug binnen zullen lopen.”

Kregen jullie met die duizenden views wel voldoende steun uit de scene?

“We hebben nooit het gevoel gehad veel steun gekregen te hebben vanuit de scene. Wij zijn gewoon ons ding blijven doen. De stroom is zich geleidelijk aan het keren hebben we indruk, en dat wordt wel geapprecieerd. De game hier mist wel een beetje eenheid, het is allemaal verdeeld in kliekjes en daarbuiten is er geen onderlinge band. Misschien volgt dat ooit naarmate hiphop binnen Vlaanderen evolueert, time will tell.”

flus-gangthelabel-in
flus-gangthelabel-nkay-blessed flus-gangthelabel-dro flus-gangthelabel-kuston flus-ganghtelabel-dipsy