FLUS x All Eyes On Hip Hop

Als het over optredens gaat van zowel de hipste artiesten, als je idolen van vervlogen dagen, kan je niet verder zonder All Eyes On Hip Hop in de mond te nemen. FLUS sprak met Willem Vandesande, All Eyes’ oprichter en organisator. “Ik vind het leuk artiesten te boeken die hun hoogdagen al gevierd hebben, puur om de nostalgie.”

AEOH zette zijn eerste stappen in 2005. Thuisbasis Cahier de Brouillon, een muziekcafé in Hoogstraten, berustte volledig op de medewerking van vrijwilligers, waar ook Willem toebehoorde. “De Cahier gaf ons ons een eerste platform om eigen feestjes te geven. Hoewel Hoogstraten niet de meest vruchtbare grond bezat om hiphop te doen groeien, hebben we daar wel wat gerealiseerd.” Willem en zijn collega’s waren de eersten om Eigen Makelij in zijn geheel op een podium te krijgen. “Dat geeft me nog steeds voldoening.”

“Wat baanbrekender is dan enkel een goed concept, meer voor hiphop dan voor een ander genre, is dat All Eyes een groot vrouwelijk publiek wist te trekken.”

“Door in Gent te studeren, meende ik dat ook AEOH moest verhuizen. Ik stapte toen naar de White Cat, waar ik geregeld kwam en nog steeds eens binnenstap. Omdat daar voornamelijk funk- en soulavonden georganiseerd werden, twijfelden de eigenaars aanvankelijk over het concept. Ik heb hard moeten werken om ze te overtuigen.” Maar men oogst wat men zaait. “Op de eerste editie zat de keet meteen barstensvol.”

Vrouwen krijgen de mannen aan het dansen

Vanaf dan ging het heel snel. Willem merkte ook een nieuwe tendens op. “Wat baanbrekender is dan enkel een goed concept, meer voor hiphop dan voor een ander genre, is dat All Eyes een groot vrouwelijk publiek wist te trekken. Enkele mannen die staan te headnodden is voor mij geen feest. Hoe je het ook draait of keert, vrouwen zijn de entertainers op de dansvloer.”

Even later kwam vzw Democrazy in beeld. “Toen Lefto niet als enige het hiphopprogramma selecteerde voor Democrazy, besloot ik mijn kans te grijpen met All Eyes On Hip Hop. Het is een heel productieve samenwerking geworden.” Iets later werd Willem terug gecontacteerd door Lefto. “Hij vroeg me mijn top 22 nummers op te stellen van het afgelopen halfjaar.” Een ogenblik later was Willem curator voor de hiphopselectie op 22tracks.

Crème de la crème

“Mijn lievelingsedities? In Hoogstraten had je die met Jerboa. Niet alleen was het een uitstekend optreden, we kregen ook goedkeuring van de oudere garde, wat toen essentieel was. En de editie met Eigen Makelij blijft me ook bij: ondanks dichtgesneeuwde wegen was er toch een talrijke opkomst.”

“Ik vind het leuk artiesten te boeken die hun hoogdagen al gevierd hebben, puur om de nostalgie.”

Eenmaal in Gent, toen AEOH grotere proporties aannam en ook de mogelijkheid zich voordeed om Amerikaanse artiesten te boeken, stonden Souls of Mischief op de affiche. “Ik herinner me nog heel goed, in het prille begin, weg te dromen bij de gedachte ooit artiesten van dat kaliber te mogen boeken. Tot op vandaag vind ik het waanzinnig.

Maar het absolute hoogtepunt moet voor mij toch de editie met Oddisee geweest zijn. Eerst en vooral omdat hij een breder publiek trekt dan enkel de pure hiphopliefhebbers, wat ik heel belangrijk vind. Daarnaast kwam hij nét in de belangstelling te staan, waardoor velen met hem hebben kunnen kennismaken. Het was een topoptreden. De locatie (DOK, nvdr.), de live-band, zijn performance,… Dat vergeet ik nooit.”

“Ik weet dat het onmogelijk is, maar A Tribe Called Quest“, antwoordt Willem op de vraag wie hij in de toekomst nog op de planken wil krijgen (ATCQ gooit eind november de handdoek in de ring). “Ik vind het leuk artiesten te boeken die hun hoogdagen al gevierd hebben, puur om de nostalgie. Net als jonge artiesten die aan hun opmars bezig zijn. Dan denk ik aan de Pro Era-crew, met Joey Bada$$, Black Hippy (Kendrick Lamar, Schoolboy Q, enz.), The Underachievers, Flatbush Zombies, de lijst verandert dagelijks. “Er zijn nog een aantal plannen om te concretiseren. Ik heb talloze ideeën en notities. En slapeloze nachten. Afwachten geblazen dus!”

aeoh-vooruit-flus
De eerstvolgende editie van All Eyes On Hip Hop vindt plaats op 15 november in kunstencentrum de Vooruit in Gent. Op het programma staan Dilated Peoples, vergezeld door Brother Ali, en ook M.E.D. en Fotosynthese zijn van de partij.
Hou FLUS volgende week in de gaten, wie weet win je wel tickets…