Phatmark Collective: “Het wordt tijd om hiphop in een goed daglicht te stellen”

Het Phatmark Collective bestaat uit 13 zeer verschillende geesten, met een missie. “Belgische artiesten moeten als relevant beschouwd worden.” FLUS sprak met vier leden: Connard, Jaja, Samoerai en Steven.

De groep kijkt op naar hetgeen Opgezwolle enkele jaren geleden deed met “Eigen Wereld“. Het album werd meermaals bestempeld als beste Nederlandstalige hiphopplaat ooit en werd zo publiekelijk erkend. “Het new school aspect van hiphop kent weinig respect voor zijn roots, wat een slecht imago met zich meebrengt. Het wordt tijd om hiphop weer in een goed daglicht te stellen. Ooit was hiphop maatschappijkritisch”, luidt het.

Omdat het collectief bestaat uit mensen met zoveel verschillende vaardigheden, kan het zich permitteren weinig tot niets uit handen te geven. Het laatste product daarvan is “Friends, Fools & Family”, het gezamenlijke album van de Grafgravers, Jayeness en de jongste aanwinsten, ShiSha en Aminah.

Dialectbarrières 

De Phatmark cyphers beogen om bij optredens doorheen het land de ruimte tussen publiek en artiest te verkleinen, zodat de dialectbarrières verdwijnen. “Er heerst namelijk een soort ontastbare barrière tussen de provincies. De meeste mensen beweren nog steeds dat dat dialectgerelateerd is, maar daar geloven we niet meer in.”

Het album kan je hier kopen.