Moontroop: “Het is zo veel dankbaarder om ons eigen product af te leveren”

Enkele weken geleden kwam MoonTroops eerste mixtape uit, Triple Star Tape. FLUS sprak met de helft van het hiphopcollectief: Young Mocro, Freddy Bracker en Acrid Cast.

Acrid Cast en Rob Really vormden tot enkele jaren geleden de kern van Beat Drunx. Toen tijdens hun laatste tour de stopzetting ter sprake kwam, besloten de heren een nieuw hoofdstuk aan te knopen. Muziek achter de hand en DJ’s al aan huis; MoonTroop werd geboren.

Rob verhuisde even later naar Berlijn, ontmoette daar Figub Brazleviç, en tegelijkertijd ontmoette de rest Freddy Bracker. “Ik hoorde dat NeckTalk, A.C.’s producersalias, een show deed in Berlijn”, vertelt hij. “Die wou ik meepikken, dus zocht ik een lift. Ik kende A.C., maar wist niet dat hij NeckTalk was. Samen reden wij naar Berlijn. Ergens onderweg bleken we – tot onze grote verbazing – elkaars muziek te kennen. A.C. stelde me die dag nog voor aan Rob, dat was mijn officiële intrede bij MoonTroop.

Do it yourself

Moontroop verzorgde zelf het hele albumgebeuren en de tape kwam tot stand zonder een volwaardig album voor ogen te hebben. Young Mocro: “De tape is een bundeling van wat ons het afgelopen anderhalf jaar bezig hield. Niet alleen de rhymes en beats hebben we zelf verfijnd, ook alles daarrond. Het is een zeer bewuste keuze alles binnenshuis te houden. Op een gegeven moment waren we het beu steeds mensen van buitenaf in te schakelen, om vervolgens te lang te wachten op een eindproduct dat vaak niet voldeed aan onze normen. We zijn geen makkelijke mensen.”(lacht)

A.C.: “Door die DIY-mentaliteit loopt het soms langzaam en dat kan frustrerend zijn, maar het is zo veel dankbaarder om ons éigen product af te leveren. Onze muziek is misschien niet zo toegankelijk, we beseffen heel goed dat we voor onszelf een niche binnenin een niche gecreeërd hebben.”

Alien fanbase

Young Mocro: “In België hebben we misschien een kleine fanbase, keer op keer verschiet ik er toch van hoe trouw fans zijn. Ze checken elke release, staan op ieder optreden en steunen ons in alles. Liever één trouwe fan in het publiek dan duizend voorbijgangers.”

“Tegenwoordig blijft onze fanbase zich verder uitspreiden over Oost-Europa,” weet Freddy te vertellen, “Duitsland, Polen, … zelfs Kazachstan! Onlangs vond ik een Pools forum waarop we vermeld werden. Ik spreek dus geen woord Pools, maar gewapend met Google Translate ging ik aan de slag. Blijkt dat wij een énorme Poolse fanbase hebben, die dat hele forum aan ons gewijd hadden, met historiek en al. Voor zo’n dingen doe je het toch?!”

Tijdreizen

Wat we nog uit het Moontroop-kamp mogen verwachten het komende jaar? A.C.: “Er komt een beattape aan van Cometeers, het producerduo van Freddy & A.C. Dat kan even duren, want de solotape van Rob moet eerst afgewerkt worden. Freddy heeft nog een tape klaarliggen met beats die op WorldWide Festival gemaakt werden en ook Figub releaset binnenkort wat.”

“We kijken ernaar uit om terug op te treden. Je mag een dynamische show verwachten. Rob en mezelf op de rhymes, Young Mocro & Hypercutz aan de draaitafels, en Freddy en Figub op de beatunit. Al we willen zeker onderling kunnen wisselen. “.

Buitenaards

MoonTroop beweert van de maan te komen. Geloven ze dan in buitenaards leven? Freddy twijfelt toch even. “Op ons na, geloven we niet in menselijke gedaantes op andere planeten, maar voor ons telt energie ook al als levensvorm. Licht, lucht, gas, noem maar op, er moet iéts zijn. We speculeren er graag over. Zo ontstaan veel tracks, ideeën voor videoclips,.. Maar meer info krijg je van ons niet los, we willen de NASA niet in onze nek horen hijgen!”

 

Binnenkort geeft FLUS via een wedstrijd Moontroopwear weg.