MC Scale en Slongs vertegenwoordigen Sint-Andrieswijk op graffitimuur

MC Scale staat sinds kort in het hartje van de Antwerpse Sint-Andrieswijk reuzegroot geportretteerd op een imposant graffitiwerk. Kris Strybos is een tevreden man. “Wij hebben met de Sint-Andries MC’s veel voor de buurt gedaan.” Wie goed kijkt, vindt in de kapel ook het gezicht van Slongs Dievanongs terug. “Het geeft me een enorme boost om de wijk fier te houden.”

Kunstenaar Bart Smeets bracht van op een hoogtewerker een muur aan het Pagadderplein de ziel van de wijk in beeld. Smeets zelf komt uit Mechelen, maar kreeg van de stad een rondleiding in de buurt.

“Daar is de DJ”

“Bart Smeets vroeg vooraf mijn toestemming en mailde zijn concept en ik zag er geen graten in”, vertelt een fiere MC Scale (Kris Strybos) aan ons. “Wij hebben tenslotte met de Sint-Andries MC’s veel voor de buurt gedaan.”

“Ik had liever iedereen van de groep erop gehad, maar het “daar-is-de-DJ-gevoel” is waarschijnlijk herkenbaarder.” Of het zijn ego streelt? “Het voelt wat raar aan, want ik woon in Deurne. Ik krijg er alleszins veel positieve reacties op. Al kan ik me inbeelden dat sommige voorbijgangers de graffiti maar niets vinden.”

Scale belandde bij de groep toen de twee MC’s uit de wijk na hun eerste optreden nog enkele backing vocals zochten. Hij heeft goede herinneringen aan de buurt. “We hebben er vaak opgetreden en we zijn er ruim bekend. Ooit hebben we nog een concert gehouden om het Muntplein te behouden. We traden we zelfs eens op met een stereo-installatie… Wat een tijden.”

“We staan op standby”

Hoe zit het eigenlijk nog met de oude gloriën? “We zijn niet meer van de jongsten, we hebben kinderen en iedereen is druk bezig. Toch hebben we nooit aangekondigd dat we zouden stoppen. We staan op standby. Onlangs traden we nog op met Tourist bij de fandag van Antwerp FC. Je weet nooit wat er uit de bus komt, maar ieder heeft nu zijn projecten. Zelf geef ik workshops, begeleid ik jonge artiesten en ondersteun ik jeugdwerking Betonne Jeugd.

flus-graffiti-st andries-close up

Met de graffitimuur (12m hoog en 8m breed) wil de stad de buurt opsieren en voorkomen dat illegale graffitispuiters op de lege muur aan de slag gaan: een prachtwerk wordt nu eenmaal gerespecteerd in het milieu. “Al weet je nooit wat er kan gebeuren, ze moeten in ieder geval al hoog genoeg klimmen om mijn gezicht te beschadigen”, grijnst Strybos.

De Parochie van miserie

Ook Slongs vindt het een hele eer dat ze op een graffitiwerk staat dat de ziel van de wijk vertegenwoordigt. Ze woont er al heel haar leven. “Na een rondvraag bij de buurt en bij voorbijgangers vond iedereen dat ik erin moest staan. Dat ontroert me. Het geeft me een enorme boost om de wijk fier te houden.”

“Sint-Andries is de buurt waar een dikke 120 jaar geleden het socialisme in Antwerpen is ontstaan”, legt Slongs uit aan ons, waarop ze verder gaat over de historie van de wijk. “Het was toen een van de armste wijken van Antwerpen, de ‘Parochie van miserie’ genaamd. Je zag hier pure ellende.”

Dorp binnen de stad

“Het sociaal karakter is hier blijven hangen”, meent Slongs. “Deze wijk is het dorp binnen de stad. Iedereen kent elkaar en nieuwkomers worden verwelkomd. Soms verschieten ze wel, omdat ze dat niet gewoon zijn. Mensen praten hier nog met elkaar, gaan met hun stoel voor de deur zitten,…”

“De buurt hangt goed aaneen en we steunen en de buurtwinkeltjes. Een Turk baat hier de kruidenierszaak uit, een buurtwinkel pur sang zoals je ze vroeger overal zag. Hij kent alle klanten persoonlijk en zijn collega’s zijn ook Turks, maar hij staat erop dat ze allemaal Nederlands praten. Drie generaties houden hier ook de apotheek in stand en daar blijft ook iedereen een praatje doen. Dat zie je vaak niet meer, toch zeker niet in grootsteden.”

Slongs vindt het zeer moeilijk om de buurt te verlaten. “Ik heb niet de neiging om hier weg te gaan. De volkse sfeer blijft hier, net omdat we moeite doen om het in leven te houden.”

flus - MC Scale - st andries - graffiti

over de auteur

Sander Carollo

LinkedInTwitter