“Vis-Hop is Mechelen op zijn best”

De Mechelse rappers krijgen op Vis-Pop (zaterdag 31 augustus) een eigen podium onder de noemer Vis-Hop. Na hun talrijke nominaties voor de Vlaamse Rap Awards 2012 namen artiesten zoals Biest, Baz, DJ Tumult en Fatty K het voortouw voor een podiumplek op een stadsfestival. Daarop bood Kristof Calvo, voorzitter van vzw Mechelse Feesten hen een eigen stage aan. Calvo: “Voor mij is dit één van de belangrijkste zaken dit jaar op muzikaal en feestelijk vlak.” Een bijzondere dag voor de Mechelse urban dus. “Het gaat zeker aanslaan”, zegt Baz.

Jarenlang kregen de eigen urban artiesten nauwelijks een kans om in de Dijlestad op te treden voor een groot publiek. Velen vinden daarom dat de stad Mechelen, nochtans de bakermat van de Vlaamse hiphop, hen in de steek laat. Nochtans is er zeker hiphoptalent: maar liefst negen Mechelse artiesten raapten begin dit jaar bijna twintig nominaties bij elkaar op de Vlaamse Rap Awards.

flus-vis-pop-vishop-vis-hop-mechelen-kristof-calvo-baz-biest-fatty-k-erik-stiers-jan-campi-mechelen-3

Uniek project

Baz hoopte vanwege de vele nominaties op een podiumplek van een stadsfestival, zo sprak hij in Gazet Van Antwerpen . “Antwerpen, Gent en Genk promoten hun artiesten al stevig. Nu Mechelen nog.” Biest betreurde eveneens het gebrek aan podiumkansen. “Wij treden overal op, maar voor een plekje op een Mechelse affiche vraagt de stad vooral hiphopnamen buiten Mechelen.”

Baz: “Mechelaars zijn misschien wat koppig. Bovendien hebben wij het als artiesten nu pas gedurfd om een krachtig teken te geven.”

Hun oproep ging niet ongehoord voorbij. “Het begon eigenlijk drie jaar geleden”, vertelt Bas Maes (Baz). “Toen maakte ik al een Facebookgroep “Wij willen Mechelse hiphop op Maanrock!” om Mechelse hiphop te steunen. De stad programmeerde nauwelijks eigen hiphop. De enige mogelijkheid was optreden in het lokale ‘Hiphopkafé’, een mooi initiatief, maar er mochten meer van die evenementen plaatsvinden, en niet per sé door enkel mensen uit het wereldje georganiseerd.

Vanuit onze hoek waren de talrijke Vlaamse Rap Awards-nominaties hét moment om een signaal te geven. Bovendien plaatste Gazet Van Antwerpen ons daarmee prominent in de kijker. Ik mailde naar het volledige stadsbestuur voor een oproep om hiphop te programmeren. Enkel Tom Kestens en Kristof Calvo, beiden van Groen, reageerden en voerden enkele gesprekken met mij, Biest en Fatty K.”

“Daaruit kwam het voorstel van Kristo Calvo om een urban stage op Vis-Pop te lanceren”, zegt Biest. “Een superidee!” Na al die jaren komt er schot in de zaak. Waarom duurde het zo lang? Baz: “Mechelaars zijn misschien wat koppig. Bovendien hebben wij het als artiesten nu pas gedurfd om een krachtig teken te geven.”

flus-vis-pop-vishop-vis-hop-mechelen-kristof-calvo-baz-biest-fatty-k-erik-stiers-jan-campi-mechelen-4

Kristof Calvo: “Het brengt jonge mensen samen, de artiesten tonen dat veel mogelijk is, daar kunnen jongeren zich aan optrekken.”

Kristof Calvo zelf geeft toe dat met al het hiphoptalent eerder iets had kunnen gebeuren. “Maar na de gesprekken met Baz, Biest en Fatty, beslisten we om voor Vis-Hop te gaan.” Calvo vond het wel belangrijk dat de lokale scene zich er volop achter schaarde en mee de organisatie vorm gaf . “Dat is ook zo gebeurd”, zegt Calvo, “daarom is Vis-Hop een uniek project en voor mij één van de belangrijkste zaken die we dit jaar doen op muzikaal en feestelijk vlak. De reacties zijn zeer positief: zowel vanuit de politiek, als van de Mechelaars.”

Statement

Baz: “We kregen carte blanche om een line-up te vormen. Al snel besloten we om enkel Mechelse groepen te boeken. De kwaliteit is er en bovendien maken we daarmee een stevig statement, omdat we jarenlang genegeerd werden.”

Shockproof, Biest, Jeffrey & Kain, Safi & Spreej en Kleine Ben & King B zullen optreden. (Kleine Ben & King B wonen nu te Linkeroever, maar komen uitspronkelijk uit Mechelen, nvdr.) Baz zelf staat op het hoofdpodium met Claudo Hugo. ‘Baz & Claude Hugo ‘, zij brengen een mix van hiphop, funk, jazz en soul. Telkens wordt een act op de Vis-Pop stage afgelost door een artiest op de Vis-Hop stage.

Baz is duidelijk tevreden met Vis-Hop. “Het is chique dat Vis-Pop de stap durft te nemen om met ons in zee te gaan.” Calvo: “De organisatie van vrijwilligers was meteen enthousiast over het voorstel. Dat vzw Arm-Band de opbrengst aan een goed doel schenkt, maakt het verhaal compleet.” (Dit jaar is dat Hippo & Friends, een organisatie voor kinderen met suikerziekte, en ‘Natuurpunt‘, nvdr.)

Maatschappelijke rol

Vis-Hop krijgt slechts een eenmalige extra ondersteuning van 5000 euro voor de inrichting van het podium. “Hopelijk kan dit een blijvend evenement zijn en komt er volgend jaar een tweede editie”, zegt Baz. “De line-up van deze editie is slechts een klein deel wat er leeft in Mechelen”, vindt Biest. “Volgend jaar zou ik graag artiesten als Bringhim, Fatty K, Magot, C-rieus,… op de affiche zien staan.

“Als Vishop een succes is, springen er misschien extra sponsors of mensen op de kar om volgend jaar opnieuw iets te doen”, vult Calvo aan.

flus-vis-pop-vishop-vis-hop-mechelen-kristof-calvo-baz-biest-fatty-k-erik-stiers-jan-campi-mechelen-2

“Hiphop is een deel van onze stad en vormt een uitdaging om in de toekomst te kunnen blijven integreren in het Mechelse evenementenbeleid.” Bovendien is het gemeenteraadslid van Groen zich ook bewust van de maatschappelijke rol van urban. “Het brengt jonge mensen samen, de artiesten tonen dat veel mogelijk is, daar kunnen jongeren zich aan optrekken. Vandaar de ondersteuning. Vishop is Mechelen op zijn best: een superdiverse stad, jonge gasten met branie én creativiteit.”

Baz: “Het wordt een belangrijke dag waarop we ons moeten bewijzen. Calvo zal aanwezig zijn en wie weet komt burgemeester Bart Somers ook. Het gaat zeker aanslaan. Er is altijd veel volk op Vis-Pop, de site is uitgebreid (het kan nu 7000 bezoekers ontvangen, nvdr.) en natuurlijk kijkt de jeugd ernaar uit om ons nog eens in hun eigen stad aan het werk te zien.”

1085022_450548405053187_1372652837_o

Foto’s: door Redactie Mechelen tijdens de RijmRock/Vis-Pop persconferentie.

over de auteur

Sander Carollo

LinkedInTwitter