Review: Coely op Summerfestival

De jonge, talentvolle Coely (19) trad zondagnamiddag 31 juni op in de Urban Summer Stage van Summerfestival. FLUS was erbij en ze blies ons omver.

Haar zesde middelbaar zit erop (geen herexamens) en meteen stond de jongedame voor een druk weekend: Couleur Café (vrijdag), Genk On Stage (zaterdag) en Summerfestival en het Tilburgse Festival Mundial op zondag. Geen nood, want podiumervaring heeft ze al voldoende. Ze deed al het voorprogramma van onder andere Kanye West, Kendrick Lamar, Jessie Ware en Snoop Dogg.

En dat voor een meisje dat nog maar één jaar in ‘the game’ zit. Wat een maturiteit, een klasse, uitstraling en dynamiek. Haar performance duurde slechts dertig minuten, maar de artieste met Congolese roots trok alle registers open. Ze begon al snel enthousiast aan haar recente hit “All I Do”, waarmee ze een goed gevulde tent naar voren lokte. Naar eigen zeggen leerde ze slechts in één jaar tijd rappen en ze heeft het talent aan haar zijde, want veel (Belgische) mc’s kunnen er wat van leren. Voor een workshop mogen ze haar ineens voor een allroundpakket vragen.

Coely schakelde continu probleemloos over van rauwe raps naar een zachte soulstem, en vice versa. Wat elektromuziek? Geen probleem. En toen begon ze zelfs te beatboxen (“Drop it like it’s hot”). Een ander topmoment uitte zich toen een massaal publiek in volle extase Bob Marley’s Could You Be Loved met haar meezong. Afronden deed ze met het nummer waarmee het allemaal begon: Ain’t Chasin’ Pavements.

Bovendien verzorgde ze haar pr goed: stickers, T-shirts en haar debuut-EP “Raah (The Soulful Yeah)” deelde ze uit aan het publiek, die ze in een halfuur tijd met wauw-gevoel achterliet. Mits wat extra muzikaal werk – we kijken uit naar haar eerste volwaardige album – moet ze ook langere shows aan een vloeiend tempo kunnen uitspelen. Als ze haar stem nog wat ontwikkelt én ontdekt, kan er nog heel wat moois uitkomen. Geef ze binnen enkele jaren een liveband en een internationale carrière is in de maak.

Flus-coely-live-summerfestival

Foto’s: Do Not Fold in opdracht van FLUS