FLUS zoekt vrouw: DJ Lady S

01. Stel jezelf eens voor.

Ik ben DJ Lady S en heb Marokkaanse roots. Ik ben geboren en getogen in Antwerpen en ben al 26 jaar actief op deze aarde waarvan 11 jaar als DJ.

02. Hoe komt dat hiphop overheersend een mannenwereld blijft? En is dat een nadeel of een voordeel voor vrouwen die in die wereld willen?

Ik denk niet dat er een verklaring is, want in de jaren 70 en 80 stonden soulzangeressen zoals Aretha Franklin, Diana Ross, Chaka Khan, The Pointer Sisters, … aan de top. Uit ‘black music’ is toch hiphop ontstaan. Ik denk dat het een fase is en zoals overal veranderen de tijden. Als je iets wil, moet je jezelf helemaal geven, of je nu man of vrouw bent en in welke wereld je ook terecht komt. Ik bekijk hiphop als een genre dat gegroeid is tot een wereld op zich. Hierin zijn beide seksen evenwaardig voor mij. Hetgeen mij stoort is dat mensen dat verschil benadrukken en uiteindelijk vrouwen benadelen, waardoor wij ons zogezegd meer moeten bewijzen. Dat zou niet mogen. Je wilt niet weten hoeveel mannen ik al afgetroefd heb met het dj’en. Vrouwen krijgen sowieso te weinig krediet in deze business.

03. Wat vindt je omgeving ervan dat je in de hiphopwereld zit?

Mijn omgeving steunt me er in. Familie en vrienden geven me alle steun en motivatie om me hierin verder te ontwikkelen en om meer doelen te bereiken.

04. In de populaire hiphop lijkt het respect voor een vrouw minimaal (het aantal kleren is zo minimaal mogelijk en bitch en ho zijn de twee favoriete troetelnamen), daardoor krijgen buitenstaanders (inclusief kortzichtige politiekers) algauw het idee dat hiphop vrouwonvriendelijk is. Wat vind je daar zelf van?

Helaas heeft de hiphop van vandaag die reputatie. Dat is kortzichtig, want dat is absoluut niet de definitie van hiphop, al ontken ik niet dat het er wel een stuk van is. De tijden veranderen. In de jaren 80 had je Marvin Gaye die zong over sexual healing en Michael Jackson over zijn liberian girl en iedereen zong mee met Barry White zijn liefdesverklaringen.

Toen had niemand het over bitches en ho’s. Maar de songs van hiphopartiesten en de meeste artiesten in het algemeen gaan over hun leven. Dus is het normaal dat een muziekstijl evolueert en verandert, net zoals politieke toestanden en het leven. Hiphop is over het algemeen niet vrouwonvriendelijk, want het gaat niet alleen maar over bitches en ho’s. We mogen natuurlijk ook niet het vakjargon vergeten en de straattaal. Het is niet allemaal letterlijk bedoeld en je mag het best met een korreltje zout opnemen. De tijden van 50 Cent over zijn candyshop en zijn magic stick zijn overgewaaid. Nu heb je de Asap Rocky’s en Kendrick Lamar’s die het tegendeel bewijzen door naar mijn mening goede hiphop te maken.

05. Welke artiesten inspireerden jou om zelf hiphop te maken?

Ik was al 15 jaar toen ik mijn eerste optreden had. Ik ben niet echt beïnvloed geweest door een specifieke artiest, maar merendeels door mijn broer DJ Killa CAL die me begeleidde bij het draaien en me tot de dag van vandaag 1000% steunt. Hiphop en RnB waren een stuk van het huishouden thuis en als ik toch een naam moet noemen, waren het de meiden van Salt’n’Peppa die me hebben geïnspireerd. Hun DJ, Spinderella, was de eerste female DJ die ik heb ontdekt.

06. Maak je als vrouw andere muziek dan je mannelijke collega’s?

Nogmaals: ik wil geen onderscheid maken. Muziek is muziek en er bestaat zelfs geen slechte muziek. Alles hangt af van keuzes en smaken en dat is zeer persoonlijk. Het is niet omdat ik een vrouw ben, dat ik vrouwvriendelijker draai. Mijn playlist gaat verder dan Beyoncé en Rihanna.

07. Bereik je een vrouwelijker publiek dan je mannelijke collega’s?

Mensen zijn sowieso nieuwsgierig als er een vrouwelijke DJ op de line-up staat, maar ik denk niet dat ik daardoor meer vrouwen aantrek.

08. Wat wil je bereiken met je muziek? Met welke artiest(en) zou je graag samenwerken?

Ik zou graag herinnerd willen worden vanwege mijn wilskracht en liefde voor hiphop. Alle opties staan open en het kan nog alle kanten uit. Een van mijn dromen is om samen te werken met Beyoncé. Zij is het voorbeeld dat een vrouw evenveel te zeggen heeft als een man en zelfs nog meer kan waarmaken dan een man in deze business. Zij is in mijn ogen een icoon, een levende legende.

09. Waar ben je het meeste trots op?

Op mijn doorzettingsvermogen. Je wilt niet weten hoeveel mensen me hebben uitgelachen en me zeiden dat ik het maar moest houden als hobby. Ik ben zeer blij om hen elke dag het tegendeel te kunnen bewijzen en dit is nog maar het begin.

10. Wat mogen we in de (nabije) toekomst van jou verwachten?

Ik ben met verschillende projecten bezig, zowel nationaal als internationaal. Ook met verschillende muziekgenres. Ik wil er nog niet teveel over vertellen, maar houd de radio en televisie goed in het oog. Volg me op twitter omdat ik super veel tweet. Like mij op Facebook  en download al mijn kick-ass mix shows op mijn zeer leuke blog, waar je eveneens mijn kalender terug vindt, dus kom zeker eens hallo zeggen.

flus-lady-s

flus-dj-lady-s-portrait

Foto’s: Do Not Fold in opdracht van FLUS

Bekijk ook: FLUS zoekt vrouw: Slongs Dievanongs

Bekijk ook: FLUS zoekt vrouw: Gloria Boateng

Bekijk ook: FLUS zoekt vrouw: Abie Flinstone