Hef: “Wat The Opposites doen, kan ik ook”

“Ik ben één à twee jaar de kampioen geweest van de undergroundrappers. Maar nu wil ik mezelf op de radio horen, duurdere videoclips maken en in grotere zalen staan. Dat zijn mijn dromen. Ik wil nog toffere muziek maken. Van niemand ben ik bang: Jiggy, Fresku, … laat maar komen. Ik voel me goed in de booth. Let’s go.”

Dat vinden we geen slecht idee, want het was even wachten op de Belgische albumrelease. In Nederland kwam zijn album vorig jaar al in november uit. Vorige week werd zijn releaseparty in België (in Trix) jammer genoeg afgelast door een organisatorisch probleem. Maar op Lawless in Tongeren had hij eerder dit jaar wel al opgetreden.

Hef: “Vooraf had ik wat schrik. Vaak zijn mijn shows in het Antwerpse: Tongeren was me onbekend. Misschien kennen ze mij daar niet, vreesde ik. Maar iedereen deed volop mee tijdens mijn nummers, zalig. Overal waar ik in België speel, is het steeds een gekkenhuis. Dit jaar leer ik nog wel enkele festivals kennen. Ik ben benieuwd.”

Inderdaad, zijn populariteit bij ons is stijgende. Afgelopen donderdag was hij bij MNM te gast op Urbanice, waarop de VRT-studio enthousiaste reacties van de luisteraars binnenkreeg. Bovendien draait Studio Brussel sinds enkele weken Hef’s nummer ‘Drink van me‘. “Allemaal spannend. Als Nederlander is het feit dat jullie uit een ander land naar me luisteren een cadeautje. Een blessing.”

“Poepen en smoren”

Hefvermogen was een stoere plaat, terwijl Papierwerk zachter van aard is. Was die omschakeling moeilijk?

Nee, eigenlijk niet. Ik maak muziek over al hetgeen ik zie. Papierwerk gaat over wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt. Tegenwoordig ben ik veel in België, dus misschien dat ik later veel over België zal rappen.

Heb je al enkele Vlaamse woordjes geleerd?

Poepen en smoren (lacht). Ik heb inmiddels ook ondervonden dat iedereen je hier met ‘u’ aanspreekt. Ik volg trouwens ook enkele Belgische series. Laatst heb ik ‘Matroesjka’s’ gekeken. ‘Flikken’ kende ik al en ‘Crimi Clowns’ vind ik ook heel tof.

Terug naar Papierwerk. Bereik je met die nieuwe plaat een ander publiek?

Ja! In die zin is het goed dat ik een ‘zacht’ album gemaakt heb. Het gekke was dat ik in het begin niet wist hoeveel mensen er naar mijn muziek luisteren. Niet alleen ‘gangsta nigga’s’ zijn dol op mijn muziek, maar evenzeer ‘blanke boys’. Iedereen kan naar mijn nummers luisteren. Dus is het heel moeilijk om mijn muziek op iedereen af te stemmen. Mensen zullen eraan moeten wennen dat ik tegenwoordig gevarieerdere muziek breng. Het zou overigens vreemd zijn mocht ik opnieuw met een album zoals Hefvermogen komen. Ik wil heel wat groots bereiken, nog beter worden dan ik al ben. Wat The Opposites doen, kan ik ook.

Je werkt ook meer en meer met verschillende artiesten samen.

Dat klopt: vroeger zag ik een samenwerking met sommige rappers niet altijd zitten. Maar kijk naar Amerika: daar werkt iedereen samen met iedereen. Enerzijds moet je zakelijker denken en anderzijds moet je nog steeds een gevoel hebben bij de desbetreffende artiest. Ik moet er backstage mee kunnen chillen.

 

 “Ik ben de grappige rapper die stiekem kleine, maar niet onbelangrijke, boodschappen meegeeft.”

 

Je maakte voor de Belgische release van Papierwerk nog een bonustrack met Safi & Spreej, ‘Alles op alles’. Klikt het met hen?

Speciaal voor België heb ik dat nummer gemaakt. Ik vind Safi & Spreej fucking hard. Vandaag heb ik hun nieuwe album weer in de auto beluisterd. In een vorig interview zei ik al eens dat er meer hiphop in de media in moet komen en meer rappers zich in de kijker moeten zetten. En zie, het begint in België. Ik heb hen eens bezocht in Antwerpen en we maakten een nummer. Het zijn echt toffe jongens, heel relax. Ze zijn ook heel netjes. Het was die dag toevallig mooi weer, we hebben een biertje gedronken en wat gechilld.

Het is uiteindelijk een toffe track geworden met enkele sterke lines van hen en van mij. Zo zeg ik : “God ziet alles, eerst die nigga’s in de cabrio.” Daarover denk je al eens na. Zij hebben een beter leven en God ziet hen waarschijnlijk eerder dan diegenen die in een normale wagen met een dak rijden. Mensen oordelen te snel. Als je iemand met een Mercedes ziet rijden, dan wil je dat ook. Maar je kent de situatie niet van de man achter het stuur.

Doordat ik grappige zinnen zeg, kunnen mensen luisteren naar die serieuzere boodschappen. Een saaie, serieuze leraar motiveert je niet om harder te studeren. Maar een leuke, enthousiaste leerkracht met wat humor die dingen op een andere manier uitlegt, zal je wel sneller leerstof doen oppikken. Daaraan spiegel ik mij. Ik ben de grappige rapper die stiekem kleine, maar niet onbelangrijke, boodschappen meegeeft.

flus-hef-safi-&-spreej-alles-op-alles-artikel-release-belgie-papierwerk

Beluister de samenwerking tussen Hef en Safi & Spreej hieronder:

Wat vind je van een samenwerking met Winne? Hij zei ooit eens dat hij later leraar wil worden.

Ik zie hem best wel vaak als ik met Feis ben. Maar een samenwerking? Geen idee. Winne is momenteel wel met die plaats met Jiggy en Sticks bezig (Great Minds, nvdr.). Maar ik vind hem sowieso tof.

Jij staat erom bekend dat je veel smoort, terwijl Winne sport beschouwt als zijn drug.

Hij heeft me nooit aangemaand om minder te smoren, maar hij is wel een intelligente gast. Hij geeft advies en als Winne iets zegt, kan je beter luisteren. Als ik met hem en Jiggy ben, voel ik me klein. Ik moet hen sowieso respecteren omdat ze ouder dan me zijn, maar los daarvan vind ik ze ook heel groot.

Waarin kan je als artiest nog verbeteren?

Dat is een goede vraag, die heb ik nog nooit gekregen. Ik weet het niet… Ik heb trouwens al een pak nieuwe dingen klaarliggen.

Besteed je ook extra aandacht aan je Belgische shows?

Nee hoor. Meestal focus ik me pas in de auto op mijn optredens. De voorbereiding kan wat beter, misschien is dat wel iets wat ik moet verbeteren.

Dan zijn we benieuwd naar wat volgt. Tot de volgende!

flus-Hef-Papierwerk-Belgie

Koop het album

over de auteur

Sander Carollo

LinkedInTwitter