FLUS zoekt vrouw: Gloria Boateng

01. Stel jezelf eens voor.

Ik ben Gloria Boateng: songwriter, beatmaker en rapper. Op mijn dertiende begon ik met rappen en teksten te schrijven. Aanvankelijk was muziek maken een uitlaatklep om mijn verleden te verwerken en mijn woede te uiten. Mijn allereerste project was via vzw Jong: ‘EPR’, een groep jongeren met verschillende culturen. Je hoorde er Poolse, Russische, Turkse, Afrikaanse, Nederlandse en Engelse rap.

Daarna belandde ik bij Pita, die een meisjesgroep  opstartte: “Venus”. Later ben ik solo gegaan: op mijn negentiende deed ik mee aan Humo’s Rock Rally en ik haalde de finale. Daarna heb ik twee jaar opgetreden met de Waxdolls, een Gentse punkelektrogroep.

Ik sta open voor andere muziekstijlen. Ik ben 24 en produce sinds anderhalf jaar mijn eigen beats en tracks. Ik kan de kant uitgaan die ik wil. Momenteel werk ik aan mijn allereerste EP.

02. Hoe komt dat hiphop  overheersend een mannenwereld blijft ? Is dat een voor- of nadeel voor vrouwen die in die wereld willen?

Hiphop lijkt heel stoer en vrouwen leggen zich er bij neer dat het meer voor mannen is. Zo gaat er volgens mij heel wat vrouwelijk talent verloren, omdat ze de stap niet durven zetten. Misschien zijn ze bang om afgebroken te worden? Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat hiphop een mannenwereld is.

Bovendien krijg ik als vrouw veel respect van die stoere rappers.  Als vrouwelijke artieste val je veel sneller op: je krijgt sowieso aandacht. Mits wilskracht en talent, blijf je in de picture staan.

03. Wat vindt je omgeving ervan dat je in de hiphopwereld zit?

Ik krijg veel steun en motivatie van de mensen rondom mij, alhoewel ze niet echt in de scene zitten. Het is zalig om te voelen hoe mijn vrienden meeleven met mij: van achter de laptop en keyboard bij mijn thuis, tot aan het podium op de eerste rij!

04. In de populaire hiphop lijkt het respect voor een vrouw minimaal (het aantal kleren is zo minimaal mogelijk en bitch en ho zijn de twee favoriete troetelnamen), daardoor krijgen buitenstaanders (inclusief kortzichtige politiekers) algauw het idee dat hiphop vrouwonvriendelijk is. Wat vind je daar zelf van?

Ik hoopte dat je deze vraag ging stellen. Ik wil er ooit een track over maken, omdat het mij zo hard stoort hoe in ‘de populaire hiphop’ een vrouw geen vrouw is maar een ‘bitch of ho’. Ik word er ziek en boos van telkens ik zoiets zie of hoor. Dan vraag ik mij af: waar zijn jullie hersens? Van zowel de mensen die het maken als diegenen die het kopen. Ik begrijp heel goed dat buitenstaanders een verkeerd beeld krijgen van hiphop, maar het is aan de media om onze goede hiphop met waarde te promoten. Ook wat die dikke auto’s en grote villa’s betreffen: dat rappers eens de werkelijkheid tonen in plaats van die fantasiewereld.

05. Welke artiesten inspireerden jou om hiphop te maken?

Ik ben begonnen met naar Eminem te luisteren. Mijn allereerste album was er eentje van hem. Zijn humor en flow spraken mij aan en ook de onderwerpen waarover hij rapte.

06. Maak je als vrouw andere muziek dan je mannelijke collega’s?

Ik denk van wel, zeker sinds ik zelf beats maak. Als persoon ben ik sowieso gevoelig en mijn frustraties uit ik op harde muziek. Ik zweef dus van zachte alternatieve, soul, hiphop naar een stevige rockgitaar om eens goed op te roepen.

07. Bereik je een vrouwelijker publiek dan je mannelijke collega’s?

Dat is zowat fiftyfifty.

08. Wat wil je bereiken met je muziek? Met welke artiest(en) zou je graag samenwerken?

Geef mij maar zoveel mogelijk livesets. En touren! Dat is een droom die hopelijk uitkomt. Ik hoop dat mijn nummers die ik binnenkort uitbreng wat aanslaan. Ik ben al elf jaar bezig met muziek en het wordt de eerste keer dat ik iets uitbreng, dus ik heb wat schrik. Ik zie me in mijn leven niets anders doen dan muziek maken. Ik hoop op een goede booker en wat airplay op de radio. Ik geloof in mijn muziek, we zullen zien wat de toekomst brengt. (lacht) Tinie Tempah mag mij altijd eens contacteren.

09. Waar ben je het meeste trots op?

Op de weg die ik heb afgelegd en de ervaringen waarvan ik heb bijgeleerd. Dat ik mijn eigen tracks kan producen is mijn grootste trots.

10. Wat mogen we in de (nabije) toekomst van jou verwachten?

Ik breng binnenkort een single en/of een EP uit. Hopelijk kan ik een paar liveshows doen.

 

Bekijk ook: FLUS zoekt vrouw: Slongs Dievanongs