FLUS zoekt vrouw: Slongs Dievanongs

01. Stel jezelf eens voor.

Slongs Dievanongs is het alter ego van Charissa Parassiadis, een Antwerpse rapster met Griekse roots. Ik maak deel uit van de bekende hiphopgroep Halve Neuro en wij rappen over luchtige onderwerpen, zoals rijden met de fiets en gaan shoppen in de Aldi. De flamboyante stijl van Dievanongs doet sterk denken aan het archetype van bling-bling hiphop dames zoals Lil’ Kim en Foxy Brown.

Ik plaatste mezelf op de voorgrond in het tv- programma ‘In De Mix’, waarin ik het feelgood-nummer ‘Goeiemorgen, morgen‘ van Nicole & Hugo samen met Brahim onder handen nam . Onze reggae/dancehall/dubstep-versie van de legendarische hit moet volgens de fans alvast niet onderdoen voor het origineel.

02. Hoe komt dat hiphop overheersend een mannenwereld blijft ? En is dat een nadeel of een voordeel voor vrouwen die in die wereld willen?

Goede vraag! Ik denk dat als je vijf  mannen 24 uur lang in de studio zet, je hilarische taferelen krijgt en en enkele vette rhymes hoort. Maar bij vrouwen krijg je dan melige R&B-tracks à la ‘Best friends forever’. Misschien hebben vrouwen minder zin dan mannen om hiphop te maken? Of hebben mannen meer talent? Misschien wil het publiek dat: het zijn de fans die je maken of kraken. Uiteindelijk hangt het van je eigen persoonlijkheid af: ben je een vechter en niet op je mondje gevallen, dan kom je er wel. Een paar dagen meedraaien in de haven of barvrouw zijn helpt alvast!

03. Wat vindt je omgeving ervan dat je in de hiphopwereld zit?

Mijn naasten hebben mij nooit anders gekend, dus zijn vinden het allemaal goed. Hiphop is geen sekte hoor.

04. In de populaire hiphop lijkt het respect voor een vrouw minimaal (het aantal kleren is zo minimaal mogelijk en bitch en ho zijn de twee favoriete troetelnamen), daardoor krijgen buitenstaanders (inclusief kortzichtige politiekers) algauw het idee dat hiphop vrouwonvriendelijk is. Wat vind je daar zelf van?

Grote platenmaatschappijen focussen zich op seks. Dat verkoopt. Bewuste hiphop over wereldvrede, armoede, milieu,… is contraproductief voor de wereldelite. Houd de mensen dom, verdeel ze, maak ze bloedgeil en waaier nog eens met die – oh zo mooie – diamanten ketting. Zodat ze zeker niet nadenken over wat echt belangrijk is in het leven. Er worden duizenden albums aangeboden bij grote labels, maar die weigeren ze op de markt te brengen. Ik geloof niet dat dat altijd aan de kwaliteit van die albums ligt. Gelukkig komt dankzij het internet en de moedige independent labels de juiste hiphop steeds vaker bij massa terecht. Er is nog hoop broeder!

And the bitch & ho thing is cultural, ik keur dit ook niet helemaal goed, maar er zit een verhaal achter. Iets van tijdens de Vietnamoorlog. Google it. Als mensen hun huiswerk niet maken en dan met kritiek smijten vind ik dat niet doordacht.

05. Welke artiesten inspireerden jou om zelf hiphop te maken?

De inspiratie voor iedere artiest begint volgens mij toch bij de king of pop: Michael Jackson. Ik heb me ook altijd warm gehouden in een soulnest en ben groot geworden met Aretha en Otis. Ik hypte op de speelplaats in plaats van te bikkelen en playbackte Neneh Cherry op bosklassen. Maar de definitieve flow kwam er toen ik mijn eerste Snoop Dogg-tape in handen kreeg. Ik schreef zijn lyrics uit en rapte al snel mee. Velen volgden, maar Foxy Brown, overweldigde me!

Maar de  St-Andries MC’s waren allesbepalend. Zij lieten mij voor het eerst zien hoe graaf het is om in het Antwerps te rappen. Zij maakten de weg vrij en zijn nog steeds voor de meeste Antwerpse rappers een grote bron van inspiratie.

06. Maak je als vrouw andere muziek dan je mannelijke collega’s?

Ik maak op dit moment andere muziek dan mannelijke rappers, maar dat heeft meer met persoonlijkheid dan met geslacht te maken. Ik voel mij thuis in een lichter hiphop/reggae/pop-genre. Maar misschien is dat volgend jaar iets totaal anders.

07. Bereik je een vrouwelijker publiek dan je mannelijke collega’s?

Ik denk het wel: door die commerciële toets in mijn nummertjes bereik ik een breder publiek dan alleen de hiphop-scene.

08. Wat wil je bereiken met je muziek? Met welke artiest(en) zou je graag samenwerken?

Met wat ik nu mag doen ben ik al meer dan tevreden! Als mensen zich amuseren bij mijn optredens en glimlachen als ze Slongs in de Delhaize horen, dat is al goed genoeg voor mij. Natuurlijk wil ik ook op grote podia spelen en met grote namen collabo’s doen. Zullen we eens fantaseren? Guest appearance bij George Clinton & Parliament en in de AB in Brussel samen met Original Uman optreden!

09. Waar ben je het meeste trots op?

Ik ben natuurlijk apetrots op ‘Goeiemorgend’. Het feit dat je zo’n belangrijk stukje muziekgeschiedenis in handen krijgt en daar volledig je gang mee mag gaan, is een hele eer! Als Nicole & Hugo het dan appreciëren, dan slaap je goed. De reacties van de fans zijn de kers op de taart. Als een paradijsvogel dartel ik al een tijdje door de straten van Antwerpen.

10. Wat mogen we in de (nabije) toekomst van jou verwachten?

De nieuwe single is klaar. Het troetelbeertjes-offensief dat met ‘Goeiemorgend’ het leven zag, krijgt een vervolg! Nu dat Slongske met behulp van tante Nicole en nonkel Hugo het licht heeft gezien, wil ze de positieve vibe voortzetten. One Love.