Safi & Spreej: “Fase 2 is in ieder opzicht beter”

“Ter Plaatse, Rust” werd opgepikt door de mainstream, maar met Fase 2 mikken Safi & Spreej nog hoger. FLUS sprak beide rappers over hun tweede duoalbum.

FLUS ontmoette beiden in Gent, de stad waar hun album werd opgenomen. Safi, pendelend vanuit Mechelen, heeft er alvast een pak Go Pass-kaarten aan overgehouden. Een rijbewijs heeft Safi (Sevi Geerts, weldra 23) nog niet. Gelukkig kan hij hier en daar eens rekenen op een lift van Spreej (Christophe Caboche, 25). Wanneer ze naar Top Notch‘ headquarter in Amsterdam moeten bijvoorbeeld. Sinds hun contract met Nederlands grootste hiphoplabel zijn de pijlen overigens volledig gericht op hun muzikale carrière.

flus-safi-spreej-fase-2-interview-album-1

Een maand geleden stopte Spreej als verkoper in een urban klerenwinkel en Safi studeert ook niet meer. Hij behaalde zijn diploma in het kunstonderwijs en volgde nadien nog een jaar schilderkunsten op Sint-Lukas. Safi: “Ik heb twee passies: muziek en tekenen. In het begin overtrof de kunst de muziek qua passie, maar het één oversteeg het ander. Ik begon mijn studies te verwaarlozen, maar trok het nog lang door. Ik vreesde dat ik anders helemaal niet meer zou tekenen. Dat is nu wat het geval. Maar ik hoop het nog te kunnen onderhouden.”

 

“Top Notch heeft ons album nauwelijks beïnvloed.”

 

Hoe zit jullie contract met Top Notch precies ineen?

Safi: Als Fase 2 een meevaller blijkt, mogen jullie nog het een en het ander verwachten: we hebben een optie op meerdere projecten. Eigen Makelij blijft de vriendenkliek, maar Top Notch zorgt ervoor dat onze muziek beter verspreid wordt. Je kan die samenwerking wat vergelijkingen met de Fakkelteitgroep.

Opent jullie Top Notch-contract deuren voor een verdere samenwerking met Vlaamse en Nederlandse rappers?

Spreej: Dat ligt in ieders eigen handen. Het is echt niet zo moeilijk: je neemt eens contact op met een Nederlandse artiest en je ziet wel wat er uit de bus komt.

Heeft Top Notch jullie album beïnvloed?

Spreej: Nauwelijks. We hadden het concept voor het album al uitgeschreven nog voor de deal met Top Notch rond was. Toen we tekenden, hadden we ook ongeveer al negen nummers af.

Safi: Bovendien zijn de Nederlandse producers ook volledig ons eigen initiatief.

4

Hoe zijn jullie bij die bredere sound gekomen?

Safi: Dat was niet bewust, maar we wouden ook geen gelijkaardig album zoals “Ter Plaatse, Rust” maken. We hebben meer aandacht besteed aan de afwerking en we zijn eveneens afgeweken van de typische vers-refrein-vers-structruur. We willen onze muziek niet per se toegankelijker maken, maar vooral bewijzen dat we meer in onze mars hebben dan ons vorig album.

Spreej: “Ter Plaatse, Rust” is eigenlijk geen goede referentie als album. We begonnen aan een nummer, dat mondde uit in een EP en uiteindelijk kwam daar een album van.

Safi: Zo gingen we te werk: ‘ter plaatse’ samenkomen, een track maken en erna ‘rust’, wat chillen. We hebben de juiste balans gevonden tussen onze verschillende stemmingen. Soms is het zwaar of droevig, maar onze feel good-vibe blijft ook aanwezig. Het is een afwisselend geheel: Fase 2 is ieder opzicht beter.

Jullie hebben ongetwijfeld ook in een professionelere studio gewerkt.

Safi: Toch is 90 percent gewoon op dezelfde plaats opgenomen als bij het vorige album. Er zijn wel meer mensen bij de afwerking betrokken. Tot in de perfectie. Naar het einde toe werd het wat waanzin: we hebben bijna een week in de studio gekampeerd.

Spreej: Bij “Ter Plaatse, Rust” bestonden de meeste beats uit samples. Bij Fase 2 komen er meer instrumenten aan te pas die live ingespeeld zijn.

Safi: We waren daar ook telkens bij. Producers zijn vakmannen, maar wij konden zeker nog onze eigen accenten leggen.

 

 “In hiphop zitten sowieso ego’s. Ze moeten zich er maar bij neerleggen dat we grote stappen zetten. Misschien dat ze ons daarom net steunen.”

 

Hoe was de samenwerking met Sticks?

Spreej: Voor het nummer ‘Breng het terug’ zaten we niet samen met hem in de studio, maar hij komt wel naar de releaseparty. We zaten met een verschrikkelijke deadline, dus we waren al blij dat hij het nog zag zitten om mee te werken aan het nummer. Voor zo’n grote naam is dat echt een meevaller, hij was zelfs enorm gemotiveerd.

Aan wie is het nummer ‘Gouden Lepels’ opgedragen?

Spreej: Dat is geschreven voor diegenen die we verloren zijn. Bij Safi is het gericht naar zijn grootvader en bij mij naar verschillende mensen die in mijn hoofd opkwamen toen we het nummer schreven. Toen ik de beat hoorde, schoot dat thema me te binnen.

flus-safi-spreej-fase-2-interview-album-2

flus-safi-spreej-fase-2-interview-album-3

Wat is het verhaal achter het nummer ‘Poster’?

Safi: Het nummer gaat over wat onze helden voor ons betekenden, maar ook hoe wij een rolmodel kunnen zijn voor anderen. Zelf had ik vroeger een poster van Eminem en Michael Jackson.

Spreej: Bij mij hangen Kanye West en nog enkele Franse rappers. Als beginnende rapper had ik een voorkeur voor het Frans, hoewel ik me beter kan uitdrukken in het Nederlands. Maar wie rapt er nu in het Nederlands? Vroeger inspireerden Amerikaanse en Franstalige rap me. Pas toen ik Opgezwolle en Jiggy Dje leerde kennen, ben ik voluit voor het Nederlands gegaan. Met als uitzondering ‘Je pense à toi‘, een nummer op “Aangenaam”, mijn solotape uit 2008, al wil ik graag nog een nieuwe Franse track maken.

Jullie verenigen de hiphopwereld: iedere rapper kijkt naar jullie op.

Spreej: Ik weet niet of er voordien ruzie was, ik zit nog niet zolang in de ‘scene’. In hiphop zitten sowieso ego’s. Ze moeten zich er maar bij neerleggen dat we grote stappen zetten. Misschien dat ze ons daarom net steunen.

Safi: Aanvankelijk was iedereen benieuwd naar onze samenwerking. Spreej was niet bekend en dat creëerde een buzz. Bij Fase 2 kregen we opnieuw veel lof en dat is leuk om te horen, maar bij te hoge verwachtingen kan je weleens het deksel op de neus krijgen.

Spreej: Safi was een gevestigde waarde: iedereen respecteerde hem, terwijl ik nog maar net kwam piepen. Gelukkig werd ik goed onthaald.

Safi: Ik heb Spreej gewoon bekend gemaakt. (lacht)

Spreej: De mensen waren aangenaam verrast. Ik verschiet er overigens van dat onze soloprojecten eveneens weer aandacht krijgen.

Safi: Volgende keer kunnen we misschien een dubbelalbum met onze solonummers uitbrengen. (lacht)

Welke optredens mogen we nog van jullie verwachten?

Spreej: Sowieso zullen we in Nederland meer optreden. Wat de festivalzomer betreft: we zijn al geboekt als headliner op de Bling Bling-stage op Laundry Day en als headliner op Springtime en als headliner op de MNM-stage op Summerfestival… Maar de meeste bookings zullen pas na de albumrelease binnenkomen.

 

Safi & Spreej – Fase 2

flus-safi-spreej-fase-2-top-notch

1. Intro (Prod. Christall)

2. Net Begonnen (Prod. Beatgrinders)

3. Vandaag (Prod. Rufino)

4. Breng Het Terug ft. Sticks (Prod. Beatgrinders)

5. Gouden Lepels (Prod. Terilekst)

6. Poster ft. Dai, Domenico & Sem (Prod. Rufino)

7. Goeie Raad (Prod. Nanzoo)

8. Is Dit Het Dan (Prod. Yello)

9. Leven Of Bestaan ft. Domenico (Prod. Christall)

10. De Leiding (Prod. Loscobeats)

11. Met Of Zonder Mij (Prod. Streetfabulous)

12. Plax (Prod. Beatgrinders)

13. Sepia (Prod. Terilekst)

14. Blijf Er Rustig Bij (Prod. Yello)

15. Voor U (Prod. Streetfabulous)

Koop het album

 

Het album is sinds vandaag digitaal verkrijgbaar en ook in de betere platenzaken te vinden.

over de auteur

Sander Carollo

LinkedInTwitter