Review: NAS in de AB

Dit concertjaar lijkt er eentje om duimen en vingers af te likken. Op 24 maart werden we alvast verheugd door de New Yorkse hiphoplegende Nas, wiens concert twee weken geleden werd uitgesteld wegens weersomstandigheden. Een verslag.

De 22-jarige rapster/model Iggy Azalea trekt – vergezeld door twee danseressen – met een defilé het concert op gang. Uit haar lief, tenger zieltje komt onverwachts een ongelooflijk rauwe, seksuele energie en die weet de schone verschijning de hele show te behouden.

Beetje bij beetje warmt de lang niet gevulde zaal op met nummers als ‘Pu$$y’, ‘Murda Bizness’ en ‘Work’, wat de eerste single zal worden van haar debuutalbum ‘The New Classic’ dat later dit jaar uitkomt.

Nostalgie met emotie

 Het opzwepend, jeugdig gevoel dat Iggy achterlaat, wijkt al snel voor een nerveus rumoer, wachtend op Nas. Elke vierkante meter wordt bezet als het gordijn van de Ancienne Belgique rijst. We zien DJ Green Lantern achter de decks en Band Z, de gebruikelijke band, werd ingeruild voor één enkele drummer.

Het rumoer slaat om in een opgewonden drift wanneer de eerste woorden van ‘The Don’ zich losmaken van Nas’ lippen. Hij heeft er overduidelijk zin in. De eerste sporadische grijns wordt meer dan occasioneel met de nostalgie van enkele nummers uit ‘Illmatic’. Net als wanneer de drummer Lauryn Hills refrein bij ‘If I Ruled The World’ overneemt en uiteindelijk een vrij schitterende vocalist blijkt te zijn.

Die sterke begeleiding harmoniseert dan weer de schrik waarmee Nas aan ‘Cherry Wine’ begint, vanwege de emotionele lading die opeens heel tastbaar wordt. Idem voor ‘World’s An Addiction’, dat met zo’n eenvoud en oprechtheid wordt gebracht dat iedereen er stil wordt. Wat echter niet lang duurt, want classic na classic vliegen we door een 20-jarige muziekcarrière.

Heel de show is feitelijk een ode aan de levensloop van deze artiest, met ‘Stay’ als afsluiter. Al is “Life Is Good” geen comebackalbum, met dat laatste nummer klinkt het toch alsof hij nergens heen gaat. God willing.

Heb je deze show gemist, rep je dan vanavond naar 013 in Tilburg, met onze eigen Coely, en generaal Winne als support. Het wordt knallen, you heard it here first!

foto: Wannabes, bekijk album