Brihang: “Tijd dat hiphop aanvaard wordt als muzikale kunstvorm”

Boudy ‘Brihang‘ Verleye geeft, ondanks een drukke periode, een ontspannen indruk. De jonge West-Vlaming heeft er zonet een examenperiode opzitten, werkt continu aan nieuw materiaal, is beeldhouwer en daarbovenop nog eens finalist in ‘De Nieuwe Lichting’.

Het is van afgelopen zomer geleden dat FLUS met Brihang sprak. Toen stond hij op het punt zijn ep “Periode Jalisco” voor te stellen. Vandaag is hij nog steeds bezig met visuals voor dat project en is hij geselecteerd voor de finale van ‘De Nieuwe Lichting’, een programma van Studio Brussel waarbij de radiozender op zoek gaat naar jong talent. Brihang laat zich opmerken omwille van zijn hiphop achtergrond en hij is bovendien de enige kandidaat die zijn kunstvorm in het Nederlands ten berde brengt.

De wedstrijd loopt als volgt; gedurende twintig weken worden twintig finalisten geselecteerd door twintig verschillende juryleden. Noem het een wedstrijd voor en door muzikanten, want de kandidaten kunnen zelf suggesties aanleveren voor de samenstelling van de jury. Zo vormen dit jaar Tom Van Laere van Admiral Freebee, Lady Linn en Stijn Meuris een greep uit de jury. Vandaag werd de laatste finalist meegedeeld, dat wil zeggen dat tot donderdag 27 februari in de stemming kan deelgenomen worden. Zo worden volgende week drie bands en/of muzikanten benoemd tot ‘De Nieuwe Lichting’.

flus-brihang-over-shoulder-medium

“Het voelt surreëel aan om als hiphopper geselecteerd te worden voor dergelijk programma tussen zeer uiteenlopende artiesten die stuk voor stuk zeer muzikaal aangelegd zijn. Volgens mij ben ik de enige die geen noten kan lezen.” Brihang heeft, zo blijkt, wel degelijk research gedaan naar zijn concurrenten binnen het programma. “Samen met mijn kotgenoot zag ik de wedstrijd van vorig jaar, zag er best leuk uit. Hij hamerde erop dat ik me inschreef. Uiteindelijk schreef ik me maar in met het idee van ‘je weet maar nooit'”. Brihang verwacht dus niet meteen te winnen maar kan zijn enthousiasme niet onderdrukken bij de gedachte aan de eerste plaats.

 

“De enige die geen noten kan lezen”

 

Brihang werd door de jury van ‘De Nieuwe Lichting’ een ‘zachte hiphopper’ genoemd. Hij kan zich best wel vinden in die omschrijving. “Toen ik begon met rappen vloekte en riep ik zodanig veel dat ik dat beu werd. Sindsdien ben ik alsmaar rustiger geworden in mijn raps.”

flus-brihang-portret-medium

Naast de talentenjacht is de rapper bezig met nieuwe nummers. “Ik vind het vaak moeilijk om nummers op te sparen”, geeft hij openlijk toe. Gelukkig kan hij daarvoor beroep doen op advies van zijn label Fake Records. De rapper is ook met enkele samenwerkingen bezig en gaat actief op zoek naar beatmakers, iets wat hij naast rappen ook zelf doet. Wanneer hij dan toenadering zoekt tot andere beatmakers gaat hij specifiek op zoek naar een sound die hij zelf zou willen maken maar omwille van verschillende redenen niet kan neerzetten.

De interesse in Brihang blijft gestaag toenemen. Zelf staat hij versteld wanneer hij onbekenden treft in Gent met een Brihang t-shirt. Zelf bekijkt hij het heel nuchter. “Jezelf kunnen blijven, da’s belangrijk”.

Heb je graag Brihang in ‘De Nieuwe Lichting’ zitten? Ga dan naar deze site om te stemmen.